Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εθνικό Δίκτυο Σχολείων «Βιομηχανική Κληρονομιά» Πιλοτικό Πρόγραμμα Συντονιστικός Φορέας ΚΠΕ Νάουσας Θέμα: η Βιομηχανική Κληρονομιά στην Νάουσα και… στον.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εθνικό Δίκτυο Σχολείων «Βιομηχανική Κληρονομιά» Πιλοτικό Πρόγραμμα Συντονιστικός Φορέας ΚΠΕ Νάουσας Θέμα: η Βιομηχανική Κληρονομιά στην Νάουσα και… στον."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εθνικό Δίκτυο Σχολείων «Βιομηχανική Κληρονομιά» Πιλοτικό Πρόγραμμα Συντονιστικός Φορέας ΚΠΕ Νάουσας Θέμα: η Βιομηχανική Κληρονομιά στην Νάουσα και… στον Νομό Ημαθίας Τι εννοούμε με τον όρο «Βιομηχανική Κληρονομιά» Τι εννοούμε με τον όρο «Βιομηχανική Κληρονομιά»

2 …….Όπως κάποτε συνέβαινε με τους αρχαίους ναούς και τα βυζαντινά μνημεία, έτσι και τώρα παλιά εργοστάσια, ελαιοτριβεία, αποθήκες, μύλοι, βυρσοδεψεία, μηχανές γκρεμίζονται, καταρρέουν, σαπίζουν, θάβοντας μνήμες και μαρτυρίες, αποσιωπώντας μια ιστορία που ακόμα δεν έχει γραφεί, την ιστορία δηλαδή του βιομηχανικού πολιτισμού του τόπου. Χρειάζεται λοιπόν μέριμνα και μελέτη για να μη χαθούν, αλλά, αντίθετα, να αναδειχτούν τα βιομηχανικά μνημεία.

3 Γιατί ασχοληθήκαμε στην Νάουσα με την Βιομηχανική Κληρονομιά Γιατί στην πόλη υπάρχουν πολλά εργοστάσια απομεινάρια μιας άλλοτε ακμάζουσας εποχής….. Γιατί στην πόλη υπάρχουν πολλά εργοστάσια απομεινάρια μιας άλλοτε ακμάζουσας εποχής….. Γιατί η όλοι μας πρέπει να ξανακούσουμε τις μηχανές που σίγησαν, τους εργαζόμενους που άλλαξαν επάγγελμα, τους εργοδότες που έφυγαν. Αλλά και να παρακολουθήσουμε όλοι μαζί την ωρίμανση και την μετεξέλιξη αυτών των δυναμικών μονάδων.

4 Λίγα λόγια για την πόλη της Νάουσας

5 Βιομηχανική Κληρονομιά …στην Νάουσα

6 Καταγραφή βιομηχανικών μνημείων στην πόλη της Νάουσας Πρώην εργοστάσιο χθες σήμερα Παράρτημα Πανεπιστήμιου Μακεδονίας Το εργοστάσιο πριν αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης

7 Πίνακας βιομηχανικών κτηρίων της Νάουσας Περίπατος κατά την διαδρομή του ποταμού Περίπατος κατά την διαδρομή του ποταμού Στους μαθητές έχει δοθεί φύλλο εργασίας με εξωτερική περιγραφή του εκάστοτε εργοστασίου, την χρήση του και την ονομασία του οι μαθητές καλούνται να βρουν και να αποτυπώσουν στο φύλλο εργασίας το εργοστάσιο δημιουργώντας έτσι την βιομηχανική ζώνη και την σύνδεση της κινητήριας δύναμης του νερού με την θέση της μονάδας. Στους μαθητές έχει δοθεί φύλλο εργασίας με εξωτερική περιγραφή του εκάστοτε εργοστασίου, την χρήση του και την ονομασία του οι μαθητές καλούνται να βρουν και να αποτυπώσουν στο φύλλο εργασίας το εργοστάσιο δημιουργώντας έτσι την βιομηχανική ζώνη και την σύνδεση της κινητήριας δύναμης του νερού με την θέση της μονάδας. Οι μαθητές μελετούν:την κοινή ή όχι μορφή των κτηρίων ανάλογα με την χρήση τους, την αρχιτεκτονική τους δομή σε συνάρτηση με την χρηστικότητα και την πολιτιστική επιρροή. Οι μαθητές μελετούν:την κοινή ή όχι μορφή των κτηρίων ανάλογα με την χρήση τους, την αρχιτεκτονική τους δομή σε συνάρτηση με την χρηστικότητα και την πολιτιστική επιρροή.

8 Μελέτη κτηρίου Τίτλος «ανίχνευση καταγραφή»- Εσωτερικό περιβάλλον κτηρίου. Τίτλος «ανίχνευση καταγραφή»- Εσωτερικό περιβάλλον κτηρίου. Οι μαθητές αποτυπώνουν το προτεινόμενο βιομηχανικό κτήριο μέσα από φύλλο εργασίας (΄βλέπε φύλλο εργασίας) Οι μαθητές αποτυπώνουν το προτεινόμενο βιομηχανικό κτήριο μέσα από φύλλο εργασίας (΄βλέπε φύλλο εργασίας)

9 Μελέτη κτηρίου Τίτλος «το κτήριο τότε και τώρα,αλλαγές χρήσεις». Τίτλος «το κτήριο τότε και τώρα,αλλαγές χρήσεις». Φύλλο εργασίας «σκαρίφημα εργοστασίου» Φύλλο εργασίας «σκαρίφημα εργοστασίου» - Χρωματίζουμε με διαφορετικό χρώμα τα κτήρια τα οποία υποστήριζαν την παραγωγή, τα κτήρια της διοίκησης, τα κτήρια του εργοδότη, τα κτήρια των εργαζομένων. Καταγράφουμε στο φύλλο εργασίας την επανάχρηση ή μη υπό μελέτη εργοστασίου».Προτεινόμενος χώρος Λόγγου-Τουρπάλη. - Χρωματίζουμε με διαφορετικό χρώμα τα κτήρια τα οποία υποστήριζαν την παραγωγή, τα κτήρια της διοίκησης, τα κτήρια του εργοδότη, τα κτήρια των εργαζομένων. Καταγράφουμε στο φύλλο εργασίας την επανάχρηση ή μη υπό μελέτη εργοστασίου».Προτεινόμενος χώρος Λόγγου-Τουρπάλη.

10 Μελέτη κτηρίου Τίτλος «πορεία αποκατάστασης/επανάχρησης». Προτεινόμενος υπό μελέτη χώρος Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. Τίτλος «πορεία αποκατάστασης/επανάχρησης». Προτεινόμενος υπό μελέτη χώρος Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. Φύλλα εργασίας Φύλλα εργασίας


Κατέβασμα ppt "Εθνικό Δίκτυο Σχολείων «Βιομηχανική Κληρονομιά» Πιλοτικό Πρόγραμμα Συντονιστικός Φορέας ΚΠΕ Νάουσας Θέμα: η Βιομηχανική Κληρονομιά στην Νάουσα και… στον."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google