Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γενοκτονία των Αρμενίων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γενοκτονία των Αρμενίων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γενοκτονία των Αρμενίων

2 ΑΡΜΕΝΙΟΙ Μία από τις αρχαιότερες φυλές της περιοχής της Κασπίας θάλασσας, ανάμεσα σ' αυτήν και τη Μαύρη θάλασσα, είναι η αρμενική, κλάδος και αυτή της μεγάλης ινδοευρωπαϊκής οικογένειας Ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, και είχαν αναπτύξει πολύ αξιόλογο πολιτισμό.

3 Γενοκτονία των Αρμενίων
Ως γενοκτονία των Αρμενίων αναφέρονται τα γεγονότα εξόντωσης Αρμενίων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ως έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας συμβολικά θεωρείται η 24η Απριλίου του 1915,όταν η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν.

4 Α’ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ (1894-96)
Α’ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ  ( )  Εντολές για εκκαθαρίσεις Αρμενίων είχαν δοθεί από το Σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ.  ωστόσο η κύρια ευθύνη για τις πλέον εκτεταμένες σφαγές τους αποδίδεται στο κίνημα των Νεότουρκων ( )

5 Η ΑΡΧΗ…. Στις 24 Απριλίου 1915, οι οθωμανικές αρχές της Κωνσταντινούπολης συλλαμβάνουν 300 εξέχοντα μέλη της αρμενικής κοινότητας της Πόλης τα οποία εκτοπίζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κοντά στην Άγκυρα. Eίναι το σημείο εκκίνησης ενός από τα πιο φρικτά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη σύγχρονη Ιστορία- της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

6 Βρισκόμαστε στο δεύτερο έτος του Α ’Παγκοσμίου Πολέμου
Βρισκόμαστε στο δεύτερο έτος του Α ’Παγκοσμίου Πολέμου. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία πνέει τα λοίσθια και σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί στο κέντρο των εξελίξεων συμμαχεί με τις Κεντρικές Δυνάμεις τις οποίες αποτελούν τότε η Γερμανία, η Αυστροουγγαρία και η Ιταλία.

7 Η Οθωμανική διοίκηση θεωρεί πως η παρουσία των Αρμενίων και εν γένει των χριστιανικών πληθυσμών δημιουργεί πρόβλημα στην τουρκοποίηση της Μικράς Ασίας και στα σχέδια του παντουρανισμού, δηλαδή της δημιουργίας ενός υπερκράτους στο οποίο θα ανήκουν όλες οι τουρκικές φυλές.

8 Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ…. Το σχέδιο ενορχηστρώνεται με ακρίβεια στην Κωνσταντινούπολη. Διαδίδεται πως οι Αρμένιοι έχουν συμμαχήσει με τον εχθρό και σκοπεύουν να εξεγερθούν προκειμένου να ανοίξουν τα Δαρδανέλλια. Τελικώς η σύλληψη αποφασίζεται για τις 24 Απριλίου, μια ημέρα πριν οι Σύμμαχοι αποβιβαστούν στην Καλλίπολη. Επιπλέον ψηφίζεται ο νόμος περί αναγκαστικών εκτοπίσεων, σύμφωνα με τον οποίο κάθε πολίτης ο οποίος θεωρείτο απειλή για την εθνική ασφάλεια έπρεπε να μεταφερθεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τον νόμο αυτό θα συνοδεύσει ένας δεύτερος που θα αφορά την κατάσχεση των περιουσιών των Αρμενίων που εγκατέλειπαν τις εστίες τους.

9 O AΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Έναν αιώνα αργότερα, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας δεν είναι ακόμη σαφής, ωστόσο υπάρχει γενική συμφωνία των επιστημόνων ότι τα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων ήταν τουλάχιστον για την περίοδο , με τις δυτικές παραπομπές και πηγές να κάνουν λόγο για αριθμό θυμάτων που βρίκεται μεταξύ και 1,5 εκατομμυρίου.

10 ΣΗΜΕΡΑ…  Ως ημέρα μνήμης θεωρείται η 24η Απριλίου, όταν και ξεκίνησαν οι διωγμοί κατά των Αρμενίων. Η Τουρκία, ως διάδοχο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ποτέ δεν παραδέχτηκε τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Μέχρι το 2014, 21 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων,μέσα σε αυτές και η Ελλάδα.

11  Μνημείο της Αρμένικης Γενοκτονίας,Ερεβάν,πρωτεύουσα της Αρμενίας.

12 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Γενοκτονία των Αρμενίων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google