Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η πορεία προς την ανεξαρτησία...

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η πορεία προς την ανεξαρτησία..."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η πορεία προς την ανεξαρτησία...
1η Οκτωβρίου 1960 Η πορεία προς την ανεξαρτησία...

2 : Οθωμανική κατοχή 1571 H Λευκωσία πέφτει στον Oθωμανικό ζυγό. 1821 O Aρχιεπίσκοπος, επίσκοποι και διακεκριμένοι Kύπριοι κατηγορούνται για σχέδια συμμετοχής στην Eλληνική Eπανάσταση ενάντια στην Oθωμανική Aυτοκρατορία και εκτελούνται. .

3 1578 – 1959: Η Κύπρος στην κατοχή των Άγγλων
1878 H Kύπρος ενοικιάζεται από την Tουρκία στη Bρετανία Oι Άγγλοι καταφθάνουν στην Κύπρο και υψώνουν τη σημαία τους στο κυβερνείο

4 1960 Η Κυπρος ανεξαρτητο κρατος
1960 Η Κυπρος ανεξαρτητο κρατος Το 1955 ξεσπά ο αγώνας της ΕΟΚΑ, με πολιτικό αρχηγό το Μακάριο Γ΄ και στρατιωτικό το Γεώργιο Γρίβα Διγενή. Μετά από 4 χρόνια σκληρού αγώνα η Αγγλία αποφασίζει να παραχωρήσει στην Κύπρο την ανεξαρτησία της.

5 Υπογραφή Συνθήκης Ζυρίχης- Λονδίνου
Το Φλεβάρη του 1959 οι πρωθυπουργοί της Αγγλίας,της Ελλαδας και της Τουρκίας,ο Αρχιεπισκοπος Μακάριος σαν εκπρόσωπος των Ελλήνων της Κύπρου και ο Δρ.Κουτσιούκ σαν εκπρόσωπος των Τουρκων,υπέγραψαν στο Λονδινο τις συμφωνίες «Ζυριχής - Λονδίνου».Η Κύπρος έγινε ανεξάρτητο κράτος και σταμάτισε ο ένοπλος αγώνας.Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Αρχιεπισκοπος Μακάριος ο Γ‘ και αντιπρόεδρος των Τουρκοκυπρίων ο Δρ.Κουτσιουκ.

6 Οι χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία ως εγγυήτριες δυνάμεις
Τουρκία Αγγλία Eλλάδα

7 Η Κυπριακή Δημοκρατία Με τις συμφωνίες αυτές η Κύπρος ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος το οποίο συναποτελείται από δύο κοινότητες. Τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Το πρωί της 16ης Αυγούστου του 1960, υψωνόταν σε όλα τα δημόσια κτίρια της Κύπρου η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας . Ταυτόχρονα στη Λευκωσία ο μέχρι τότε Βρεττανός Κυβερνήτης, σερ Χιου Φουτ, παρέδινε την εξουσία στον πρώτο εκλελεγμένο Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας , Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄, στην παρουσία του εκλελεγμένου Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας Δρ. Κουτσιούκ.  Αργότερα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ορίστηκε σαν ημέρα γιορτασμού της Ανεξαρτησίας της Κύπρου η 1η του Οκτώβρη.

8 Τα σύμβολα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Η σημαία Το έμβλημα

9 Πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας
Πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ψηφίστηκε από τους Ελληνοκύπριους, με συντριπτική πλειοψηφία ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄. Ο Μακάριος επέστρεψε στην Κύπρο από την εξορία στις Σευχέλλας , και έγινε δεκτός με μεγάλους πανηγυρισμούς. Ως πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος ήταν εκείνος που έθεσε τις βάσεις και οργάνωσε το νέο κράτος.

10 Οι πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1960 μέχρι σήμερα
Αρχιεπισκοπος Μακαριος Γλαυκος Κληρίδης Σ.Κυπριανού Τ.Παπαδόπουλος Γ.Βασιλείου

11 Τουρκική Εισβολή 1974 Οι συμφωνίες της Ζυρίχης - Λονδίνου έδιναν στους Τούρκους υπερβολικά δικαιώματα , έτσι που η λειτουργία της νεοσύστατης Δημοκρατίας αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα. Κατά καιρούς γίνονταν ταραχές μεταξύ των δύο κοινοτήτων και η Τουρκία απειλούσε να κάνει εισβολή στην Κύπρο, για να “ προστατέψει τους Τουρκοκύπριους ” , όπως έλεγε. Και η αφορμή δόθηκε στην Τουρκία , όταν στις 15 Ιουλίου , η Χούντα των Αθηνών πραγματοποίησε πραξικόπημα εναντίον του Προέδρου Μακαρίου. Έτσι , στις 20 Ιουλίου , η Τουρκία έκανε εισβολή στην Κύπρο αποβιβάζοντας στην Κερύνεια σαράντα χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες οι οποίοι άρχισαν τους σκοτωμούς , τις λεηλασίες και τις καταστροφές.

12 Συνέπειες της εισβολής
Διχοτόμηση. 37% του εδάφους της Kυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται υπό κατοχή.

13 Νεκροί 3000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί περισσότεροι τραυματίστηκαν

14 Πρόσφυγες Eλληνοκύπριοι - το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού - εκτοπίσθηκαν από το κατεχόμενο βόρειο τμήμα, όπου αποτελούσαν το 80% των κατοίκων, και κρατούνται μακριά από τα σπίτια και τις περιουσίες τους, ενώ οι Tουρκοκύπριοι των ελεύθερων περιοχών μεταφέρθηκαν με τη βία από την ηγεσία τους στις κατεχόμενες περιοχές.

15 Αγνοούμενοι 1.619 άνθρωποι (μεταξύ τους 627 άμαχοι) είναι αγνοούμενοι, και η τουρκική πλευρά αρνείται κάθε συνεργασία για διακρίβωση της τύχης τους. Οι συγγενείς τους ακόμα του ς περιμένουν...

16 Εγκλωβισμένοι Mερικές μόνο εκατοντάδες εγκλωβισμένοι (από στα τέλη του 1974) έχουν εναπομείνει στα κατεχόμενα χωριά τους και ζουν κάτω από συνθήκες καταπίεσης, εκφοβισμού και στερήσεων.

17 Η Κύπρος μέλος της Ε.Ε. Παρ’ όλα αυτά η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να υπάρχει και ο Ελληνισμός της Κύπρου δημιουργεί και αναπτύσσεται. Το 2004 έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα στους κόλπους της Ε.Ε. δουλεύουμε για τη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου αλλά και για τη λύση του εθνικού μας προβλήματος. Για τη μέρα που και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης θα φύγει από την Κύπρο.

18 Η επέτειος... Με ομιλίες και παρελάσεις, την 1η του Οκτώβρη τιμούμε την επέτειο της ανεξαρτησίας του νησιού μας και φέρνουμε στη μνήμη μας όλους όσους έπεσαν ή βοήθησαν για να γίνει η Κύπρος ελεύθερη και πραγματικά ανεξάρτητη.

19 ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ ΠΟΛΥΠΑΘΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ ΠΟΛΥΠΑΘΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ


Κατέβασμα ppt "Η πορεία προς την ανεξαρτησία..."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google