Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο Νομός Σερρών κατά την Εποχή του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο Νομός Σερρών κατά την Εποχή του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο Νομός Σερρών κατά την Εποχή του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας
Κεφάλαιο 2ο: Ο Νομός Σερρών κατά την Εποχή του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας

2 Βυζαντινά Χρόνια Στα Βυζαντινά χρόνια ο Νομός ανήκε στη Ζ’ επαρχία του Βυζαντινού κράτους δηλαδή στην επαρχία του Ιλλυρικού. Αργότερα όταν έγινε διαίρεση του Βυζαντινού κράτους σε θέματα, ο νομός αποτέλεσε το λεγόμενο θέμα του Στρυμόνα.

3 Η επισκοπή του Νομού Σερρών
Από τον 5ο αιώνα η πόλη των Σερρών αναφέρεται σαν έδρα επισκοπής. Στις αρχές του 10ου αιώνα η επισκοπή των Σερρών γίνεται αρχιεπισκοπική. Η αρχιεπισκοπή παύει να έχει πνευματική και διοικητική εξάρτηση από τον μητροπολίτη της Θεσσαλονίκης. Πρώτος μητροπολίτης των Σερρών είναι ο Λεόντειος. Στη μητρόπολη των Σερρών κάποτε άνηκαν οι επισκοπές: Μελενίκου Ζιχνών Εζεβών Νικοπόλεως

4 Σημαντικές μάχες και Μεσαίωνας
Η πόλη των Σερρών βέβαια με την πορεία της στο χρόνο επηρεάστηκε από διάφορες πολεμικές συγκρούσεις που ταλαιπώρησαν πολύ κόσμο. Το 1185 μ.Χ στο Δημητρίτσι έγινε μάχη μεταξύ Βυζαντινών (με Αλέξιο Βρανά) και Νορμανδών (με κόμη Βαλδουίνου ) με ήττα των Νορμανδών. Τους επόμενους αιώνες που ακολουθούν έχουμε πολλές συγκρούσεις μεταξύ Βυζαντινών, Βουλγάρων και Σέρβων.

5 Σημαντικοί πολιορκητές της πόλης των Σερρών
Ο τούρκος στρατηγός Ντέλιο Μπέμπας μπέης Ο στρατηγός Λαλασιαχήν Ο στρατηγός Εβρενός μπέης Κανένας από αυτούς δεν κατάφερε να πολιορκήσει ολοκληρωτικά την πόλη των Σερρών και λόγω έλλειψης τροφών οι Έλληνες παρέδωσαν την πόλη

6 Οι Σέρρες στα χέρια των Τούρκων Η πτώση στους Τούρκους
Στις 19 Σεπτεμβρίου του μ.Χ η πόλη των Σερρών πέφτει στα χέρια των Τούρκων. Πολλά στιγμιότυπα και γεγονότα μας έχουν απομείνει από τον Τούρκο ιστορικό Σεατεντίν Μωχαμέτ. Μετά την κατάκτηση της πόλης φαίνεται πως ο Ελληνισμός των Σερρών υπέφερε τα πάνδεινα, καθώς προσπαθούσε να διατηρήσει ζωντανή την εθνική του συνείδηση.

7 Οικονομία, εμπόριο και εκπαίδευση Η εποχή της Τουρκοκρατίας
Κατά την Τουρκοκρατία η πόλη των Σερρών παρουσίασε μεγάλη εμπορική ακμή καθώς έγινε σημαντικό διεθνές εμπορικό κέντρο, όπου κυκλοφορούσαν έμποροι διαφόρων εθνικοτήτων. Οι έμποροι των Σερρών εξήγαγαν πολλά προϊόντα όπως βαμβάκι με αποτέλεσμα να γίνουν μια ισχυρή σε οικονομικό επίπεδο πόλη. Στον τομέα της Εκπαίδευσης η πόλη των Σερρών σημείωσε μεγάλη πρόοδο σε σχέση με τις υπόλοιπες Μακεδονικές πόλεις στη συστηματική καλλιέργεια και ανάπτυξη των Ελληνικών γραμμάτων καθώς είχε μετατραπεί σε αληθινό πνευματικό κέντρο. Το 1870 ιδρύθηκε στις Σέρρες ο "Μακεδονικός φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος’’ .Στη συνέχεια ακολούθησαν το Διδασκαλείο Αρρένων (1871), κάποια Δημοτικά σχολεία, Ανώτερο Παρθεναγωγείο και Γυμνάσιο (1880).

8 Η επανάσταση στις Σέρρες
Εξέχουσα αγωνιστική μορφή της περιοχής κατά την Επανάσταση του ήταν ο Εμμανουήλ Παπάς ο οποίος βοήθησε οικονομικά, μύησε τα αδέρφια το στον αγώνα και τέλος βοήθησε ο ίδιος αγωνιστικά. Ο Μακεδονικός Αγώνας στην πόλη των Σερρών άρχισε το 1904 και έλαβε τέλος το 1908 καθώς θεωρήθηκε ως η μεγαλύτερη απελευθερωτική προσπάθεια των Ελλήνων. .

9 ΤΕΛΟΣ ΣΕΡΡΕΣ Μια εργασία των μαθητριών: Βότσαρη Βίκυ
Καϊτόζη Κωνσταντίνα Τσαχουρίδου Δέσποινα Γεωργιτζίκη Φανή


Κατέβασμα ppt "Ο Νομός Σερρών κατά την Εποχή του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google