Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δημοσθένης Εισαγωγή. Βίος και Έργο.. Βίος  384 π.Χ. γέννηση στην Παιανία Αττικής.  322 π.Χ. θάνατος στον Πόρο Αργολίδας.  Πλούσια οικογένεια, με.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δημοσθένης Εισαγωγή. Βίος και Έργο.. Βίος  384 π.Χ. γέννηση στην Παιανία Αττικής.  322 π.Χ. θάνατος στον Πόρο Αργολίδας.  Πλούσια οικογένεια, με."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δημοσθένης Εισαγωγή. Βίος και Έργο.

2

3 Βίος  384 π.Χ. γέννηση στην Παιανία Αττικής.  322 π.Χ. θάνατος στον Πόρο Αργολίδας.  Πλούσια οικογένεια, με πατέρα ιδιοκτήτη δύο βιομηχανιών (μαχαιροποιία και κλινοποιία), οποίος απεβίωσε νωρίς και άφησε την επιτροπεία της περιουσίας του σε δύο ανεψιούς του, οι οποίοι υπεξαίρεσαν το μεγαλύτερο μέρος της, με αποτέλεσμα ο Δημοσθένης, όταν ενηλικιώθηκε, να αποδυθεί σε δικαστικούς αγώνες εναντίον τους.

4 Ρητορεία  Επηρεάστηκε από τον πολιτικό και ρήτορα Καλλίστρατο ως προς την κλίση του προς τη ρητορική.  Μαθήτευσε δίπλα στον μεγάλο ρήτορα Ισαίο.  Αγωνίστηκε να ξεπεράσει τα φυσικά του ελαττώματα ώστε να γίνει άρτιος ρήτορας.  Έτσι έγινε διακεκριμένος ρητοροδιδάσκαλος και λογογράφος.

5

6 Πολιτική  Περίπου τριάντα ετών στράφηκε προς την πολιτική και άρχισε να συγγράφει συμβουλευτικούς λόγους στρεφόμενος κατά των ακατάλληλων αρχόντων της αθηναϊκής δημοκρατίας ώστε αυτή να ανακάμψει (εσωτερική πολιτική).  Λίγο μετά στράφηκε και στην εξωτερική πολιτική για να κινητοποιήσει τους Αθηναίους εναντίον του αιώνιου εχθρού, των Περσών, αλλά και εναντίον των νέων εχθρών, των Ελλήνων της Μακεδονίας.

7 Αντιμακεδονισμός  Το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του, της πολιτικής δράσης του, και οι καλύτερες ομιλίες του πραγματοποιήθηκαν εναντίον του βασιλιά Φιλίππου Β’ και εναντίον του γιου του Αλεξάνδρου Γ’ του Μεγάλου, τους οποίους θεωρούσε τους μεγαλύτερους εχθρούς της αθηναϊκής ισχύος. Μέσα στο πλαίσιο της αντιπαλότητας αυτής καταδιωκόμενος παγιδεύτηκε στον Πόρο και αυτοκτόνησε.

8 Σημασία του Έργου του  Ιστορική: οι δικανικοί λόγοι του παρουσιάζουν πλήρη εικόνα της αθηναϊκής κοινωνίας του 4 ου αι. π.Χ. Οι συμβουλευτικοί/πολιτικοί λόγοι του απεικονίζουν την πολυδιάστατη εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Αθήνας τον ίδιο αιώνα. Έτσι πληροφορούμαστε και το διεθνές σκηνικό της εποχής.  Αισθητική: πρόκειται για λογοτεχνία πολύ υψηλού επιπέδου.  Πνευματική: ο Δ. είναι ο πρώτος πολιτικός που συνέλαβε την ιδέα της «ισορροπίας δυνάμεων» σε επίπεδο γεωπολιτικής.

9 Ὑ π ὲ ρ τ ῆ ς Ῥ οδίων ἐ λευθερίας (351 π.Χ.)  Η παραδοσιακή, αλλά με επαμφοτερίζουσα στάση, σύμμαχος της Αθήνας, Ρόδος αποστατεί το 457 από τη Β’ Αθην. Συμμαχία και, μαζί με την Κω, τη Χίο και το Βυζάντιο, αποκρούουν, με περσική βοήθεια, την αθηναϊκή επίθεση στον «Συμμαχικό πόλεμο» (357-355 π.Χ.). Τα επόμενα πέντε χρόνια η περσική κηδεμονία αποδεικνύεται χειρότερη της αθηναϊκής και οι Ρόδιοι το 351 ζητούν τη βοήθεια της Αθήνας για να την αποτινάξουν. Η κύρια πολιτική τάση στην Αθήνα είναι να μην τους βοηθήσουν, διότι (α) είχαν ταλαιπωρηθεί από τον πόλεμο και (β) ένιωθαν χαιρεκακία για τα παθήματα των Ροδίων. Ο Δημοσθένης αναλαμβάνει να αλλάξει τη γνώμη των συμπατριωτών του και αποτυγχάνει.


Κατέβασμα ppt "Δημοσθένης Εισαγωγή. Βίος και Έργο.. Βίος  384 π.Χ. γέννηση στην Παιανία Αττικής.  322 π.Χ. θάνατος στον Πόρο Αργολίδας.  Πλούσια οικογένεια, με."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google