Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Β΄ Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας Σχ. Χρονιά:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Β΄ Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας Σχ. Χρονιά:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Β΄ Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας Σχ. Χρονιά: 2013-14
Β΄ Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας Σχ. Χρονιά: ΓΕΩΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ - ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΤΗΣ ΣΚΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ-ΦΥΣΙΚΗ -ΙΣΤΟΡΙΑ

2 Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

3 Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

4 Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΤΜΗΜΑ Γ2 ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛ ΑΝΝΑ ΔΗΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΙΛΤΙΑΔΟΥ
Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΤΜΗΜΑ Γ2 ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛ ΑΝΝΑ ΔΗΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΙΛΤΙΑΔΟΥ ΣΤΑΥΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Καθηγητές/τριες: Ιστορία: Διπλάση Νίκη (Β.Δ.Α) Ιστορία: Περικλέους Ανθή Φυσική: Μόδεστος Λεβέντη (Β.Δ.) Χημεία: Χριστ. Χριστοφόρου

5 Σε ποιες γεωτεκτονικές ζώνες χωρίζεται η Κύπρος;
Η Κύπρος έχει έκταση 9200 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει τρείς γεωτεκτονικές ζώνες: η οροσειρά του Τροόδους(είναι η σημαντικότερη από πλευράς ορυκτού πλούτου) η οροσειρά της Κερύνειας. η Ζώνη των Μαμωνιών στα νοτιοδυτικό μέρος.

6 Τι είναι ο χαλκός; Ο χαλκός είναι ένα μέταλλο μαλακό, ελατό και όλκιμο με ερυθρή απόχρωση και το δεύτερο στην σειρά για τον καλύτερο αγωγό του ηλεκτρισμού. Η εξόρυξη του παρατηρείται από το π.Χ. Ο χαλκός είναι σημαντικός για την Κύπρο αφού ήταν η κύρια πηγή ορυκτού στην αρχαιότητα, έτσι από τον χαλκό το νησί μας πήρε το όνομα του.

7 Ιστορικό για το μεταλλείο της Σκουριώτισσας.
Το μεταλλείο άρχισε να λειτουργεί αδιάκοπα για 4500 χρόνια και είναι αφενός ένα από τα αρχαιότερα μεταλλεία στον κόσμο. Μέχρι σήμερα βρίσκεται στον ίδιο χώρο όπου άρχισε να λειτουργεί. Ο χαλκός εξαγόταν σε όλο τον κόσμο παίρνοντας ως αντάλλαγμα άλλα προϊόντα. Η συνολική παραγωγή χαλκού του μεταλλείου φτάνει μέχρι και τους τόνους.

8 Παρουσίαση της Hellenic Copper Mines
Η HCM ήταν μια εταιρεία όπου το 1995 ξανά ξεκίνησε την λειτουργία του μεταλλείου της Σκουριώτισσας. Η εταιρεία χρησιμοποιώντας νέα μέσα τεχνολογίας είχε ως στόχο της να ξαναζωντανέψει την μεταλλευτική βιομηχανία του τόπου. Επίσης ένας από τους στόχους της ήταν να παράγει χαλκό όπου θα ήταν υψηλών προδιαγραφών . Λόγω αυτών των νέων μέσων τεχνολογίας απασχολούσε μεγάλο ποσοστό από πτυχιούχους του πανεπιστημίου και επιστήμονες.

9 Περιβαλλοντική πολιτική της εταιρείας:
Η εταιρεία δεσμεύεται πως θα διατηρήσει σταθερή την οικονομική κατάσταση και την προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι μέσω του προσωπικού της δεσμεύει πως θα διατηρήσει την χλωρίδα και πανίδα του τόπου, την προστασία της ατμόσφαιρας, του εδάφους, των υδάτινων πόρων και της ιστορικής κληρονομίας και παράλληλα δεν θα κάνει ενέργειες που πιθανόν να βλάψουν την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

10 Αρχές παραγωγής μετάλλων
Καταρχήν το μετάλλευμα υποκύπτει σε μηχανική προπαρασκευή και εμπλουτισμό και γίνεται συμπύκνωμα. Ακολούθως το συμπύκνωμα μέσω της Πυρομεταλλουργίας, της Υδρομεταλλουργίας και Ηλεκτρομεταλλουργίας γίνεται ακατέργαστο μέταλλο. Τέλος αυτό το ακατέργαστο μέταλλο μέσω της Κραμάτωσης, της Χύτευσης και της Μεταλλοτεχνίας καταλήγει σε Κατεργασμένο μέταλλο όπου είναι το τελικό προϊόν.

11 Παραγωγική διαδικασία – Μεταλλείο Σκουριώτισσας
Η δυναμικότητα του μεταλλείου φθάνει τις τόνους ημερησίως ή τα τόνους ετησίως. Επίσης όλη αυτή την ευθύνη για τις ανατινάξεις έχει η HCM όπου με δικό της προσωπικό γίνονται οι ανατινάξεις.

12 Τμήμα θραύσης και εργοστάσιο επεξεργασίας πλούσιου μεταλλεύματος:
Τμήμα θραύσης και εργοστάσιο επεξεργασίας πλούσιου μεταλλεύματος: Το εργοστάσιο θραύσης παράγει 300 τόνους την ώρα ενώ το εργοστάσιο επεξεργασίας παράγει 80 τόνους την ώρα.

13 Εκχύλιση μεταλλεύματος
Η απόθεση του πλούσιου μεταλλεύματος σε σωρούς γίνεται από ειδικό ακτινικό αποθέτη. Οι πλατείες απόθεσης του υλικού έχουν επενδυθεί με μεμβράνη. Με την συμπλήρωση ενός σωρού, αρχίζει η κατασκευή νέου σωρού πάνω από τον προηγούμενο. Η διαδικασία της εκχύλισης γίνεται σε συνεχή 24ωρη βάση. Τέλος καταβρεχτήρων ή συστημάτων σταγόνων. Για την εκχύλιση έχουν κατασκευαστεί δεξαμενές αποθήκευσης διαλύματος

14 Για την ομαλή λειτουργία της εκχύλιση έχουν κατασκευαστεί δεξαμενές αποθήκευσης διαλύματος
Το τμήμα αυτό έχει δυναμικότητα τόνων χαλκού ετησίως. Το τμήμα επεξεργασίας διαλύματος περιλαμβάνει τρία τμήματα αναμικτήρων με δεξαμενές διαχωρισμού.

15 Η Μονάδα επεξεργασίας χαλκούχου διαλύματος ηλεκτρόλυση (Τελικό στάδιο):
Με το Πλοίο της Κερύνειας, ο χαλκός της Σκουριώτισσας ταξίδευσε με τα χάλκινα μετάλλια των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας το 2004

16 Χημείο Η εταιρία διαθέτει ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο, το οποίο περιλαμβάνει συσκευές αναλύσεων, προετοιμασίας δειγμάτων και δοκιμών.

17 Νερό Υπάρχει σημαντική κατανάλωση νερού που οφείλεται στις εξατμίσεις και στο νερό που απορροφά το μετάλλευμα. Τους χειμερινούς μήνες το νερό της βροχής αποθηκεύεται στους πυθμένες των ορυχείων και χρησιμοποιείται τους καλοκαιρινούς μήνες.

18 Τέλος...


Κατέβασμα ppt "Β΄ Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας Σχ. Χρονιά:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google