Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΣΣΥΡΙΟΙ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΣΣΥΡΙΟΙ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΣΣΥΡΙΟΙ

2 Περιεχόμενα Γενικές Γνώσεις Γεωγραφική Θέση Θρησκεία Ιστορική Εξέλιξη
Τέχνη Τεχνολογία-Επιστήμες Πολιτική Οργάνωση Οικονομική Δραστηριότητα Τέλος Παρουσίασης

3 Γενικές Γνώσεις Οι Ασσύριοι ήταν αρχαίοι στρατιώτες με καλή στρατιωτική οργάνωση που εξαπλώθηκαν προς την Δυτική Ασία και Αίγυπτο. Σήμερα Ασσύριοι θεωρούνται οι κάτοικοι του Κουρδιστάν που πίστευαν στο Νεστοριανισμό

4 Γεωγραφική Θέση Η Ασσυρία ήταν αρχαία χώρα της Μεσοποταμίας που βρισκόταν στην κοιλάδα του Τίγρη. Πήρε την ονομασία της από την αρχική πόλη-κράτος Ασσούρ, που έφερε το όνομα του ομώνυμου θεού. Το Ασσυριακό κράτος αποτέλεσε αυτοκρατορία, της οποίας η μεγαλύτερη ακμή της προσδιορίζεται μεταξύ του 9ου και 7ου αιώνα π.Χ.

5 Θρησκεία Οι Ασσύριοι ήταν ειδωλολάτρες. Πίστευαν σε πολλούς θεούς και τους είχαν ως προσωποποίηση των κοσμικών στοιχείων ή φυσικών δυνάμεων. Υπέρτατος θεός για εκείνους ήταν ο Ασσούρ, ο οποίος δημιούργησε τον ουρανό και την ανθρωπότητα σύμφωνα με εκείνους. Όταν η λατρεία του Ασσούρ τελείωσε άρχισαν να πιστεύουν στην Ιστάρ, θεά του έρωτα και της γονιμότητας.

6 Ιστορική Εξέλιξη ΠΡΩΤΟ-ΑΣΣΥΡΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ
Ιστορική Εξέλιξη ΠΡΩΤΟ-ΑΣΣΥΡΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ Διαδέχθηκαν στην κυριαρχία της περιοχής τους Σουμέριους Πρώτη περίοδος: Μέχρι τον 13ο αιώνα π.Χ Πρωτεύουσα η Ασσούρ

7 ΜΕΣΟ-ΑΣΣΥΡΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ Η δεύτερη περίοδος φτάνει έως τα τέλη του 8ου αιώνα π.Χ. Εκείνη την εποχή οι Ασσύριοι ήρθαν αντιμέτωποι με τους Βαβυλώνιους για την διεκδίκηση του τίτλου του Βασιλέα Του Κόσμου. Τα σύνορα τους έφτασαν έως και τη Μεσόγειο θάλασσα με την κατάκτηση της Βαβυλώνας.. Η περίοδος ακμής τελείωσε στις αρχές του 8ου αιώνα π.Χ.

8 NEO-ΑΣΣΥΡΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ Η τρίτη περίοδος έληξε τον 9ο αιώνα π.Χ. Βασιλιάς εκείνη την περίοδο ήταν ο Σαργών Β’ και πρωτεύουσα του κράτους ήταν η Νινευή. Ο διάδοχος του ήταν ο Εσαρχαδόν, ο οποίος κατέλαβε τη Βαβυλώνα και προέκτεινε το κράτος κατά πολύ περισσότερο, τόσο πολύ που δεν μπορούσαν να το διοικήσουν στρατιωτικά. Όμως κάποιοι λεηλατημένοι λαοί, όπως οι Αιγύπτιοι, ξεσηκώθηκαν και απελευθερώθηκαν.

9 ΤΕΧΝΗ Οι Ασσύριοι έχτιζαν μεγάλα παλάτια τα οποία στόλιζαν με ανάγλυφες παραστάσεις. Χρησιμοποιούσαν πηλό όπως οι Βαβυλώνιοι. Καλλιέργησαν και άλλες τέχνες (αγγειοπλαστική, ανάγλυφα, αγάλματα κλπ.).

10 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Στις επιστήμες αναπτύχθηκαν πολύ τα μαθηματικά, η γεωμετρία , η αστρονομία και η αστρολογία. Την αστρονομία και αστρολογία την πήραν από τους Βαβυλώνιους, οι οποίοι ανέπτυξαν σε μεγάλο βαθμό αυτές τις επιστήμες.

11 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Η πολιτική εξουσία την εποχή των Ασσυρίων ήταν οργανωμένη σε πόλεις. Κάθε πόλη αποτελούσε ανεξάρτητο κράτος. Την εξουσία σε κάθε πόλη κατείχε ένας ηγεμόνας που θεωρούνταν από τους κατοίκους ως εκπρόσωπος του θεού, ενώ ταυτόχρονα ήταν δικαστής, αρχιερέας και διοικητής στο στρατιωτικό τμήμα. Κατά την περίοδο κυριαρχίας του κάθε ηγεμόνα κυβερνούσε με την βοήθεια του ιερατείου και της οικογένειάς του. Παράλληλα τις επόμενες δεκαετίες στην πολιτική εξουσία ανέβηκε ο ρόλος του βασιλέα.

12 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΓΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Η Μεσοποταμία ήταν χώρα γεωργική. Από την 4η χιλιετία π.Χ. οι Σουμέριοι, οι αρχαιότεροι κάτοικοι της περιοχής, υπό την επίβλεψη του κράτους είχαν ως κύρια ασχολία την άδρευση και την καλλιέργεια των χωραφιών. Αρκετοί από τους κατοίκους των πόλεων ασχολήθηκαν και με τη βιοτεχνία.

13 ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Ευχαριστούμε που παρακολουθήσατε την παρουσίαση μας
ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Ευχαριστούμε που παρακολουθήσατε την παρουσίαση μας! Τάσος Καλατζής Ανθή Καρανάσου Αγγελική Κουτσιλέου


Κατέβασμα ppt "ΑΣΣΥΡΙΟΙ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google