Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

28. Κοινωνία και κράτος στον Μεσοπόλεμο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "28. Κοινωνία και κράτος στον Μεσοπόλεμο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 28. Κοινωνία και κράτος στον Μεσοπόλεμο

2 Τι ονομάζουμε μεσοπόλεμο;
Μεσοπόλεμος είναι το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στο τέλος του Α΄ Παγκόσμιου (1918) και στην έναρξη του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου (1939). Το διάστημα αυτό έγιναν γεγονότα που προκάλεσαν αλλαγές σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα.

3 Τα αποτελέσματα ενός πολέμου
Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε πίσω του πολλές καταστροφές και ο κόσμος προσπαθεί να ξαναβρεί τους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής.

4 Τι κατάσταση επικρατεί στην οικονομία;
Οι οικονομίες των βιομηχανικών χωρών σταδιακά βελτιώνονται. Τα εργοστάσια προχωρούν σε μαζική παραγωγή προϊόντων. Οι τεράστιες όμως ποσότητες βιομηχανικών προϊόντων δεν μπορούν να απορροφηθούν στις αγορές γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα.

5 Όταν οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα
Όταν οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα Έτσι τα προϊόντα μένουν απούλητα, τα εργοστάσια κλείνουν και εκατομμύρια εργάτες μένουν άνεργοι (χωρίς δουλειά). Αυτό οδήγησε σε μεγάλη οικονομική κρίση το 1929.

6 Πώς αντιδρούν οι άνθρωποι;
Η διεθνής οικονομική κρίση επηρεάζει και την κοινωνία. Μεγάλος αριθμός εργατών και υπαλλήλων μένει άνεργος και οι περισσότεροι πολίτες αντιδρούν με πορείες, διαδηλώσεις και απεργίες.

7 Οι δικτατορίες στην Ευρώπη
Πολλά δημοκρατικά πολιτεύματα, κάτω απ’ αυτήν την πίεση, σταδιακά καταρρέουν. Τα διαδέχονται δικτατορίες. Στην Ιταλία, το φασιστικό κόμμα με τον Μπενίτο Μουσολίνι και στη Γερμανία, το ναζιστικό κόμμα με τον Αδόλφο Χίτλερ καταλαμβάνουν την εξουσία.

8

9 Η Ελλάδα κατά το Μεσοπόλεμο
Η Ελλάδα κατά το Μεσοπόλεμο, αντιμετωπίζει διάφορα εσωτερικά ζητήματα αλλά επηρεάζεται και από τις διεθνείς εξελίξεις. Η χώρα διανύει μια περίοδο μεγάλης βιομηχανικής ανάπτυξης, κυρίως με ξένες επενδύσεις. Με εξωτερικούς δανεισμούς και βαριά φορολογία γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα.

10 Η δικτατορία στην Ελλάδα
Οι συνθήκες διαβίωσης για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι δύσκολες. Η ανεργία, τα χαμηλά ημερομίσθια, οι ανυπόφορες συνθήκες εργασίας και η έλλειψη ασφάλισης έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ξεσπούν κυβερνητικές κρίσεις και εκδηλώνονται στρατιωτικά πραξικοπήματα. Το 1936, ο Ιωάννης Μεταξάς καταλύει το Σύνταγμα και επιβάλλει δικτατορία.

11 Το 1936, ο Ιωάννης Μεταξάς καταλύει το Σύνταγμα και επιβάλλει δικτατορία.

12 ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ μαζική παραγωγή:
η βιομηχανική παραγωγή προϊόντων, που γίνεται σε εργοστάσια και βιοτεχνίες Δικτατορία: πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης, που ανατρέπει το δημοκρατικό πολίτευμα και επιβάλλει με στρατιωτικά μέσα την εξουσία του φασιστικό κόμμα: το κόμμα που ιδρύει ο Μ. Μουσολίνι στην Ιταλία, το Όταν αναλαμβάνει την εξουσία το 1922 καταλύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και περιορίζει τα ατομικά δικαιώματα ναζιστικό κόμμα: το κόμμα, που ιδρύει, το 1919, ο Α. Χίτλερ και κατέχει την εξουσία στη Γερμανία από το 1933 ως το Σταδιακά καταργεί τις δημοκρατικές ελευθερίες, διαλύει τα κόμματα, δολοφονεί τους πολιτικούς του αντιπάλους και εξολοθρεύει τους Εβραίους

13 Παρατηρώ το χάρτη και αναφέρω τα κράτη με φασιστικό, ναζιστικό ή δικτατορικό καθεστώς.

14 Φασιστικό καθεστώς έχουν: Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία.
Δικτατορικό καθεστώς έχουν: Ισπανία, Πορτογαλία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Αλβανία, Τουρκία, Ελλάδα

15 Ποια είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Μεσοπολέμου;
Στο Μεσοπόλεμο οι οικονομίες των βιομηχανικών κρατών βελτιώνονται, αυξάνεται η μαζική παραγωγή προϊόντων, ξεσπούν οικονομικές κρίσεις, εκδηλώνονται κοινωνικές διεκδικήσεις. Στα ευρωπαϊκά κράτη παρατηρείται άνοδος των δικτατορικών καθεστώτων που εκφράζεται με την κυριαρχία του ναζισμού και του φασισμού.

16 Με ποιους τρόπους αγωνίζονται οι άνθρωποι για τα δικαιώματα τους;
Οι άνθρωποι αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους με την οργάνωσή τους σε επαγγελματικά ή άλλα σωματεία τη δημοσιοποίηση των θέσεών τους στον Τύπο με απεργιακές κινητοποιήσεις με διαδηλώσεις

17 Ιστορική γραμμή 1922 άνοδος του Μπενίτο Μουσολίνι στην εξουσία
άνοδος του Μπενίτο Μουσολίνι στην εξουσία παγκόσμια οικονομική κρίση 1933 άνοδος του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία 1936 επιβολή Δικτατορίας στην Ελλάδα, από τον Ι. Μεταξά


Κατέβασμα ppt "28. Κοινωνία και κράτος στον Μεσοπόλεμο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google