Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η έντονη αθλητική δραστηριότητα που ανέπτυξαν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, δεν ήταν απλώς και μόνο η αγάπη τους προς τον.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η έντονη αθλητική δραστηριότητα που ανέπτυξαν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, δεν ήταν απλώς και μόνο η αγάπη τους προς τον."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η έντονη αθλητική δραστηριότητα που ανέπτυξαν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, δεν ήταν απλώς και μόνο η αγάπη τους προς τον αθλητισμό. Ήταν παράλληλα το μέσο που θα τους επέτρεπε να υπερνικήσουν τα εμπόδια  και να ενταχθούν γρήγορα στην Ελληνική κοινωνία. Η κοινωνιkh eνταξη των Μικρασιατων προσφυγων στην Ελλαδα μεσω του αθλητισμου.

2 Με τον ερχομό των προσφύγων στην Ελλάδα η ελληνική κυβέρνηση έλαβε, αρχικά μέτρα που αφορούσαν στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, στην εγκατάσταση και διαμονή τους, στην αποκατάσταση και στην ομαλή τους ένταξη στην ελληνική κοινωνία. Οι ανάγκες των προσφύγων υπερέβαιναν όμως τις δυνατότητες του ελληνικού κράτους. Για το λόγο αυτό, επιτεύχθηκε με αρωγό την Κοινωνία των Εθνών, η ίδρυση της Επιτροπής Αποκαταστάσεως Προσφύγων (Ε.Α.Π.) που στόχευε στην παροχή εργασίας και στέγασης. Οι πρώτες προσπάθειες για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού έγιναν με την εγκατάσταση των προσφύγων σε σκηνές τοποθετημένες σε ανοικτούς χώρους και σε καταυλισμούς με πρόχειρα καταλύματα, πάντα μακριά από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές των μεγάλων πόλεων.

3

4 Τα επίσημα απογραφικά στοιχεία που αφορούν τους πρόσφυγες της περιόδου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στους πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα πριν και μετά την Μικρασιατική Καταστροφή (αρχές Σεπτεμβρίου 1922). Ας σημειωθεί ότι ως πρόσφυγες καταμετρούνται και τα παιδιά των προσφύγων που γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων κατά την απογραφή του 1928 ήταν άτομα Ως προς τον πραγματικό πληθυσμό της χώρας, που ανερχόταν σε άτομα, οι πρόσφυγες αποτελούσαν το 19,68% του συνόλου. Οι πρόσφυγες που ήρθαν πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή ήταν Οι πρόσφυγες που ήρθαν μετά την Μικρασιατική Καταστροφή ήταν  

5 Η εγκατάσταση των προσφύγων στις διάφορες γεωγραφικές περιοχές της χώρας, έγινε επί τη βάσει ενός εθνικού σχεδιασμού που αποσκοπούσε στην γλωσσική και πολιτισμική αλλοίωση της σύνθεσης του πληθυσμού. Είχε προηγηθεί η θρησκευτική κάθαρση με την «εθελουσία» ανταλλαγή πληθυσμών του Νεϊγύ (εξαρχικοί στη Βουλγαρία) και την υποχρεωτική ανταλλαγή της Λωζάνης (μουσουλμάνοι στην Τουρκία). Την εμπέδωση του εθνικού φρονήματος θα αναλάμβαναν στη συνέχεια οι ιδεολογικοί μηχανισμοί του κράτους.

6 Εγκατάσταση προσφύγων στα χωριά της Μακεδονίας "Ανταλλαγή"
Ανταλλαγή πληθυσμών​: Κατά το Διεθνές Δίκαιο ανταλλαγή πληθυσμών νοείται η δια «συμβάσεως» υποχρεωτική ή ελεύθερη (εκούσια ή ακούσια) μετανάστευση υπηκόων, που ανήκουν σε φυλετικές (εθνικές), θρησκευτικές ή γλωσσικές μειονότητες από το ένα κράτος σε άλλο (ως επί το πλείστον όμορο). Η μεγαλύτερη ανταλλαγή πληθυσμών που έχει γίνει, και κατ’ επανάληψη, τουλάχιστον στην Ευρωπαϊκή πολιτική ιστορία είναι στη Βαλκανική χερσόνησο.  Από τη διεθνή κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης και εγκατάστασης και της απαγόρευσης της συλλογικής απέλασης (Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Διεθνές Σύμφωνο Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων, Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δ΄ Πρωτόκολλο) η «ανταλλαγή πληθυσμών» σήμερα αποτελεί παραβίαση κανόνων Διεθνούς Δικαίου και έχει τεθεί εκτός πραγματικότητας

7 Γιαννοπουλοσ χρηστοσ Project


Κατέβασμα ppt "Η έντονη αθλητική δραστηριότητα που ανέπτυξαν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, δεν ήταν απλώς και μόνο η αγάπη τους προς τον."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google