Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΜΑ:ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΒΑΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ Β2 ΣΧ. ΕΤΟΣ

2 ΔΕΗ Α.Ε. Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με περίπου 7,4 εκατομμύρια πελάτες. Διαθέτει μια μεγάλη υποδομή σε εγκαταστάσεις ορυχείων λιγνίτη, παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ελληνική κρατικά ελεγχόμενη και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα, εισηγμένη στο χρηματιστήριο.

3 Πότε και πώς ιδρύθηκε η ΔΕΗ
Η ΔΕΗ συστήθηκε τον Αύγουστο του 1950 και εθνικοποίησε την παραγωγή και τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θεωρήθηκε υπηρεσία κοινής ωφέλειας. Η ΔΕΗ είχε το αποκλειστικό προνόμιο κατασκευής λειτουργίας και εκμετάλλευσης υδροηλεκτρικών και θερμικών εργοστασίων , την υποχρέωση κατασκευής εθνικού δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Είχε επίσης το μονοπώλιο διάθεσης και πώλησης του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος. Έπρεπε να έχει οικονομική αυτάρκεια , να παρέχει στη φθηνότερη δυνατή τιμή το ρεύμα στους αγροτικούς και αστικούς πληθυσμούς και να μην κάνει διακρίσεις τόσο στη διανομή , όσο και στην τιμολογιακή πολιτική.

4 Η ΔΕΗ ΚΑΙ ΟΙ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΤΗΣ
Από το 1999 η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εποπτεύεται από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) με σκοπό τον έλεγχο της τιμής και την σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκές Ένωσης περί ελεύθερου ανταγωνισμού και κατάργησης των μονοπωλίων. Πλέον η μεταφορά του ρεύματος υψηλής και υπερυψηλής τάσης είναι αρμοδιότητα της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. (Ανεξάρτητος Διαχειριστής μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) ενώ η μεταφορά και διανομή του ρεύματος χαμηλής και μέσης τάσης αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.(Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας)

5 ΕΥΔΑΠ Η Εταιρεία Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στην αγορά του νερού. Οι σκοποί της λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ είναι οι εξής: Παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. Μελέτη, κατασκευή, εγκατάσταση, λειτουργία, εκμετάλλευση, διαχείριση, συντήρηση, επέκταση και ανανέωση συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης Άντληση, αφαλάτωση, επεξεργασία, αποθήκευση, μεταφορά και διανομή πάσης φύσεως υδάτων με στόχο την υλοποίηση των προαναφερομένων σκοπών της ΕΥΔΑΠ. Έργα και διαδικασίες συλλογής, μεταφοράς, αποθήκευσης, επεξεργασίας, καθώς και διαχείριση και διάθεση των προϊόντων της επεξεργασίας των λυμάτων.

6 ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ Η ΕΥΔΑΠ ιδρύθηκε το 1980 μετά από τη συγχώνευση της Ανωνύμου Ελληνικής Εταιρείας Υδάτων των Πόλεων Αθηνών - Πειραιώς (Ε.Ε.Υ.) και περιχώρων και του Οργανισμού Αποχετεύσεως Πρωτευούσης (Ο.Α.Π.). Στη σημερινή νομική της μορφή περιήλθε το 1999, όταν τα κυριότερα πάγια της Εταιρείας, δηλαδή τα φράγματα, οι ταμιευτήρες, τα εξωτερικά υδραγωγεία και τα αντλιοστάσια απορροφήθηκαν από την Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ ΝΠΔΔ, παραμένοντας στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου. Τον Ιανουάριο του 2000, η ΕΥΔΑΠ εισήχθη στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. 

7 ΟΤΕ Α.Ε. Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος A.E. (ΟΤΕ) είναι ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος στην Ελλάδα ενώ μαζί με τις θυγατρικές του αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο ΟΤΕ δημιουργήθηκε 3 Οκτωβρίου του 1949 με σκοπό να ενοποιήσει το σύνολο ανάλογων δημοσίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων τηλεπικοινωνιών. Μέχρι το 1998 η αγορά τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα ήταν μονοπώλιο. Σιγά, σιγά ο ΟΤΕ ιδιωτικοποιήθηκε και σήμερα το ελληνικό δημόσιο έχει το 10% των μετοχών. Η Deutsche Telecom έχει 40%, οι διεθνείς θεσμικοί επενδυτές περίπου 30%, οι έλληνες θεσμικοί επενδυτές περίπου 10% και άλλοι 10%. Θυγατρικές εταιρείες του ΟΤΕ Α.Ε. είναι: COSMOTE OTE TV OTE GLOBE ΌΜΙΛΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ

8

9 ΠΗΓΕΣ


Κατέβασμα ppt "ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google