Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ Α4/Λ

2

3

4 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ξέσπασε στον ελλαδικό χώρο τεράστια εμφύλια σύρραξη μεταξύ του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του εθνικού στρατού, τον οποίον υποστήριζαν Αμερικανοί και Άγγλοι. Έπειτα από την παράδοση των κομμουνιστών καλλιεργήθηκε τρομοκρατικό κλίμα με το φόβο κομμουνιστικής επανάστασης. Κάτι τέτοιο ανάγκασε το 1961 την κυβέρνηση Καραμανλή να προβεί σε ριζικά μέτρα, τα οποία προέβλεπαν στενό έλεγχο του Τύπου και σε ορισμένες περιπτώσεις, λογοκρισία. Ακόμη, δρούσαν στην Ελλάδα παραστρατιωτικές οργανώσεις όπως ο ΑΣΠΙΔΑ κι ο ΙΔΕΑ. Στο 2ο δρούσε ο Γ. Παπαδόπουλος, ο οποίος αρχικά αποσκοπούσε στην ανατροπή του μετέπειτα πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, βασικά όμως στην επιβολή πραξικοπηματικής κυβέρνησης, μόνο στρατιωτικών.

5 ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ Τον Ιούλη του ‘65 δημιουργήθηκε σοβαρό ρήγμα στις τάξεις της ΕΚ (Ένωσης Κέντρου), γνωστότερο ως «Αποστασία του 1965» ή «Ιουλιανά». Αφορμή αποτέλεσε η απόφαση Γ. Παπανδρέου για αντικατάσταση του Π. Γαρουφαλιά απ’ το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης κι η άρνηση του Βασιλιά Κωνσταντίνου Β’ για υπογραφή των σχετικών διαταγμάτων. Ο Γ. Παπανδρέου αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 15/7. Από τότε έως και το 1966 επιχειρούσε ο Βασιλιάς να σχηματίσει κυβερνήσεις με συμμετοχή 48 βουλευτών της ΕΚ( «αποστάτες»), οι οποίοι εγκατέλειψαν υπό την προτροπή του Κ. Μητσοτάκη τον Γ. Παπανδρέου. Ο Βασιλιάς διόρισε αρχικά πρωθυπουργό το Γ.-Α. Νόβα και υπουργούς αποστάτες. Η κυβέρνηση Νόβα όμως δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία στη Βουλή, κατά συνέπεια διαμορφώθηκε νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Η. Τσιριμώκο.

6

7

8 ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ Ενώ είχαν προκηρυχθεί εκλογές στις 28/5, αξιωματικοί του στρατού υπό το Γ. Παπαδόπουλο και τη συμμετοχή των Σ. Παττακό και Ν. Μακαρέζο κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα. Αρχικά, κατελήφθη το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, έπειτα εφαρμόστηκε το επονομαζόμενο σχέδιο του ΝΑΤΟ « Προμηθεύς», το οποίο προέβλεπε πλήρη στρατιωτική κινητοποίηση. Αργότερα, με τη μετακίνηση του Σπαντιδάκη και την ανάληψη από τον Αγγελή, το σχέδιο προεκτάθηκε και στη Θεσσαλονίκη. Σημαντικό ρόλο στην οικονομία έπαιξε και ο τραπεζίτης Τομ Πάπας, ο οποίος ευνοούσε πλήρως το δικτατορικό καθεστώς.

9 ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ Η 7ετία σημαδεύτηκε ως γνωστόν από αμέτρητες περιπτώσεις σκανδάλων και ευνοιοκρατίας. Ιωάννης Λαδάς: πρωταγωνίστησε στο σκάνδαλο με τα επονομαζόμενα «θαλασσοδάνεια» και τις παράνομες επιχειρήσεις του (οίκοι ανοχής). Συνταγματάρχης Μπαλόπουλος: πρώην υφυπουργός Εμπορίου, έμεινε γνωστός για το σκάνδαλο των «σάπιων κρεάτων». Αντισυνταγματάρχης Ρουφογιάννης: διορισμένος διοικητής της ΚΥΠ, ξόδεψε ασύστολα δημόσια χρηματικά ποσά για την πολυτελή και χλιδάτη ζωή του. Χαρακτηριστική ήταν η οργάνωση πολλών κοσμικών πάρτι σε θαλαμηγούς, καθώς κι οι πελατειακές σχέσεις με εφοπλιστές και εργολάβους, επιβαρύνοντας έτσι τις ελληνικές δημόσιες τράπεζες.

10 ΤΕΛΟΣ ΧΟΥΝΤΑΣ- ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αξίζει να σημειωθεί πως το Πολυτεχνείο, αν και αναπτέρωσε τη δημοκρατική συνείδηση και το ηθικό των πολιτών, ΔΕΝ αποτέλεσε τον καταλυτικό παράγοντα που έριξε τη χούντα. Στις 24/7/1974, υπό το βάρος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, κάτι το οποίο έκλεισε την πολιτική αποστολή των συνταγματαρχών, τερματίστηκε στην Ελλάδα το δικτατορικό καθεστώς, αφού η Ελλάδα έχασε τον έλεγχο της Μεγαλονήσου, αποκομίζοντας το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης προάσπισης του νησιού. Την ίδια ημέρα έφθασε στην Ελλάδα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ανοίγοντας παράλληλα ένα νέο κύκλο, τη Μεταπολίτευση…

11 ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ Α4/λ


Κατέβασμα ppt "ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google