Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Ονοματεπώνυμο : Έφη Κουτσούρη Τμήμα : Γ΄1.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Ονοματεπώνυμο : Έφη Κουτσούρη Τμήμα : Γ΄1."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Ονοματεπώνυμο : Έφη Κουτσούρη Τμήμα : Γ΄1

2 ΕΝΟΤΗΤΑ 20 Από την έξωση του Όθωνα έως στο κίνημα στο Γουδί
Το 1862 οι Δυνάμεις επέλεξαν το Δανό πρίγκιπα Γεώργιο Α βασιλιά της Ελλάδας.

3 Ταυτόχρονα η Αγγλία παραχώρησε στην Ελλάδα τα Επτάνησα

4 Το σύνταγμα του 1864 Με το σύνταγμα του 1864 το πολίτευμα της Ελλάδας γίνεται βασιλευόμενη δημοκρατία Νομοθετική Εξουσία: Ο βασιλιάς και η Βουλή. Η Γερουσία καταργήθηκε. Δικαίωμα ψήφου όλοι οι άντρες άνω των 21 ετών. Εκτελεστική Εξουσία: Ο βασιλιάς με τους υπουργούς. Δικαστική Εξουσία: Ανεξάρτητη.

5 Εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις
Κυριότερη πολιτική προσωπικότητα ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος Επεδίωξε τη διανομή των γαιών και την επέκταση των συνόρων.

6 Τα κυριότερα προβλήματα στη λειτουργία του κράτους
Μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία του κράτους η εξυπηρέτηση των οπαδών των κομμάτων. Το κυριότερο πρόβλημα: η ανάμειξη του βασιλιά στην πολιτική ζωή, που δυσκόλευε και νόθευε τον κοινοβουλευτισμό. Ο βασιλιάς όριζε όποιον ήθελε πρωθυπουργό.

7 Η αρχή της δεδηλωμένης Η αρχή της δεδηλωμένης ήταν πρόταση του Χαρίλαου Τρικούπη, που όριζε ότι πρωθυπουργός πρέπει να διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος που έχει την πλειοψηφία. Τελικά ο βασιλιάς αποδέχτηκε την αρχή της δεδηλωμένης το 1875, χρονιά που ο Χαρίλαος Τρικούπης ανέλαβε πρωθυπουργός.

8 Ο Δικομματισμός Τη δεκαετία δύο κόμματα εναλλάσσονταν στην εξουσία, με επικεφαλής τους Χαρίλαο Τρικούπη και Θεόδωρο Δηλιγιάννη. Αυτό ονομάστηκε Δικομματισμός.

9 Το πρόγραμμα του Χαρίλαου Τρικούπη
Στόχος: Κράτος σύγχρονο και οικονομικά ανεπτυγμένο. κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής. ανασυγκρότηση ενόπλων δυνάμεων. εκσυγχρονισμός κράτους. καλές σχέσεις με την Οθωμανική αυτοκρατορία. Για την εφαρμογή του προγράμματος επέβαλε βαριά φορολογία.

10 Οι θέσεις του Θεόδωρου Δηλιγιάννη
Ασκούσε κριτική στον Χαρίλαο Τρικούπη για τη φορολογία. Θεωρούσε πως ο αντίπαλός του ευνοεί τους οικονομικά ισχυρούς και συμπιέζει τους αδύνατους.

11 Η πορεία προς την οικονομική και εθνική κρίση
Το 1893 η χώρα αναγκάστηκε σε πτώχευση επειδή δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά. Ο Χαρίλαος Τρικούπης έχασε στις εκλογές το 1895.

12 Ο πόλεμος του 1897 Στις Εκλογές του 1895 νίκησε ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, ο οποίος υποστήριξε το 1896 εξέγερση στην Κρήτη εναντίον των Τούρκων. Ακολούθησε ελληνοτουρκικός πόλεμος στη Θεσσαλία, στον οποίο η Ελλάδα ηττήθηκε και αναγκάστηκε να πληρώσει μεγάλη πολεμική αποζημίωση.

13 Για να πληρωθεί η αποζημίωση η χώρα δανείστηκε και αναγκάστηκε να δεχτεί ξένο έλεγχο τη οικονομικής της διαχείρισης από το Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο(ΔΟΕ).

14 Οι πολιτικές εξελίξεις έως το 1908
Η ήττα του προκάλεσε δυσαρέσκεια εναντίον της βασιλικής οικογένειας, επειδή αρχιστράτηγος ήταν ο διάδοχος Κωνσταντίνος. Η κατάσταση αυτή προετοίμασε το έδαφος για εξέγερση των στρατιωτικών το 1909.


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Ονοματεπώνυμο : Έφη Κουτσούρη Τμήμα : Γ΄1."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google