Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΟΥΣΙΚΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΟΥΣΙΚΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΟΥΣΙΚΟΣ

2

3 Περιγραφή επαγγέλματος
Ο μουσικός είναι το άτομο που ασχολείται με την εκτέλεση ή και τη σύνθεση μουσικών έργων, καθώς και με τη μουσική παιδεία και διδασκαλία της μουσικής και των μουσικών οργάνων. Ο επαγγελματίας μουσικός έχει μακρόχρονη ενασχόληση με τη μουσική. Συνήθως ειδικεύεται σε ένα συγκεκριμένο μουσικό όργανο, που αναλαμβάνει να το διδάξει, ή να συμμετέχει με αυτό στην εκτέλεση μουσικών θεμάτων. Ο μουσικός που ασχολείται με τη σύνθεση μουσικών κομματιών, βοηθείται πολύ με τη χρήση ηλεκτρονικών μηχανημάτων σύνθεσης ήχου και αντίστοιχων προγραμμάτων ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τα ηλεκτρονικά μηχανήματα σύνθεσης ήχου και οι Η/Υ βοηθούν το μουσικό στη σύνθεση μουσικών κομματιών. Ο μουσικός ασκεί βιοποριστικά το επάγγελμά του ως εκτελεστής μουσικού οργάνου, ως συνθέτης, ως δάσκαλος μουσικής θεωρίας καθώς και ως δάσκαλος μουσικού οργάνου. Η εργασιακή του απασχόληση μπορεί να μην είναι σε καθημερινή βάση. Οι δραστηριότητες του μουσικού μπορεί να περιλαμβάνουν την εκτέλεση, τη σύνθεση και την ηχογράφηση μουσικών έργων, τη διδασκαλία της θεωρίας της μουσικής και των μουσικών οργάνων. Ακόμη, ο μουσικός μπορεί να εκπαιδεύει ομάδες και να αναλαμβάνει μουσικές παραγωγές.

4

5 Ιδιαίτερα προσωπικά χαρακτηριστικά και ικανότητες
Ο επαγγελματίας μουσικός έχει μουσική παιδεία και χαρακτηρίζεται από αγάπη και αφοσίωση για το αντικείμενο της εργασίας του. Ως συνθέτης, χρειάζεται να διαθέτει επιδεξιότητα στο χειρισμό μηχανημάτων σύνθεσης ήχου και ηλεκτρονικού υπολογιστή, ακουστική ικανότητα, δημιουργική φαντασία και έμπνευση. Στην περίπτωση που εργάζεται ως δάσκαλος μουσικής, χρειάζεται να διαθέτει υπομονή, επιμονή και ικανότητα μετάδοσης. Ακόμη, η ικανότητα συνεργασίας και ομαδικής εργασίας είναι απαραίτητη όταν ο μουσικός είναι μέλος ορχήστρας. Η αγάπη και το μεράκι για τη μουσική, η αφοσίωση και η αυτοσυγκέντρωση κατά την εκτέλεση της εργασίας και η καλή ακουστική αντίληψη, χαρακτηρίζουν τον επαγγελματία μουσικό.

6

7 Σπουδές Πολλοί επαγγελματίες μουσικοί, οργανοπαίκτες κυρίως του λαϊκού ή ελαφρού τραγουδιού, είναι αυτοδίδακτοι.  Σήμερα λειτουργούν στα ΑΕΙ τμήματα Μουσικών Σπουδών και συγκεκριμένα το τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιονίου στην Κέρκυρα, το τμήμα Μουσικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Η φοίτηση διαρκεί 10 εξάμηνα.   Για την εισαγωγή στα παραπάνω τμήματα απαιτείται εξέταση στα ειδικά μαθήματα της Αρμονίας και του Ελέγχου Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων. Ιδιαίτερα για το τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιονίου απαιτείται εξέταση στα ειδικά μαθήματα της Αρμονίας και της DICTEE.

8

9

10 Επαγγελματικές συνθήκες
Ο μουσικός εργάζεται σε κλειστούς χώρους, όπως ωδεία, αίθουσες μουσικής, κατοικίες, κέντρα διασκέδασης και ορισμένες φορές σε αίθουσες ηχογραφήσεων. Το ωράριο εργασίας και οι συνθήκες εργασίας του μουσικού εξαρτώνται από το είδος και το χώρο της απασχόλησης. Σε αίθουσες ψυχαγωγίας εργάζεται βραδινές ώρες κάτω από σκληρές και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας. Κατά περίσταση απαιτούνται ορισμένες μετακινήσεις, κυρίως για συναυλίες.


Κατέβασμα ppt "ΜΟΥΣΙΚΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google