Γενική ταξινόμηση ανάμεικτων ποτών. Μάθημα: Μπαρ - Φλαμπέ Ενότητα: 3 Κεφάλαιο 1 - Διακοσμητικά και συνοδευτικά υλικά του μπάρ. Γενική ταξινόμηση ανάμεικτων ποτών.
ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Με το τέλος του μαθήματος ο μαθητής / τρια να είναι σε θέση να: Αναγνωρίζει τα διακοσμητικά και συνοδευτικά υλικά του μπαρ. Χρησιμοποιεί φρέσκα υλικά (φρούτα, λαχανικά), να αφαιρεί τη φλούδα, τεμαχίζει και κάνει διάφορους σχηματισμούς με αυτά και να στερεώνει τα διακοσμητικά υλικά στα ποτήρια. Τηρεί τους κανόνες που αφορούν στην διακόσμηση και τα διακοσμητικά υλικά. Ταξινομεί τα ανάμεικτα ποτά σε διάφορες κατηγορίες. Επεξηγεί τον τρόπο ταξινόμησης των κοκτέιλ.
Κανόνες που αφορούν στη διακόσμηση και τα διακοσμητικά υλικά. Τα διακοσμητικά και συνοδευτικά υλικά του μπαρ είναι απαραίτητα για την καλή διακόσμηση του ποτηριού μετά την παρασκευή του, και έχουν μεγάλη σημασία για την ορθή παρουσίαση του ποτού στον πελάτη, η οποία δίνει ένα ιδιαίτερο τόνο και επαγγελματικότητα στο χώρο του μπαρ. Κανόνες που αφορούν στη διακόσμηση και τα διακοσμητικά υλικά. Τα ποτήρια δεν πρέπει να βαρυφορτώνονται. Τα είδη που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να έχουν σχέση με τη γεύση του ποτού.
Διακοσμητικά και Συνοδευτικά Υλικά του Μπαρ Τα κυριότερα είδη διακόσμησης είναι: Είδη Μορφές Ποτό Λεμόνια Φλούδα Πλατιά Σπιράλ Ροδέλες ή μισές ροδέλες Χυμός λεμονιού Ανάμεικτα ποτά Τζιν & Τόνικ Σάουρα-Κόλινς
Είδη Μορφές Ποτό Πορτοκάλια Φλούδα Πλατιά Σπιράλ Ροδέλες ή μισές ροδέλες Χυμός πορτοκαλιού Ανάμεικτα ποτά
Είδη Μορφές Ποτό Κεράσια Σιρόπι Οινόπνευμα Ζαχαρωτά Ανάμεικτα ποτά - Κοκτέιλ
Είδη Μορφές Ποτό Δυόσμος Φρέσκο - Φύλλα Τζούλεπς 7
Είδη Μορφές Ποτό Ελιές Κρεμμυδάκια μικρά Πράσινες Μαύρες Τζιν / τόνικ
Είδη Μορφές Ποτό Φρέσκα φρούτα Φρέσκα Χυμός Ανάμεικτα ποτά - Κοκτέιλ
Διακοσμητικά μικροαντικείμενα και συνοδευτικά υλικά του μπαρ: Είναι διαθέσιμα σε διάφορες μορφές και σχήματα ανάλογα με τη χρήση τους όπως: Αναδευτήρες ποτών Πλαστικά σπαθάκια Μικρές σημαίες Χάρτινες ομπρελίτσες
Ταξινομούνται σύμφωνα με: Ταξινόμηση Κοκτέιλ Ταξινομούνται σύμφωνα με: Την ποσότητα σερβιρίσματος. (Short & Long drinks) Την περιεκτικότητά τους σε οινόπνευμα. (Οινοπνευματώδη και μη) Την ιδιότητά τους και κατανάλωσή τους στο χρόνο. (Ορεκτικά, χωνευτικά) Την θερμοκρασία τους. (Ζεστά, κρύα) Το κύριο ποτό που περιέχουν. (Βότκα, ουίσκι, σαμπάνια, τζιν κ.α) Τον τρόπο παρασκευής, παράθεσης ή παρουσίασης τους. Κούλερς , Φίζες, Έκνογκ, Ντέιζι, Ζούλεπς, Χάιμπολ, Φραπέ, Σάνκαρις, Φλιπς, Παντς, Σάουαρ,
ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ Αναφέρετε τα διακοσμητικά και συνοδευτικά υλικά του μπαρ. Αναφέρετε φρέσκα υλικά (φρούτα, λαχανικά) που χρησιμοποιούνται για τη διακόσμηση των ποτών. Πώς αφαιρούμε τη φλούδα, πώς τεμαχίζουμε και κάνουμε διάφορους σχηματισμούς με τα φρούτα και τα λαχανικά; Πώς στερεώνουμε τα διακοσμητικά υλικά στα ποτήρια; Αναφέρετε τους κανόνες που αφορούν στη διακόσμηση και τα διακοσμητικά υλικά. Ταξινομήστε τα ανάμεικτα ποτά σε διάφορες κατηγορίες. Επεξηγήστε τον τρόπο ταξινόμησης των κοκτέιλ.