Μονογραφία Επαγγέλματος Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ο Κλάδος Μαρμάρου σε Αναζήτηση Διεξόδων από την Κρίση Ανάγκες σε Εκπαίδευση – Κατάρτιση Ανθρώπινου Δυναμικού στον κλάδο Μαρμάρου ΟΣΜΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ.
Advertisements

ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ)
 Από τις ανάγκες εκπαίδευσης της οικονομίας στις ανάγκες εκπαίδευσης του ατόμου : Το επαγγελματικό προφίλ ως στοιχείο σύζευξης της προσφοράς με τη ζήτηση.
Πρακτική Άσκηση και Μαθητεία σε χώρες της Ε.Ε.
Τηλεϊατρική Η χρήση τηλεπικοινωνιών, ακουστικών, οπτικών και άλλων, και οι τεχνολογίες επεξεργασίας ηλεκτρονικών πληροφοριών για την παροχή υπηρεσιών υγείας.
Μηχανικός Δομικών Έργων
ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Το μέλλον έρχεται προς το παρόν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Κάθε πρόβλεψη είναι αδύνατη. Μιχάλης Δερτούζος Διακεκριμένος καθηγητής στο.
9ο ΕΠΑΛ ΠΑΤΡΑΣ Τομέας Ηλεκτρονικής.
Ο Σχολικός σας Σύμβουλος
Οι “multi-Διαστασεις” Των Multimedia
Μονογραφίες Επαγγελμάτων
1ο Γυμνάσιο Αρτέμιδας Την φετινή χρονιά ασχοληθήκαμε με τα επαγγέλματα που συναντάμε σε ένα αεροδρόμιο. Οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτή την επιλογή.
Σχεδίαση-Ανάπτυξη Εφαρμογών Πληροφορικής Αντώνιος Συμβώνης, ΕΜΠ, Slide 1 Week 5: Introduction to design Εβδομάδα 5: Εισαγωγή στο σχεδιασμό.
5ο επιστημονικΟ πεδΙο Γιανναράκης Μιχάλης Βαΐτσης Φίλιππος.
Μονογραφίες Επαγγελμάτων
Οικονομολόγος Ορισμός Ικανότητες-Δεξιότητες Συνθήκες Εργασίας
ΨυχολΟγος.
B a c kn e x t h o m e ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΞ’ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής προστασίας Κ.Π. «Equal”ΤεχνομάθειαΕυρωπαϊκή.
Staff Appraisal/Αξιολόγηση Προσωπικού
Ηλεκτρονικός-Μηχανικός(Η/Υ)
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΤΉΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Μάθημα: Μπαρ - Φλαμπέ Ενότητα: 2 Προσωπικό του Μπαρ.
Μονογραφίες Επαγγελμάτων
Ο τομέας της Πληροφορικής
Εκπαιδευτικός Φιλόλογος
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΙΑ.
ΚΟΙΤΑΖΩ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΚΟΙΤΑΖΩ ΓΥΡΩ ΜΟΥ. Η Διαδικασία της λήψης απόφασης στην επιλογή σπουδών και επαγγελμάτων ΓΡΑΣΕΠ Γ/σιο Ερασμίου Ξάνθης.
Δημήτρης Ντούρο Μηχανικός Αεροσκαφών
Ερευνητική εργασία «Φύλα και επαγγέλματα»
Σύγχρονα Επαγγέλματα Το επάγγελμα είναι
ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ - ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ
AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΠΙΠΛΟΥ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗMΑ
Μονογραφία Επαγγέλματος
6ο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ:  Να ασχολείται με την επικαιρότητα  Να ενημερώνει την κοινή γνώμη με ειδήσεις  Να ενημερώνει την κοινή γνώμη με πληροφορίες.
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ: ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων. Περιγραφή επαγγέλματος Ο ειδικός Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων είναι εκπαιδευμένος να : Παρακολουθεί υπεύθυνα τα παιδιά σε όλες τους.
Γυμνάστρια\Γυμναστής Ορισμός: Ο γυμναστής φροντίζει για την σωματική άσκηση και καλή φυσική κατάσταση των αθλητών ή άλλων ατόμων, προτείνοντας και εφαρμόζοντας.
“Εκπαίδευση, Σημασία, Στόχοι και Αρμοδιότητες της Λειτουργίας της Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων”
Δρ. Γ. Μαλινδρέτος ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ. Δρ. Γ. Μαλινδρέτος Η μοναδοποίηση του φορτίου ορίζεται ως ο τρόπος με τον οποίο αποθηκεύονται και μεταφέρονται.
ΤΣΑΚΝΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ Οικονομικός Διευθυντής
1 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΟΡΑΜΑ2. ΣΚΟΠΟΙ3. ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΚΟΠΩΝ4. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ6. ΜΕΛΗ7.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΛΙΑΔΟΥ – ΤΑΧΟΥ ΣΟΦΙΑ «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΒΟΗΘΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ. Για να αποκτήσεις γνώσεις, να εξασκηθείς και να πάρεις πτυχίο Βοηθού Βρεφονηπιοκόμου πρέπει να επιλέξεις σπουδές στο.
Επαγγελματικά Περιγράμματα
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 10
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΑΡΘΡΟ 12 – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΑΡΘΡΟ 35: ΣΧΕΣΗ……………………………………………………………...
Η επιστήμη της Διοίκησης
ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ ΙΑΣΩΝ ΓΕΡΜΑΝΗΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ (Με έμφαση στις σχολικές αθλητικές δραστηριότητες) Μουντάκης Κων/νος, Ομότιμος Καθηγητής ΜΑΘΗΜΑ.
1.
ΑΣΠΑΙΤΕ - ΠΕΣΥΠ ΤΜΗΜΑ Α ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Το Νέο Επαγγελματικό Λύκειο
Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός (Σ.Ε.Π.)
Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης
Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ Ά ΛΥΚΕΙΟΥ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΣΠΟΥΔΑΖΩ ΠΙΛΟΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΒΟΗΘΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ
ΜΟΥΣΙΚΟΣ.
Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός (Σ.Ε.Π.)
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΙΑ.
Οι σπουδές στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Α. Π. Θ. Δ
Το Νέο Επαγγελματικό Λύκειο
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μονογραφία Επαγγέλματος Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας Μονογραφία Επαγγέλματος Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας

1) Περιγραφή Επαγγέλματος Ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας, είναι ο ειδικός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ο οποίος ασχολείται με τον έλεγχο του εθνικού εναέριου χώρου, τον προγραμματισμό της σειράς προσγείωσης και απογείωσης των αεροπλάνων, Τον καθορισμό της πορείας που θα ακολουθήσουν στους αεροδιάδρομους πτήσης τους, προκειμένου να κινηθούν με ασφάλεια προς τον προορισμό τους, Με την ασφάλεια των πτήσεων και τη ροή της κυκλοφορίας των αεροσκαφών, προκειμένου τα αεροσκάφη να προσγειώνονται και να απογειώνονται με ασφάλεια. Ακόμη, κατευθύνει το αεροπλάνο στον αέρα μέσα στους αεροδιάδρομους πτήσης, ώστε να προσεγγίσει το διάδρομο προσγείωσης και κατόπιν έξω από το διάδρομο προσγείωσης, όπου την ευθύνη αναλαμβάνει το προσωπικό εδάφους.

2) Συνθήκες εργασίας Ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας, εργάζεται σε άνετους, σύγχρονους και ευχάριστους χώρους, με χαμηλό φωτισμό για να διακρίνονται καθαρά οι ενδείξεις των στόχων στα ραντάρ και στις οθόνες παρακολούθησης, αλλά με καλό αερισμό και σε συνεργασία με άλλους ειδικούς. Το ωράριο εργασίας του είναι συγκεκριμένο, εργαζόμενος σε βάρδιες που καλύπτουν όλο το 24ωρο, ενώ την καλοκαιρινή περίοδο λόγω αυξημένων αναγκών των αερολιμένων σε επιβατικό κοινό, αναγκάζεται να κάνει υπερωρίες. Το επάγγελμα αυτό, είναι ένα επάγγελμα που συνοδεύεται από μεγάλη ευθύνη, ένταση και άγχος, γιατί η ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων εξαρτάται από την ορθότητα των εκτιμήσεων, αποφάσεων και εντολών του Πολύ συχνά, αναγκάζεται να μετακινηθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για την παρακολούθηση σεμιναρίων, ασκήσεων ή μετεκπαιδεύσεων, ενώ οι μεταθέσεις ή μετατάξεις του είναι πιθανές.

Σπουδές Οι ενδιαφερόμενοι γι’ αυτό το επάγγελμα πρέπει να διαθέτουν πτυχίο ανωτάτης σχολής κατά προτίμηση θετικής κατεύθυνσης, να γνωρίζουν πολύ καλά την αγγλική γλώσσα και να έχουν καλή υγεία, που πιστοποιείται από το Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής. Στη συνέχεια, πρέπει να δώσουν εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ και να προσληφθούν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) στην Αθήνα. Αφού προσληφθούν, φοιτούν στη Σχολή Πολιτικής Αεροπορίας (ΣΠΟΑ), όπου αποκτούν τη βασική τους κατάρτιση. Στην αποφοίτησή τους, τοποθετούν σε κάποιο αερολιμένα της χώρας Μετά την πάροδο έξι μηνών, μπορούν να δώσουν εξετάσεις καταλληλότητας για το συγκεκριμένο αερολιμένα και, εάν πετύχουν, του χορηγείται πτυχίο και άδεια ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας.

Ιδιαίτερα προσόντα και δεξιότητες οι διοικητικές οργανωτικές και συντονιστικές ικανότητες αποτελούν απαραίτητα χαρακτηριστικά προκειμένου να σταδιοδρομήσει κάποιος στο επάγγελμα αυτό. Παράλληλα δε, η πολύ καλή γνώση ξένων γλωσσών, οι ειδικές ικανότητες και δεξιότητες που απαιτούνται για το επάγγελμα, η ικανότητα αντίληψης χώρου και χρόνου, η υπολογιστική και η μαθηματική καθώς και η μηχανική για τη χρήση πολύπλοκων ηλεκτρονικών οργάνων, ηλεκτρονικών υπολογιστών αποτελούν επιπρόσθετα, αλλά βασικά προσόντα και χαρακτηριστικά του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας. Το ενδιαφέρον για τα αεροπλάνα, η ετοιμότητα η ψυχραιμία η ευσυνειδησία και η υπευθυνότητα η ικανότητα γρήγορης εκτίμησης και αξιολόγησης πολύπλοκων καταστάσεων η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και στην έκδοση εντολών τα γρήγορα ανακλαστικά

Επαγγελματικά δικαιώματα Τα επαγγελματικά δικαιώματα του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας προβλέπονται με το Π.Δ. 611/72. Για την άσκηση του επαγγέλματος αυτού, απαιτείται άδεια.

Προοπτικές Αγοράς Εργασίας Ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας εργάζεται στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τόσο στις κεντρικές υπηρεσίες, όσο και στις περιφερειακές, όπως επίσης στα αεροδρόμια της χώρας. Εναλλακτικά, μπορεί να εργαστεί ως εκπαιδευτής στη Σχολή Πολιτικής Αεροπορίας στην Αθήνα. Οι προοπτικές για το επάγγελμα είναι γενικά θετικές, καθώς αυξάνονται οι ανάγκες στους αερολιμένες της χώρας και η κατάρτιση νέων είναι αρκετά μακρόχρονη και επίπονη. Οι αποδοχές του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας κινούνται σε υψηλά επίπεδα

Πηγές Πληροφόρησης 4.  Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), 5ο Χιλιόμετρο Λεωφόρου Σπατών - Λούτσας, τηλ.: 210-3534149, fax.: 210-3532914, http://www.ypa.gr  Σχολή Πολιτικής Αεροπορίας (ΣΠΟΑ), Δ/νση: Πρώην Αμερικανική Βάση Ελληνικού, τηλ.: 210-9973000.  Ένωση Ελεγκτών Εναερίου Κυκλοφορίας, Δ/νση: Πρώην Ανατολικός Αερολιμένας, τηλ:210-9644734, 964936