Κοινότητες Πρακτικής και Μάθησης

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Παρουσίαση προτεινόμενου εκπαιδευτικού προγράμματος
Advertisements

ΗΜΕΡΙΔΑ «Λόγος και Αντίλογος για την Επιλογή και Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών : Τάσεις και Προβληματισμοί» Σάββατο, 13 Απριλίου 2013 Ανάπτυξη Μηχανισμών.
ΤΠΕ στην εκπαίδευση, εκπαιδευτική πολιτική και επιστημονική θεώρηση
Η Εκπαίδευση στην εποχή των ΤΠΕ
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ.  Κ ανένα παιδί απ’ έξω  Ό λα τα παιδιά ενταγμένα στη μαθησιακή διαδικασία εκπαιδευτικός συνδιαμορφωτής του υλικού  Ο.
ΞΑΝΘΗ 2013, 2ο ΣΕΚ ΞΑΝΘΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ : ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΙΔΗΣ Μαθηματικός.
Οι ΤΠΕ στην εκπ/κή διδακτική διαδικασία Ο υπολογιστής ως γνωστικό εργαλείο Γνωστικά εργαλεία θεωρούνται οι εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί με σκοπό να.
Εκπαιδευτικοι εν δρασει νεα πολυτροπικη διδακτικη
Γιατί ένα πολιτιστικό πρόγραμμα;. Τα Πολιτιστικά προγράμματα προϋπήρχαν του θεσμού. Θετικό γιατί υπάρχει ενδιαφέρον και παράδοση. Αρνητικό γιατί δεν είναι.
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Teachers4Europe Χρύσα Παπαλαζάρου 1ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου.
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ  Αποτελεί ένα από τα τέσσερα τμήματα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής.  Υπήρξε το πολυπληθέστερο.
“Προετοιμασία του Δασκάλου της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Αρχική Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας” Πρόταση.
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ενότητα 2.2 Σύγχρονες προσεγγίσεις στη Διδακτική μεθοδολογία
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
Βασίλης Κόμης Αναπληρωτής Καθηγητής
Κοινότητες Πρακτικής και Μάθησης
2. Μορφή και οργάνωση του μαθήματος
Η Διδασκαλία των ΤΠΕ στα Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ
1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ) 300 επιμορφωτές επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70) 2.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ – ΣΧ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ –ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 1/3/2004 Σκοπός – στόχοι της Συνάντησης Ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου (Παιδαγωγική ευθύνη λειτουργίας.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
Κοινωνιολογία της εκπαίδευσης (β)
Έργο: Ψηφιακό Σχολείο. Πράξη «Προδιαγραφές Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας, Ανάπτυξη και Λειτουργία Ψηφιακής βάσης Γνώσης, Ψηφιακή Διαμόρφωση και Τεχνικός.
 Π.Ε.ΚΑ.Π. Νικ. Καλογερόπουλος Αξιοποίηση των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση. Η εξέλιξη της τεχνολογίας.
Διδακτικά σενάρια.
«Διδασκαλία Χημείας στη Β/βαθμια Εκπαίδευση με την υποστήριξη εύχρηστων εκπαιδευτικών λογισμικών» Α. Γ ΕΩΡΓΙΑΔΟΥ Δρ. Α. Γ ΕΩΡΓΙΑΔΟΥ Ενδοσχολική Επιμόρφωση.
Η κοινωνία εμπιστεύεται το σχολείο Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Σχολική Μονάδα Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Σχολική Μονάδα Ο θεσμός.
Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΩΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
Οι ΤΠΕ στην εκπ/κή διδακτική διαδικασία
Σχεδίαση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με την αξιοποίηση των ΤΠΕ Οι ΤΠΕ χαρακτηρίζονται ως μέσο αναδιομόρφωσης της εκπ/κής πρακτικής. Μέσο συμπληρωματικό.
Ημερίδα : «Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση » Οι ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία Οι ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
Νέα μάθηση Βασικές αρχές για την επιστήμη της εκπαίδευσης
ΟΙ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ
Κοινότητες Πρακτικής και Μάθησης Νότα Σεφερλή. Η έννοια της κοινότητας Σύνολο ανθρώπων με κοινά κοινωνικά χαρακτηριστικά (ορολογία, απόψεις, προσδοκίες,
Χρήση και αξιοποίηση ΤΠΕ στην διδακτική διαδικασία
Σημαντικοί άξονες του Μείζονος Προγράμματος Επιμόρφωσης Παναγιώτης Νταβαρίνος Σχολικός Σύμβουλος (ΠΕ02)
Δ΄ ΔIEYΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΑΘΗΝΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Σουρίδη – Μπαταγιάννη Παναγιώτα Φιλόλογος, ΜΔΕ 3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης - Αθήνα.
Δικαιούχος φορέας Συμπράττοντες φορείς ● Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στις αρχές παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ, καθώς και στην απόκτηση.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ και ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Αντωνία Παπαδάκη Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Πέλλας.
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΣΤΟ Ε. Π. ΠΑΙ. Κ. ΑΣΠΑΙΤΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ DEA Εκκλησιαστικής Ιστορίας ΑΠΘ / Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ.
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Διδακτική της Πληροφορικής
Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ, Σ Παπαπέτρου
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Προσχολική Εκπαίδευση
1ος υπό έμφαση στόχος - ΥΠΠ
Νεοελληνική Γλώσσα (ΝΠΣ)
Δημιουργία σεναρίου.
Εισαγωγή στο πρόγραμμα Mascil
Εναλλακτικές μορφές εκπαιδευτικής αξιολόγησης
Χαρακτηριστικά εκπαιδευτικής έρευνας δράσης
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ-ΓΟΝΕΩΝ Γιαλυράκη Πόπη Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας(Msc), Play Therapist Θεραπεύτρια ζευγαριών (ICEEFT), Εκπαιδεύτρια ομάδων γονέων(Gordon-Fillial)
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Παραπρόγραμμα / Λανθάνον ή κρυφό ΑΠ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κοινότητες Πρακτικής και Μάθησης Κοινότητες Πρακτικής και Μάθησης (Learning Communities)

Σχολική Κοινότητα Εκπαιδευτική Κοινότητα Ετυμολογία; Από τι αποτελείται; Μέλη (ενεργά και παθητικά) Πώς λειτουργούν; Κοινή ορολογία Κοινές απόψεις κοινές στάσεις και αξίες Κοινές πρακτικές Κοινές προσδοκίες Επικοινωνία μεταξύ τους Συνεργασία Διαμόρφωση δεσμών

Ποιοι είναι; Με τι ασχολούνται; Σχολιάστε… Ποιοι είναι; Με τι ασχολούνται;

Τα μέλη της Κοινότητας Πρακτικής και Μάθησης αναπτύσσουν… Κοινωνικό Κεφάλαιο: Τα μέλη των κοινοτήτων συγκροτούν κάποιο κοινωνικό ιστό, ένα είδος δικτύου ανθρώπων που έχουν αναπτύξει δεσμούς Γνωσιακό κεφάλαιο: η κατανομή της γνώσης μέσω της κοινής προσπάθειας επίλυσης προβλημάτων που απασχολούν την κοινότητα, εμπλουτίζουν το ατομικό γνωστικό απόθεμα και το κοινό συλλογικό αποθεματικό.

Τα μέλη της Κοινότητας Πρακτικής και Μάθησης … Πώς λειτουργεί μια ερευνητική επιστημονική ομάδα; Νέες γνώσεις Ατομική και συλλογική μάθηση Κατασταλαγμένη γνώση επιστημονικής κοινότητας Πώς λειτουργεί μια συγγραφική ομάδα; Συναντίληψη εννοιών , ιδεών και πραγμάτων μετά από ζυμώσεις Η συμμετοχή σε κοινότητες Βάση μάθησης Τα μέλη ενστερνίζονται ίδιες πρακτικές Παράγοντας παραγωγής νοήματος: Νοηματοδότηση γνώσης. Επαναπροσδιορισμός της αξίας και της χρηστικότητας μέσα από τις διαδικασίες συμμετοχής.

Ψηφιακές Κοινότητες (Onlineor Virtual communities) Στηρίζονται στην ψηφιακά διαμεσολαβημένη επικοινωνία Υφίστανται χάρη στην ύπαρξη δικτύων ΤΠΕ Δημιουργούνται και λειτουργούν χάρη στα δίκτυα Η/Υ Αναδύονται νέοι ρόλοι

Χαρακτηριστικά του μοντέλου της κοινότητας μάθησης: Προσωπική δέσμευση Χαρακτηριστικά του μοντέλου της κοινότητας μάθησης: Προσωπική δέσμευση Αίσθηση σύνδεσης με κοινότητα και περικείμενο Ελευθερία και πρόκληση Κατανόηση εννοιών Δράση ανεξάρτητα από τον έλεγχο Εμπειρία δημιουργίας γνώσης Εκπαιδευτικός ως δημιουργός αλλαγών

Σύγκριση μοντέλων για την εκπαίδευση Έλεγχος: περιορίζει και καλουπώνει τη ροή πληροφορίας άρα και τις ανθρώπινες διασυνδέσεις απομακρύνει τους ανθρώπους μικρή δυνατότητα επιρροής και ανάπτυξης Δέσμευση: διατηρεί τη δράση ανεξάρτητα από τον έλεγχο Δίνει δυνατότητα διαπραγμάτευσης, ερμηνείας και δημιουργίας της γνώσης, θέτει εμπόδια, θεωρεί την ασάφεια και την αμφιταλάντευση ως νόμιμα και θεμιτά, ο εκπαιδευτικός προκαλεί και διευκολύνει

Χαρακτηριστικά μεταρρύθμισης Η διαδικασία είναι μακροχρόνια και ακατάστατη (ανοικτό σύστημα) Δεν προσδιορίζεται με ποζιτιβιστική ακρίβεια ο στόχος και το μέσο Ισορροπία μεταξύ υποστήριξης και πρόκλησης Υποβοήθηση ανάπτυξης κοινότητας μάθησης Προσδιορισμός γενικών στόχων με έμφαση στις βασικές έννοιες και ιδέες Το αναλυτικό πρόγραμμα ως πίνακας βασικών εννοιών Ποιότητα στη συνδιαλλαγή Αξιολόγηση μέσω περιγραφής δραστηριοτήτων και δημιουργημάτων

Δημιουργία κοινότητας μάθησης Στάδια εφαρμογής καινοτομίας Πρόκληση - Δημιουργία έντασης Δράση ως αποτέλεσμα Παθιασμένη εφαρμογή Φαινομενική ησυχία Ολοκληρωμένη εφαρμογή

Δημιουργία κοινότητας μάθησης Μπορεί να επιτευχθεί; Αξίζει τον κόπο; Πώς μπορεί να διατηρηθεί; Μακροχρόνια διαδικασία Ακατάστατη διαδικασία (αντιθέσεις - εντάσεις) Εσωγενή κίνητρα

Η δική μας περίπτωση Καθιερωμένοι ρόλοι και θεσμοί Ο ρόλος των ΠΛΗΝΕΤ και η αντιμετώπισή τους Ο ρόλος των ανθρώπων με οργανική θέση στο σχολείο και των σχολικών συμβούλων Νέοι ρόλοι και θεσμοί Ο ρόλος του επιμορφωτή Ο ρόλος του συντονιστή και του ΤΥΣΕ Ο ρόλος διοίκησης και τεχνικής υποστήριξης Ο ρόλος της υπηρεσίας παιδαγωγικής υποστήριξης

Η δική μας περίπτωση Αίσθηση μονιμότητας αυτής της αλλαγής Συμμετοχή σε εξελισσόμενη διαδικασία Πολλαπλή πηγή πληροφορίας Χρόνος συνεχούς επιμόρφωσης Επιμορφωτής Χρόνος για συνθετικές εργασίες την ώρα του μαθήματος Νομιμοποίηση και καθιέρωση ώρας, όπου δεν “καλύπτουμε ύλη” αλλά συζητούμε, σκεφτόμαστε, κάνουμε πειράματα, δημιουργούμε, χειριζόμαστε πληροφορίες, χειριζόμαστε μοντέλα

Η εξέλιξη των αντιλήψεων για το ρόλο του εκπαιδευτικού στη μαθησιακή διαδικασία

Πεποιθήσεις Το διδακτικό αντικείμενο Η μάθηση του αντικειμένου Ο ρόλος του μαθητή

Θεώρηση εκπαιδευτικού Εξέλιξη από: τεχνικό διεκπεραιωτή προδιαγεγραμμένης ύλης και μεθόδου διδασκαλίας αιτιολόγηση επίδοσης εκπαιδευτικού με βάση το κατά πόσο η εφαρμογή πέτυχε τους στόχους της Σε: δημιουργό και αναδιοργανωτή προσωπικής παιδαγωγικής σε σχέση με την κοινωνία της τάξης και την ευρύτερη κοινωνία

Καινοτομία και ρόλος εκπαιδευτικού Διάσταση μεταξύ “γραφειοκρατικής” και “αναστοχαστικής” αλλαγής ύλης και διδακτικής μεθοδολογίας Ο εκπαιδευτικός εξελίσσεται με το να προσπαθεί να ερμηνεύσει και να κατανοήσει το μαθησιακό περιβάλλον καθώς δρα μέσα σε αυτό