Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

8. Οι διάδοχοι του Μέγα Κωνσταντίνου Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "8. Οι διάδοχοι του Μέγα Κωνσταντίνου Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 8. Οι διάδοχοι του Μέγα Κωνσταντίνου Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε
8. Οι διάδοχοι του Μέγα Κωνσταντίνου Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε ανατολική και δυτική

2 Ποιος διαδέχτηκε τον Κωνσταντίνο;
Τον Κωνσταντίνο διαδέχτηκε ο γιος του Κωνστάντιος. Το 361 μ.Χ., ανέλαβε αυτοκράτορας ο ανιψιός του Κωνσταντίνου, Ιουλιανός. 0 Ιουλιανός είχε σπουδάσει αρχαία ελληνική φιλοσοφία στην Αθήνα και την Αντιόχεια. Οι σπουδές και η ζωή του στην Αθήνα τού προκάλεσαν το θαυμασμό για τον ελληνικό πολιτισμό, τους ολύμπιους θεούς και τη λατρεία τους.

3 0 Ιουλιανός κυβέρνησε την αυτοκρατορία μόνο για δύο χρόνια (361-363 μ
0 Ιουλιανός κυβέρνησε την αυτοκρατορία μόνο για δύο χρόνια ( μ.Χ.) και σκοτώθηκε πολεμώντας τους Πέρσες, σε ηλικία 32 ετών.

4 Ποιος διαδέχτηκε τον Ιουλιανό;
Τον διαδέχτηκε ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος. Η βυζαντινή αυτοκρατορία μένει ενωμένη έως τα τέλη του 4ου μ.Χ. αιώνα. Τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του Θεοδόσιου όμως μετακινούμενοι λαοί- Ούννοι, Γότθοι και Βάνδαλοι - παραβιάζουν τα βόρεια σύνορα και απειλούν την αυτοκρατορία.

5

6 Γιατί ο Θεοδόσιος χώρισε την αυτοκρατορία;
Τότε ο Θεοδόσιος, λίγο πριν από το θάνατό του (395 μ.Χ.), μοίρασε την αυτοκρατορία στους δυο γιους του, πιστεύοντας ότι έτσι θα κυβερνιόταν καλύτερα, γιατί το κράτος αντιμετώπιζε πολλά εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα. Εσωτερικά: Πολλοί κάτοικοι της αυτοκρατορίας ήταν δυσαρεστημένοι από τη μεταφορά της πρωτεύουσας από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη. Υπήρχαν προβλήματα γιατί κάποιοι δεν αποδέχονταν το διάταγμα της ανεξιθρησκίας. Εξωτερικά: Εχθρικοί λαοί ( Ούννοι - Γότθοι - Βάνδαλοι ) παραβίαζαν τα βόρεια σύνορα και απειλούσαν την αυτοκρατορία.

7 0 Αρκάδιος πήρε το ανατολικό της τμήμα και ο Ονώριος το δυτικό.
0 Αρκάδιος πήρε το ανατολικό της τμήμα και ο Ονώριος το δυτικό.

8 Παρατηρήστε το χάρτη και περιγράψτε τα όρια του Ανατολικού και τα όρια του Δυτικού τμήματος της αυτοκρατορίας, όπως διαμορφώθηκαν μετά το χωρισμό τους. Από τον ποταμό Δούναβη έως την Αίγυπτο και από την Θεσσαλονίκη έως την Αντιόχεια. Από τη Βρετανία έως τη Νουμιδία και από την Ισπανία έως τη Ρώμη.

9 Με ποιους τρόπους αντιμετώπισε το ανατολικό τμήμα τους κινδύνους από τις επιδρομές;
0 Αρκάδιος και ο γιος του Θεοδόσιος Β' που τον διαδέχτηκε, οργάνωσαν το ανατολικό κράτος και αντιμετώπισαν τον κίνδυνο με πολεμικά και διπλωματικά μέσα. Πολεμικά μέσα Οχύρωσαν με διπλό τείχος την Πόλη Έβαλαν πλωτές φρουρές στον ποταμό Δούναβη Διπλωματικά μέσα Έκλεισαν μεγάλες συμφωνίες ειρήνης με τους γείτονες που τους απειλούσαν. Σε κάποιους έδωσαν γη για καλλιέργεια και άλλους τους πήραν ως μισθοφόρους στο βυζαντινό στρατό.

10 Το έργο των αυτοκρατόρων του Ανατολικού τμήματος βοήθησαν και οι ίδιοι οι κάτοικοι που ήταν ενωμένοι αν και ανήκαν σε διαφορετικά έθνη Τα στοιχεία που τους ένωναν ήταν ότι: Οι περισσότεροι μιλούσαν ελληνικά Όλοι είχαν δεχτεί και εφάρμοζαν το ρωμαϊκό νόμο

11 Στο μάθημα είδαμε ότι ο Αρκάδιος αντιμετώπισε τους εχθρούς του με διπλωματικά μέσα. Υπάρχουν και σήμερα κράτη που έχουν διαφορές μεταξύ τους; Με ποιους τρόπους γίνεται η ειρηνική επίλυση τους; Ο Αρκάδιος διοικούσε την Ανατολική αυτοκρατορία. Για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς, χρησιμοποίησε εκτός από πολεμικά και διπλωματικά μέσα. Έκλεισε συμφωνίες ειρήνης με τους γειτονικούς λαούς που απειλούσαν την αυτοκρατορία. Δηλαδή χρησιμοποίησε τη διπλωματία για να λύσει ειρηνικά τις διαφορές με τους γειτονικούς λαούς. Υπάρχουν και σήμερα κράτη που έχουν διαφορές μεταξύ τους. Άλλα επιλέγουν να τις λύσουν με πόλεμο και άλλα ειρηνικά. Η διπλωματία έχει σκοπό την ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ των κρατών

12 Ποιος διεθνής οργανισμός προσπαθεί να συμβάλει σ’ αυτό το σκοπό;
Ποιος διεθνής οργανισμός προσπαθεί να συμβάλει σ’ αυτό το σκοπό; Ο διεθνής οργανισμός που προσπαθεί να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών είναι ο Ο.Η.Ε. (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών). Ιδρύθηκε το Από τότε μέχρι σήμερα έχει σκοπό να βοηθήσει: στην ειρήνη και την ασφάλεια όλων των εθνών στη συνεργασία μεταξύ των εθνών


Κατέβασμα ppt "8. Οι διάδοχοι του Μέγα Κωνσταντίνου Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google