Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ένταση στα Βαλκάνια..

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ένταση στα Βαλκάνια.."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ένταση στα Βαλκάνια.

2 Ποια κατάσταση επικρατούσε στα Βαλκάνια στις αρχές του 19ου αιώνα;
Η βαλκανική χερσόνησος ως τις αρχές του 19ου αιώνα ήταν τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Πρώτοι οι Έλληνες κατάφεραν να αποκτήσουν την ελευθερία τους και να δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος. Στη συνέχεια και άλλοι βαλκανικοί λαοί (Βούλγαροι, Σέρβοι, Ρουμάνοι) με αγώνες, κατάφεραν να εξασφαλίσουν την αυτονομία τους ή την ανεξαρτησία τους. Πολλά όμως εδάφη της βαλκανικής χερσονήσου παρέμειναν στην κατοχή των Οθωμανών.

3 Το Ανατολικό ζήτημα Οι προσπάθειες των βαλκανικών λαών να απελευθερώσουν τα εδάφη που κατείχαν ακόμα οι Οθωμανοί αλλά και τα αντικρουόμενα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων έκαμαν ακόμα πιο περίπλοκο το λεγόμενο Ανατολικό ζήτημα.

4 Τι ήταν το Ανατολικό ζήτημα;
Το Ανατολικό Ζήτημα προκύπτει στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, μπροστά στην παρακμή της οθωμανικής αυτοκρατορίας, προβάλλουν αξιώσεις και επιχειρούν κάθε είδους διείσδυση, οικονομική, πολιτική, στρατιωτική ή άλλη, σε αυτό τον χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Ανατολικό Ζήτημα: η επίλυση των θεμάτων που σχετίζονται με τα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

5 Η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου
Η Ρωσία που προστάτευε τους σλαβικούς λαούς των Βαλκανίων οδηγήθηκε σε πόλεμο με την Οθωμανική αυτοκρατορία. Το 1878 η Ρωσία νίκησε την Οθωμανική αυτοκρατορία και την ανάγκασε να υπογράψει τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου το Μάρτιο του 1878. Με τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου η Ρωσία απέκτησε μεγάλη επιρροή στα Βαλκάνια και δημιουργήθηκε μεγάλο βουλγαρικό κράτος σε βάρος ελληνικών περιοχών.

6 Πώς αντέδρασαν οι Μεγάλες Δυνάμεις;
Οι άλλες Μεγάλες Δυνάμεις για να περιορίσουν την επιρροή της Ρωσίας στα Βαλκάνια μετά τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, κάνουν συνέδριο στο Βερολίνο τον Ιούλιο του και αποφασίζουν τα εξής : Στο συνέδριο του Βερολίνου (1878) οι εκπρόσωποι των Μεγάλων Δυνάμεων αποφασίζουν το χάρτη των Βαλκανίων. Συμμετέχουν εκπρόσωποι της Γερμανίας, της Αυστροουγγαρίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ιταλίας, της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

7 Τι αποφάσισαν στο συνέδριο του Βερολίνου το 1878;
Η Σερβία και η Ρουμανία γίνονται ανεξάρτητες. Η Βουλγαρία περιορίζεται εδαφικά και παραμένει αυτόνομη. Ανακηρύσσεται αυτόνομη και η Ανατολική Ρωμυλία. Η Κύπρος παραχωρείται από τους Οθωμανούς στην Αγγλία, για τη βοήθεια που της προσέφερε να πάρει πίσω χαμένα εδάφη.

8 Τι δέχτηκαν τελικά οι Μεγάλες Δυνάμεις για την Ελλάδα;
Οι Μεγάλες Δυνάμεις δε δέχτηκαν να παραστεί ελληνική αντιπροσωπεία στο συνέδριο του Βερολίνου. Δέχτηκαν όμως να γίνουν διαπραγματεύσεις με την Οθωμανική αυτοκρατορία για την παραχώρηση της Θεσσαλίας. Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν τρία χρόνια και μόλις το 1881 έγινε δυνατόν να ενωθεί η Θεσσαλία και ένα μέρος της Ηπείρου (Άρτα) με την Ελλάδα.

9 Χάρτης επέκτασης των ελληνικών συνόρων 1832-1881
Χάρτης επέκτασης των ελληνικών συνόρων

10 Διαλέγω τη σωστή απάντηση
Α. Με το συνέδριο του Βερολίνου απέκτησαν την ανεξαρτησία τους: 1. Βουλγαρία και Ελλάδα 2. Βουλγαρία και Ρουμανία 3. Ρουμανία και Σερβία Β. Από τους βαλκανικούς λαούς πρώτοι απέκτησαν την ελευθερία τους οι: 1. Βούλγαροι 2. Σέρβοι 3. Ρουμάνοι 4. Έλληνες

11

12 Παρατηρώ το χάρτη και σημειώνω τα βαλκανικά κράτη που δημιουργούνται με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.

13 Ποιες αλλαγές παρατηρώ στο χάρτη των Βαλκανίων σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της Συνθήκης του Βερολίνου;


Κατέβασμα ppt "Ένταση στα Βαλκάνια.."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google