ΚΥΠΡΟΣ CYPRUS ΕΠΙΣΗΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Κυπριακή Δημοκρατία

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Χρίστος Παπαριστοδήμου Λάουρα Παπέλ
Advertisements

Η Πρωτεύουσα της Κύπρου
8. Οι διάδοχοι του Μέγα Κωνσταντίνου Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε
ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Ονοματεπώνυμο : Έφη Κουτσούρη Τμήμα : Γ΄1.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ Ο Μακεδονικός Αγώνας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της Μακεδονίας. Θεωρείται από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα της νεότερης.
Γενικές πληροφορίες για την Ελλάδα
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Πληροφορίες.
3. Η Σύμβαση της Λοζάνης και η ανταλλαγή των πληθυσμών
28. Κοινωνία και κράτος στον Μεσοπόλεμο
Ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος
Νhσος Κyπρος δια μέσου των αιώνων….
ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΗΣ ΜΑΣΟΓΕΙΟΥ..
ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΗ
 Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα  Ε.Ο.Κ..
ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 1974 εργασία στο μάθημα της Ιστορίας της μαθήτριας Αθηνάς Κοντοκώστα.
Σχέδιο μαθήματος Μάθημα: Ιστορία Τάξη: Γ΄ Γυμνασίου
Ένταση στα Βαλκάνια..
Μικρασιατική εκστρατεία
Η Μικρασιατική εκστρατεία και η καταστροφή
6 MRB, Συλλογή στοιχείων: 24 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου 2005 Εξωτερική Πολιτική: Τουρκία – Κυπριακό – ΠΓΔΜ - Κοσσυφοπέδιο 1 6 ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ( Τουρκία.
ΔΕΝ ΞΕΝΧΩ Στις 20 Ιουλίου1974, σαράντα περίπου χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας και του ναυτικού εισέβαλαν.
Γενοκτονία των Αρμενίων
«ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» Διδάσκουσα: κ. Μαρία Ρεπούση
ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Ιστορική Αναδρομή Η Ευρωπαϊκή Ιδέα, δηλαδή η ιδέα μιας κοινής ανθρωπιστικής Ευρώπης, αποτέλεσε όραμα πολλών φιλοσόφων (π.χ. Καντ, Κομένιος, Ουγκώ). Οι.
Η στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα
Ο Αγώνας για την Μακεδονία
Η ΚΥΠΡΟΣ (1/2) Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΉ ΤΗΣ ΘΕΣΗ
: Οθωμανική κατοχή 1571H Λευκωσία πέφτει στον Oθωμανικό ζυγό.
Τα σύνορα της Ελλάδας από το 1830 μέχρι σήμερα
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου
H Βαλκανική χερσόνησο, πριν από τους Βαλκανικούς πολέμους
Η πορεία προς την ανεξαρτησία...
ΚΥΠΡΟΣ. ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΑ Πριν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 ο πληθυσμός της Κύπρου είχε ως εξής: 82% Έλληνες και 18% Τούρκοι. Λόγω αυτής της συνοίκησης.
ΚΥΠΡΟΣ.
Οι βαλκανικοί πόλεμοι ( )
Βιογραφικό σημείωμα του Μακαρίου Γ’
ΚΥΠΡΟΣ.
ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
ΚΥΠΡΟΣ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ. Η Κύπρος βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου, πολύ κοντά στην Τουρκία, το Ισραήλ, τη Συρία και την.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.
Η βυζαντινή Κύπρος Κεφάλαιο 37 ο Η παρουσίαση διαμορφώθηκε από τον Πέτρο Σαμούχο.
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ.
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου. Στα τελευταία μαθήματα της Έ τάξης γνωρίσαμε ποια ήταν τα προβλήματα που συγκλόνιζαν τη Βυζαντινή αυτοκρατορία.
Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο Τοιχογραφία από τη Σαντορίνη 17 αιώνες π.Χ. Απεικονίζεται εμπορική νηοπομπή.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ
Οι διεκδικήσεις της Αντάντ και της Ελλάδας στην Οθωμανική αυτοκρατορία Η Βρετανία στήριξε τις ελληνικές απαιτήσεις.
Από τον Ελληνο- τουρκικό Πόλεμο του 1897 στον Μακεδονικό Αγώνα 1897 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1904 – 1908 Μακεδονικός Αγώνας 1905 Επανάσταση Θερίσου 1908.
Ασφάλεια και σιγουριά για όλους τους πολίτες
Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου.
1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955.
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
Οι Μεγάλες Δυνάμεις και το Ανατολικό ζήτημα
Μια εργασία του: Παντελή Μάρη Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Μαλάμου
Μηλιά Η Μηλιά βρίσκεται στη κατεχόμενη επαρχία της Αμμοχώστου. Βρίσκεται 21 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Αμμοχώστου. Ο πληθυσμός της κοινότητας από.
Ο Αγώνας για την Μακεδονία
ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ Μια εργασία του μαθητή: Αλέξανδρου Παπαγεωργίου
ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΗΛΟΣΥΓΚΡΟΥΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΙΩΞΕΩΝ
Η έντονη αθλητική δραστηριότητα που ανέπτυξαν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, δεν ήταν απλώς και μόνο η αγάπη τους προς τον.
Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862)
Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ
Ο Αγώνας του Η πατρίδα μας η Κύπρος, το νησί με την ελληνική καταγωγή, γνώρισε πολλούς κατακτητές στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της: Βαβυλώνιοι,
Ημέρα Μνήμης Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ 19 Ιανουαρίου
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τακτικό Ευρωβαρόμετρο 90   ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2018 ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΠΡΟΣ Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Τακτικό.
ΑΠΟ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843 ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΞΩΣΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1862)
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου εν.2 κεφ. 1 Ούρδας Ιωάννης 2013.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΚΥΠΡΟΣ CYPRUS ΕΠΙΣΗΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Κυπριακή Δημοκρατία ΕΛΛΗ ΑΡΑΠΗ Γ1΄ CYPRUS ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΙΣΗΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Κυπριακή Δημοκρατία ΕΚΤΑΣΗ: 9.251 τ.χλμ. (τα 3.355 υπό τουρκική κατοχή, μετά το 1974) ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 796.740 (καταγραφή 2009) ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ: Λευκωσία ΕΠΙΣΗΜΗ ΓΛΩΣΣΑ: ελληνική, τουρκική, αγγλική

ΑΟΖ (ΑΚΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ) Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

Στο σύνολο του νησιού εκτιμάται ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι περίπου το 77% του πληθυσμού, οι Τουρκοκύπριοι το 18% ενώ το υπόλοιπο 5% διάφορες εθνότητες (Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Άγγλοι κ.ά.) Το 36,7% του κυπριακού εδάφους βρίσκεται σήμερα υπό τουρκική κατοχή.

«Η ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΙ ΟΘΩΜΑΝΟΙ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ. (ΡΩΣΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ) 1878 ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΠΡΙΟΙ ΑΡΧΙΚΑ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΘΕΤΙΚΑ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΩΣ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. 1914 Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ 1915 Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΣΤΟΝ Α’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ, ΟΜΩΣ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ. 1925 Η ΚΥΠΡΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΣΤΕΜΜΑΤΟΣ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΕΡΕΙΣ ΕΥΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΚΥΚΚΟΥ, ΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΓΓΛΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΣΕΡ ΓΚΑΡΝΕΤ.

«Η ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1931 Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 1945 ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ. ΤΟΤΕ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΣΚΛΗΡΟ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ, ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΤΩΝ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ. Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΜΕΤΑ ΤΟ 1945 Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ. ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΜΑ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ. ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ.

Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1950 Φεβρουαριοσ 1959 1Η απριλιου 1955 Μαρτιοσ 1955 Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. ΤΟ 95,7% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΨΗΦΙΣΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ’ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ. 1Η απριλιου 1955 Αρχιζει ο κυπριακοσ ενοπλοσ αγωνασ απο την εοκα (εθνικη οργανωσισ κυπριων αγωνιστων) με ανωτατο πολιτικο ηγετη τον μακαριο ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΝ ΓΡΙΒΑ. Μαρτιοσ 1955 Ο μακαριοσ εξΟριζεται απο τουσ βρετανουσ στισ σεΫχελλεσ. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΚΑΙ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ Φεβρουαριοσ 1959 Η ελληνικη κυβερνηση του κ.καραμανλη διαπραγματευεται με την τουρκια. Οι δυο σΥμφωνιεσ δημιουργουν ενα ανεξαρτητο κυπριακο κρατοσ, αποκλειΟντασ τοσο την ενωση οσο και την διχοτομΗση. Παραλληλα η βρετανια διατηρει δυο στρατιωτικεσ βασεισ στο νησι. Πρωτοσ προεδροσ δημοκρατιασ εκλεγεται ο μακαριοσ αυγουστοσ 1960 Γινεται ανακηρΥξη τησ κυπριακησ ανεξαρτησιασ.

Ε. Ο. Κ. Α. Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ... ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1963 ΛΟΓΩ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΑ «ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ. Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ. ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ. 1964 - 1967 ΣΤΕΛΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΙΑ ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΘΩΡΑΚΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ. ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΟΡΙΖΕΤΑΙ Ο Γ.ΓΡΙΒΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ «ΔΕΚΑΤΡΙΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ» ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΜΕΙΝΕ ΑΛΥΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1967

ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΤΕΛΗ 1967 ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΗΣΟ. 1972 - 1974 ΟΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΝ ΤΟ ΓΡΙΒΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΕΝΟΠΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΟΚΑ Β’ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 Ο ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1974 ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΤΤΙΛΑΣ). 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1974 ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΕΞΑΠΟΛΕΙΟΥΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΙΣΒΟΛΗ (ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΤΤΙΛΑΣ 2) ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟ 38% ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, ΕΚΔΙΩΚΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 200.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ.

ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΙΟΥΛΙΟΣ 1974 ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ...

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ. ΑΝΑΚΥΠΤΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΕΛΗ ΔΕΚΑΤΙΑΣ 1970 Η ΚΥΠΡΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΡΑΓΔΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΧΑΡΑΚΤΙΡΙΖΕΤΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΑΥΜΑ»

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΟ «ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ» ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΔΕΝ ΛΥΘΗΚΕ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΔΕΝ ΣΥΝΕΙΣΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΟΧΙΚΩΝ ΓΥΡΩΝ ΔΙΑΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ 1983 ΤΟ «ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ» ΝΤΕΝΚΤΑΣ Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΩΓΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΗΝ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ» ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟ «ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ» ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΛΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΕ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΤΟΝ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΑ

Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΜΑΙΟΣ 2004 ΕΛΠΙΔΕΣ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝΤΗΣ, ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ Το Σχέδιο Ανάν ήταν σχέδιο που διαμορφώθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ για την συνολική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΤΕΤΑΡΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΟΔΥΝΗΡΗ ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΛΗΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ