Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ενότητα: 2 - Παράθεση Αφεψημάτων και μη Οινοπνευματωδών Ποτών

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ενότητα: 2 - Παράθεση Αφεψημάτων και μη Οινοπνευματωδών Ποτών"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ενότητα: 2 - Παράθεση Αφεψημάτων και μη Οινοπνευματωδών Ποτών
Ενότητα: 2 - Παράθεση Αφεψημάτων και μη Οινοπνευματωδών Ποτών. Κεφάλαιο - Τσάι

2 ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Με το τέλος του μαθήματος, ο μαθητής/τρια θα είναι ικανός/ή να: Ξεχωρίζει τα χαρακτηριστικά των διαφόρων ποιοτήτων τσαγιού σύμφωνα με τη χώρα προέλευσής τους. Ετοιμάζει και να σερβίρει κοινό τσάι, τσάι από βότανα και αρωματικά τσάγια.

3 Τσάι Οι κυριότερες χώρες παραγωγής τσαγιού:
Η μέθοδος παρασκευής του τσαγιού είναι πανάρχαια, όμως η κατανάλωση του ως ρόφημα όπως εμείς γνωρίζουμε άρχισε μετά το Το τσάι είναι ένα παγκόσμια διαδεδομένο ρόφημα και το πιο δημοφιλές ποτό στον κόσμο μετά το νερό. Το πράσινο, μαύρο, λευκό, και pu erh τσάι προέρχονται από τα φύλλα του δένδρου τσάι (Καμέλια Σίνεσις - Camellia sinensis ή Καμέλια η θεά - Camellia thea). Οι διαφορετικές ποικιλίες προκύπτουν από την επεξεργασία που επιδέχονται. Οι κυριότερες χώρες παραγωγής τσαγιού: Κίνα Ινδία Κένυα

4 Κύριο χαρακτηριστικό αναφοράς για την ποιότητα
του τσαγιού είναι οι χώρες προέλευσής του. Οι κυριότερες ποιότητες τσαγιού όσον αφορά τη χώρα προέλευσής του είναι: Ποιότητα τσαγιού Ινδίας: Άσαμ – Assam Μαύρο εύσωμο τσάι με έντονη γεύση. Κατάλληλο στο πρόγευμα. Συνοδεύεται με κρύο γάλα. Νταρζιλινγκ – Darjeeling Μαύρο τσάι. Αρωματικό και εύγευστο. Απαλή γεύση σταφυλιού. Συνοδεύεται με λεμόνι.

5 Όρειντζ Πεκόι – Orange Pekoe
2. Κεϋλάνης Σέιλον – Ceylon Μαύρο τσάι. Αχυρόχρωμο, με ευχάριστη γεύση. Συνοδεύεται με λεμόνι. Ερλ Γκρέι – Earl Grey Μείγμα τσαγιών από Νταρζίλινγκ και Κίνας. Όρειντζ Πεκόι – Orange Pekoe Αρωματίζεται με λάδι και περγαμόντο. Μαύρο αρωματικό τσάι Απαλή γεύση. Σερβίρεται με λεμόνι.

6 Γκανπάουντερ – Gunpowder
3. Κίνας Γκανπάουντερ – Gunpowder Αρμονική γεύση. Ισοζυγισμένο άρωμα. Χαμηλή περιεκτικότητα σε τείνη. Λαπσαγκ-σουσόγκ – Lapsang –souchong Μερική ζύμωση. Χαρακτηριστικό άρωμα. Απαλό στο στόμα. Συνοδεύεται με λεμόνι.

7 4. Κένυας 5. Ιαπωνίας Σεν Σα – Sen Cha Τσάι μέτρια αρωματισμένο.
Καλής ποιότητας. Καταναλώνεται ως ξεδιψαστικό. Συνοδεύεται με γάλα. 5. Ιαπωνίας Σεν Σα – Sen Cha Πράσινο τσάι. Γεύση απαλή και ισοζυγισμένη. Καταναλώνεται με φαγητό.

8 Προϋπόθεση για την ορθή αποθήκευση του τσαγιού είναι:
Αποθήκευση τσαγιού: Προϋπόθεση για την ορθή αποθήκευση του τσαγιού είναι: Να χρησιμοποιείται στεγνό και καθαρό δοχείο συσκευασίας. Ο χώρος αποθήκευσης να είναι καλά αεριζόμενος. Να υπάρχει προστασία από έντονες μυρωδιές. Το τσάι παράγεται με τη μέθοδο της έκχυσης. Για να πάρουμε ένα ρόφημα καλής ποιότητας, πρέπει να προσέξουμε τα ακόλουθα σημεία: Ποσότητα Μέθοδο παρασκευής.

9 Τρόπος παρασκευής: Ποσότητα Τρόπος παρασκευής
1 φακελάκι για κάθε άτομο ή, Για περισσότερα άτομα η αναλογία είναι 1- 1,5 γραμμάριο τσαγιού για κάθε λίτρο νερού. Τρόπος παρασκευής Βάζουμε ζεστό νερό στο δοχείο στο οποίο θα παρασκευάσουμε το τσάι και μετά το αδειάζουμε. Βάζουμε στο άδειο δοχείο το τσάι με τη ορθή αναλογία. Προσθέτουμε το ζεστό νερό (90 °C). Αφήνουμε να γίνει έγχυση για τρία ως πέντε λεπτά (μεγαλύτερη δυνατή γεύση και άρωμα). Σουρώνουμε εάν θα παραμείνει στο παρασκευαστήριο.

10 Τρόποι σερβιρίσματος τσαγιού: Στο πάγκο του μπαρ.
Φλυτζάνι, πιατάκι και κουταλάκι τσαγιού. Τσαγιέρα με πολύ ζεστό νερό, το οποίο να μην έχει κοχλάσει. Ένα πιατάκι ή δοχείο που να περιέχει 4-5 είδη τσαγιού εάν θα σερβιριστεί σε φακελάκια. Ανάλογα με την επιθυμία του πελάτη: Γάλα, ζεστό ή κρύο. Λεμόνι κομμένο σε ροδέλες. Οινοπνευματώδες απόσταγμα (Μπράντι, ρούμι) Ζάχαρη: σε κύβους, σε φακελάκια ή σε ζαχαριέρα. Επίσης μαύρη ζάχαρη.

11 Στο τραπέζι: Ως Ρωσικό Τσάι: Ως Παγωμένο Τσάι:
Ο τραπεζοκόμος θα μεταφέρει όλα τα πιο πάνω σε δίσκο και επιπρόσθετα ζεστό νερό για να αραιώσει ο πελάτης, εάν χρειαστεί το τσάι του. Ως Ρωσικό Τσάι: Σερβίρεται σε ειδικά ποτήρια 250μλ με ένα χερούλι. Σερβίρεται με φέτα λεμονιού και ζάχαρη. Ως Παγωμένο Τσάι: Ετοιμάζεται και μπαίνει στο ψυγείο. Σερβίρεται σε ποτήρι σωληνοειδές με πιατάκι και κουταλάκι. Συμπληρώνεται με φέτα λεμονιού.

12 Τσάι Βοτάνων (Tisanes) και αρωματισμένα τσάγια Τσάγια βοτάνων:
Παρασκευάζονται από αρωματικά φύλλα, άνθη θάμνων τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ θρεπτικά. Βότανα με τα οποία μπορούμε να παρασκευάσουμε τσάι είναι: Χαμομήλι Δυόσμος Φασκόμηλο – Sage Τίλιο – Infusion Lime leaves (Εκχύλιση από φύλλα του λάιμ). Ιβίσκος Θυμάρι Δεντρολίβανο Άνηθος Άνθη πορτοκαλιάς, γιασεμιού, λεμονιάς.

13 Αρωματισμένα Τσάγια Παρασκευάζονται από φύλλα τσαγιού. Έχουν αρωματιστεί με κομμάτια φρούτων ή με αρωματικά έλαια φρούτων. Παράδειγμα αρωματισμένων τσαγιών είναι: Πορτοκάλι Λεμόνι Ροδάκινο Φράουλα Μήλο Περγαμόντο

14 ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ Αναφέρετε τα χαρακτηριστικά των διαφόρων ειδών τσαγιού σύμφωνα με τη χώρα προέλευσής τους. Εξηγήστε τη μέθοδο παρασκευής και τους τρόπους σερβιρίσματος του κοινού τσαγιού, του τσαγιού από βότανα και των αρωματισμένων τσαγιών.


Κατέβασμα ppt "Ενότητα: 2 - Παράθεση Αφεψημάτων και μη Οινοπνευματωδών Ποτών"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google