Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μια εργασία του: Παντελή Μάρη Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Μαλάμου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μια εργασία του: Παντελή Μάρη Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Μαλάμου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μια εργασία του: Παντελή Μάρη Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Μαλάμου
ΑΛΒΑΝΙΑ Μια εργασία του: Παντελή Μάρη Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Μαλάμου

2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η Αλβανία, γνωστή επισήμως ως Δημοκρατία της Αλβανίας είναι βαλκανική χώρα της ΝΑ Ευρώπης. Συνορεύει βόρεια και βορειοδυτικά με το Μαυροβούνιο, βορειοανατολικά με το Κόσσοβο, ανατολικά με την Π.Γ.Δ.Μ. και νότια με την Ελλάδα. Βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα δυτικά, και το Ιόνιο πέλαγος νοτιοδυτικά.

3 Γεωγραφία Η Αλβανία έχει συνολική έκταση τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το μήκος της ακτογραμμής της Αλβανίας είναι 476 χλμ., που εκτείνεται κατά μήκος της Αδριατικής και του Ιονίου. Το 70 % της χώρας που είναι ορεινό είναι τραχύ και συχνά απροσπέλαστο. Ψηλότερο βουνό είναι το Κόραμπ, φτάνοντας στα μέτρα. Το κλίμα στις ακτές είναι χαρακτηριστικά Μεσογειακό με ήπιους, υγρούς χειμώνες και ζεστά, ξηρά καλοκαίρια. Οι συνθήκες στο εσωτερικό διαφέρουν ανάλογα με το υψόμετρο, αλλά οι υψηλότερες περιοχές πάνω από τα 1500 μέτρα είναι κρύες και συχνά με χιόνια το χειμώνα.

4 Πρωτεύουσα και μεγαλύτερες πόλεις
Τα Τίρανα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Αλβανίας. Τα Τίρανα έγιναν πρωτεύουσα της Αλβανίας το 1920 και είχαν καταγραφτεί μόνο κάτοικοι. Σήμερα ο Νομός Τιράνων έχει πάνω από κατοίκους. Η πόλη διαθέτει πολλά δημόσια ιδρύματα και δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια και είναι το κέντρο της πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας. Εκτός της πρωτεύουσας, Τίρανα, που έχει κατοίκους, οι μεγαλύτερες πόλεις είναι το Δυρράχιο, η Σκόδρα, το Αργυρόκαστρο, η Αυλώνα, η Κορυτσά, το Κουκές και το Φιέρι.

5 Κέντρο των Τιράνων

6 ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΡΩΜΑΙΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΟΘΩΜΑΝΟΙ

7 Ανεξαρτησία Στις 28 Νοεμβρίου 1912 συνήλθε συνέδριο των Αλβανών αντιπροσώπων στον Αυλώνα. Η 83μελής συνέλευση που το απάρτιζε ανακήρυξε την Αλβανία ανεξάρτητο κράτος και σχημάτισε προσωρινή κυβέρνηση. H Προσωρινή Κυβέρνηση της Αλβανίας συστάθηκε στη δεύτερη σύνοδο της συνέλευσης, στις 4 Δεκεμβρίου Ήταν δεκαμελής υπό τον Ισμαήλ Κεμάλ μέχρι την παραίτησή του στις 22 Ιανουαρίου Η Συνέλευση ίδρυσε επίσης τη Γερουσία, με ρόλο συμβουλευτικό της κυβέρνησης, αποτελούμενη από 18 μέλη της Συνέλευσης.

8 Ο Ισμαήλ Κεμάλ κατά τον 1ο εορτασμό της ανεξαρτησίας
Ο Ισμαήλ Κεμάλ κατά τον 1ο εορτασμό της ανεξαρτησίας

9 Οικονομία και Εξωτερικές σχέσεις
Παρά τα πολλά συνταγματικά και νομοθετικά προβλήματα η κυβέρνηση των Τιράνων προσπαθεί να μπει σε τροχιά ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον Ιούνιο του 2006, η χώρα υπέγραψε Συμφωνία Σταθεροποίησης και Ένωσης ως πρώτο βήμα για την ένωση. Οι υπουργοί της ΕΕ ζήτησαν από την Αλβανία να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που επικεντρώνονται στην ελευθερία του Τύπου, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, τον σεβασμό των εθνικών μειονοτήτων και την επίτευξη διεθνών προδιαγραφών στις δημοτικές εκλογές.

10 Διακυβέρνηση Το πολίτευμα της χώρας είναι προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, με βάση την οποία αρχηγός της κυβέρνησης είναι ο Πρωθυπουργός, στα πλαίσια ενός πολυκομματικού συστήματος. Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από την κυβέρνηση, ενώ η νομοθετική ασκείται από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο. Το 1991 εισήχθη ο πολυκομματισμός. Αρχηγός κράτους είναι ο Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας, ο οποίος εκλέγεται από τη συνέλευση για πενταετή θητεία με μυστική ψηφοφορία. Για την εκλογή του προέδρου απαιτούνται τα δύο τρίτα των ψήφων όλων των βουλευτών.

11 Μουσική παράδοση ΥΦΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ Γκέκηδες Λιάπηδες Τόσκηδες

12 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "Μια εργασία του: Παντελή Μάρη Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Μαλάμου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google