ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ 2006 1 Τα δομικά στοιχεία, οι πολλαπλές διαστάσεις και η εξέλιξη της οικονομίας της γνώσης και της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Advertisements

« Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η στρατηγική σημασία της ανοιχτής.
ΠΕΛΑΤΟΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ Νίκος Τσάμης Γ. Διευθυντής Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής, ΜΒΑ Επενδύσεις σε Νέες Τεχνολογίες.
Γιάν. Καλογήρου & Θ. Καρούνος, ΕΜΠ ΣΝΆΝΤΗΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΚΕΔΚΕ ΓΙΑ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ, 2/4/ Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ για την Ευρυζωνικότητα.
9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ GREEK ICT FORUM
Ελληνική Βιομηχανία: Προς την Οικονομία της Γνώσης 4/7/2006 Δίκτυα συνεργασιών επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς: Προσδιοριστικοί παράγοντες συμμετοχής.
ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 14 Δεκεμβρίου 2010, Αθήνα 2η Σύνοδος Διευθυντών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011.
Στρατηγική & Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ---- Εναρμόνιση με την Ψηφιακή Στρατηγική της Χώρας Υπουργείο Διοικητικής.
ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Το μέλλον έρχεται προς το παρόν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Κάθε πρόβλεψη είναι αδύνατη. Μιχάλης Δερτούζος Διακεκριμένος καθηγητής στο.
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/2005.
Ελληνικές Βιβλιοθήκες Συνολική Παρουσίαση Θέσεων Ομάδα Εργασίας Δημοσίων Βιβλιοθηκών Ιανουάριος 2011.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραδοτέο Ομάδας Εργασίας Ιδ3 Ebusiness Forum Κώστας Τρούλος Καβάλα, 26/11/2008.
Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΟΔΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ Θάνος Κριεμάδης, Ph.D., M.B.A., M.A. Αν. Καθηγητής.
ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Κεφάλαιο 3: Το ενιαίο ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο. 3.1 Η έννοια και το περιεχόμενο του ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου. 3.2 Η αναγκαιότητα δόμησης του.
2. ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Οι Τ.Π.Ε. στην εκπαίδευση, εκπαιδευτική πολιτική και επιστημονική θεμελίωση Γιάννης Μόκιας Επιμόρφωση Β΄ Επιπέδου.
Κεφάλαιο 2ο: Το δομικό τεχνολογικό πλαίσιο υποστήριξης της ΚτΠ 2.1 Τηλεπικοινωνίες υποδομές 2.2 Δίκτυα 2.3 Βασικές υπηρεσίες.
Ένταξη Νέων Τεχνολογιών στο Εκπαιδευτικό Σύστημα και Άτομα με Αναπηρία
Κεφάλαιο 8 Η νέα οικονομία 8.1 Η μετάβαση από την παλιά στη νέα οικονομία. 8.2 Η έννοια και το περιεχόμενο της νέας ψηφιακής οικονομίας. 8.3 Οι κυριότερες.
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών “ Πολιτικές Προώθησης Ευρυζωνικότητας “ Θ.Καρούνος,
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 2007 – 2013
Ζητήματα Πολιτικής και Στρατηγικής για την ΚτΠ και την Οικονομία της Γνώσης Γιάννης Καλογήρου Θόδωρος Καρούνος Νατάσα Κωνσταντέλου.
Ο ρόλος της ΚτΠ ΑΕ στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας Εισηγητής Δρ. Ηλίας Κοντάκος Στέλεχος της ΚτΠ ΑΕ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Αρχειονομίας & Βιβλιοθηκονομίας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Επιστήμη της Πληροφορίας: Διοίκηση & Οργάνωση Βιβλιοθηκών.
Ε.Ψ.Ε.Π.Α. (ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ) ΤΙ ΕΙΝΑΙ; ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ; ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ.
Σ. ΤΣΙΓΑΝΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΥΔ ΕΠ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Ενημέρωση Γενικών Γραμματέων Περιφερειών για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Ν. Δημητριάδης/ STRATIS ΕΠΕ 1 13 Μαϊου Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 1 10 Μαϊου Αμφιλοχία «Αξιοποίηση της.
Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες για την πρόσβαση στη γνώση: βιβλιοθήκες, αρχεία Δάφνη Κυριάκη-Μάνεση, δρ Ειδική Γραμματέας ΥΠΕΠΘ.
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ» ΘΕΜΑ «ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ» ΚΑΝΤΑΡΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ.
Ευρυζωνικότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση Τρέχουσες εξελίξεις – μελλοντικές προκλήσεις.
Σ. ΤΣΙΓΑΝΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΥΔ ΕΠ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΔΡΑΣΕΙΣ GIS ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ «ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ.
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»
Εκδήλωση για το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα. Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας (IST) Εκδήλωση για το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα.
ΑΘΗΝΑ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2005 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΠΣ η ΕΠΙΤΡΟΠΗ.
Ελληνική Βιομηχανία: προς την οικονομία της γνώσης, ΤΕΕ, Αθήνα, 3-5 Ιουλίου Innovative Technologies in Value Added Services Stefanos Karapetsis.
Βασιλική Καρούνου Ερευνητική Ομάδα για την Τεχνολογική, Οικονομική και Στρατηγική Ανάλυση της Κοινωνίας της Πληροφορίας EBEO/EMΠ
Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών Μάθημα «Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων» Παρασκευή 12 Μαρτίου Στοιχεία Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Telematics Επιμέλεια:Παγώνης Γεώργιος Writer: Patrick Dillon.
1 Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών: Αναζητώντας λύσεις Κοινωνία της Πληροφορίας: «Έχει αγώνα αύριο!» Γιάννης Καλογήρου Επ. Καθηγητής ΕΜΠ τ. Ειδικός.
TA ΓΣΠ στην Υπηρεσία του Πολίτη (Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση) Παρασκευή 10 Ιουνίου 2005 Περιφερειακές Δράσεις ΓΣΠ στην Κοινωνία.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΠΕ στη ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
GREEK ICT FORUM: ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΧΑΣΜΑΤΟΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΘΩΜΑΣ ΣΦΗΚΟΠΟΥΛΟΣ.
Καθ. Γκρίτζαλης Στέφανος Ειδικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Ελληινκή Βιομηχανία: προς την οικονομία της γνώσης, ΤΕΕ,Αθήνα 3-5 Ιουλίου 2006 ΘΕΜΑ: Η Βιομηχανία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην.
«Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη», Ηράκλειο, 5-6 Μαϊου, kedke.ntua.gr 1.
Κοινωνία και Οικονομία της Πληροφορίας ΤΠΕ: Θεσμική και Νομική Διάσταση Λίλιαν Μήτρου Επικ. Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και ΕπικοινωνιώνΗράκλειο Κρήτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη5 & 6 Μαϊου 2006 Ανάπτυξη.
«ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Προτάσεις για την εξειδίκευση της διάστασης της αναπηρίας κατά την εφαρμογή του Ε.Π. - Περιφερειακή Στρατηγική για την Αναπηρία Εισηγητής: Λογαράς Δημήτρης,
Aθήνα,16 Νοεμβριου Η Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης Συνδέει: την έρευνα και καινοτομία με την οικονομική ανάπτυξη με νέους τρόπους όπως είναι.
Η ουσία πίσω από τις λέξεις
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ Βίκυ Φλέγγα Οικονομολόγος, Μsc περιφερειακή ανάπτυξη Στέλεχος διεύθυνσης οργάνωσης και πληροφορικής.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Χαράλαμπος Κιουρτσίδης ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΑ/ΠΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜAKEΔΟΝΙΑΣ 4 η Προγραμματική Περίοδος Κοινωνία της Πληροφορίας.
Συνοπτική Παρουσίαση Ε.Π. «ΚτΠ» Παναγιώτης Γεωργιάδης Αθήνα 9 Νοεμβρίου 2004.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΉ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΉ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΌΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΌΣ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΊΟ ΠΟΙΌΤΗΤΑΣ Διοίκηση Ολικής Ποιότητας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ 11/14/ Κοινωνία στην Οικονομία της Γνώσης.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΜΧΠΠΑ
Εκπαιδευτική διοίκηση και καινοτομία
Επιχειρησιακός Σχεδιασμός και Διαχείριση Έργων
Λ. Μήτρου, Επικ. Καθηγήτρια – Πανεπιστήμιο Αιγαίου Κανονιστικές και Κοινωνικές Διαστάσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας /2 Χειμερινό εξάμηνο
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Π.κ.Ε ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΛΥΣΕΙΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ Τα δομικά στοιχεία, οι πολλαπλές διαστάσεις και η εξέλιξη της οικονομίας της γνώσης και της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Όψεις και βασικοί σταθμοί της ανάπτυξής τους στην Ελλάδα. Γιάννης Καλογήρου Ομάδα για Τεχνολογική, Οικονομική και Στρατηγική Ανάλυση της ΚτΠ του ΕΒΕΟ/ΕΜΠ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ Πως προσεγγίζουμε την ΚτΠ&ΟτΓ; Στο πλαίσιο της προσέγγισης των τεχνικο-οικονομικών παραδειγμάτων (Freeman, Perez, 1983 και 2001) ή των μεγάλων μετασχηματισμών «πολυανικού τύπου» που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση/ συνεξέλιξη τεχνολογίας, θεσμών, κοινωνικών δομών και πρακτικών αλλά και αποφάσεων δημόσιας πολιτικής και επιχειρησιακής στρατηγικής. Ως μια νέα αναδυόμενη κοινωνία που θεμελιώνεται σε αυτό που ο Castells αποκαλεί Informationalism, δηλ. οι προσδιοριστικές δραστηριότητες σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης πρακτικής στηρίζονται στις ΤΠΕ, οργανώνονται παγκοσμίως με βάση πληροφοριακά δίκτυα και επικεντρώνονται στην επεξεργασία πληροφοριών και συμβόλων. ως μια από τις πρωταρχικές σημασίες της έννοιας εκσυγχρονισμός (εκβιομηχάνιση παλαιότερα, ψηφιακός εκσυγχρονισμός σήμερα) [Λιάκος, 2006].

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ Πως προσεγγίζουμε την ΚτΠ&ΟτΓ; (…συνέχ.) Ως καθιέρωση και οργάνωση δικαιωμάτων που θεσπίζονται με συνταγματικές (άρθρο 5Α παρ.2) και νομοθετικές ρυθμίσεις (ψήφιση ειδικού νόμου που θα καθιστά μεταξύ των άλλων την πρόσβαση στο Διαδίκτυο καθολική υπηρεσία [Παπαδημητρίου, 2006]. Ως σημαντική πτυχή μιας ευρύτερης προσέγγισης της ανάπτυξης ως διεύρυνσης των ελευθεριών των ανθρώπων (A. Sen, 1999). Ως ένα μεγάλο εγχείρημα κινητοποίησης των οικονομικών υποκειμένων και της κοινωνίας ευρύτερα (Manshel,Steinmueller) Ως ένα μεγάλο πρόγραμμα που πρέπει να σχεδιαστεί, να οργανωθεί, να διοικηθεί και να συντονιστεί η υλοποίησή του. Η θέση αυτών των τεχνολογιών από κοινωνιολογική άποψη (νέα κοινωνική δυναμική ή απλή (;) αναπαραγωγή υφισταμένων παλαιότερων συνθηκών). Τι άλλο;

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ Κατηγοριοποίηση προσεγγίσεων Κοινωνικοοικονομική και αναπτυξιακή προσέγγιση (Η πολιτική οικονομία της Κοινωνίας της Πληροφορίας και της Γνώσης). Η προσέγγιση των δικαιωμάτων. Η προσέγγιση του programme and project management. Τι άλλο;

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ Τεχνολογική Αλλαγή και Μεγάλα κύματα Οικονομικής Ανάπτυξης (Freeman, Perez..) Η ανάδυση ενός νέου τεχνικο-οικονομικού παραδείγματος: Η εποχή των ΤΠΕ Σύγκλιση τεχνολογιών- Δέσμη τεχνολογιών Η νέα θεμελιώδης εισροή: Chips με οτιδήποτε Υπερβολές για τις τεχνολογικές αλλαγές και τις αλλαγές στη συμπεριφορά των οικονομικών υποκειμένων και τη διοίκηση της οικονομίας. Όμως, κάτι σημαντικό συμβαίνει. Ένας εν εξελίξει μεγάλος μετασχηματισμός. Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Βιοτεχνολογία, Νανοτεχνολογία, Γνωσιοεπιστήμες

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ΤΠΕ Γενικού Σκοπού. Καθολικής Εφαρμογής. Ανατρεπτικές. Δυνατότητα υπέβασης σταδίων εξέλιξης (leapfrogging). Η χρήση και η διάχυση εξίσου σημαντική με την παραγωγή. Η χρήση τους προϋποθέτει και συνεπάγεται σημαντικές οργανωτικές, θεσμικές και άλλες αλλαγές και αλλαγές νοοτροπιών και συμπεριφορών. Οι αλλαγές που βλέπουμε στις επικοινωνίες τις τελευταίες δεκατίες πολύ πιο σημαντικές από τις αλλαγές στις μεταφορές.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ Υπάρχει σχέση μεταξύ των ΤΠΕ και του ρυθμού μεγέθυνσης της παραγωγικότητας; Συσχέτιση επενδύσεων στις ΤΠΕ με την αύξηση της παραγωγικότητας Δεκαετία του΄80: Το παράδοξο του Solow στις ΗΠΑ: “You can see the computer age everywhere but in the productivity statistics” (Robert Solow, Nobel-prize- winning economist, 1987). Δεκαετία του ΄90: Η “μετανάστευση” του παραδόξου στην Ευρώπη? Αρχές 2000: Η κατάσταση στην Ευρώπη έχει αρχίσει να αλλάζει, αλλά άνισα. Η υστέρηση της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ στη χρήση ΤΠΕ.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ Τα δομικά στοιχεία της ΚτΠ Υποδομές Περιεχόμενο Ικανότητες διοίκησης, χρήσης και προσαρμογής των ΤΠΕ Κρίσιμα μάζα?

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ Βασικοί σταθμοί της ανάπτυξής της ΚτΠ& ΟτΓ στην Ελλάδα Ψηφιακός Εκσυγχρονισμός του Τηλεφωνικού Δικτύου: Μακρύς ο δρόμος από την έγκαιρη αρχική απόφαση στην υλοποίηση (1977…..1990….). Η «επώαση του Διαδικτύου» και στην Ελλάδα (Δημόκριτος, ΙΤΕ, δημιουργία της Forthnet…).

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ Βασικοί σταθμοί της ανάπτυξής της ΚτΠ& ΟτΓ στην Ελλάδα (συνεχ…) Η δημιουργία και η ανάπτυξη του ΕΔΕΤ (…1994…), των εσωτερικών δικτύων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Η πληροφορική στη δημόσια διοίκηση (πρώτες προσπάθειες, «Κλεισθένης», Γ΄ΚΠΣ)

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ Βασικοί σταθμοί της ανάπτυξής της ΚτΠ& ΟτΓ στην Ελλάδα (συνεχ…) Οι ΤΠΕ στις επιχειρήσεις και τους μεγάλους οργανισμούς Δεκαετίες 1960 και 1970: Μεγάλα συστήματα και τμήματα μηχανοργάνωσης. Δεκαετίες 1980 και 1990: αγορές μεσαίων και προσωπικών υπολογιστών, ανάπτυξη τυποποιημένου λογισμικού, παροχή υπηρεσιών εφαρμογών : Παροχή υπηρεσιών στους παρόχους υπηρεσιών, παροχή διαχειριζομένων υπηρεσιών (ενσωμάτωση εξοπλισμού, λογισμικού και υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης).

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ Βασικοί σταθμοί της ανάπτυξής της ΚτΠ& ΟτΓ στην Ελλάδα (συνεχ…) Η βραδεία ανάπτυξη των ευρυζωνικών … –Η προετοιμασία: Η διαμόρφωση στρατηγικής, η κατάρτιση προγράμματος δράσης με 10 δράσεις, η διασφάλιση πόρων και η βραδεία υλοποίηση (2002…). Η πρώτη συστηματική προσπάθεια δημιουργίας ψηφιακού περιεχομένου (με βάση την ψηφιοποίηση του πολιτισμικού και ιστορικού αποθέματος (2003-…)

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ Βασικοί σταθμοί της ανάπτυξής της ΚτΠ& ΟτΓ στην Ελλάδα (συνεχ…) Ο ΟΤΕ Οι παρεμβάσεις για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ΟΤΕ και την επαναρρύθμιση του περιβάλλοντος λειτουργίας του ΟΤΕ και των τηλεπικοινωνιών (1993…). Η δημιουργία της αγοράς της κινητής τηλεφωνίας (1992…). Η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός του ΟΤΕ. Οι εναλλακτικοί πάροχοι