Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τα σύνορα της Ελλάδας από το 1830 μέχρι σήμερα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τα σύνορα της Ελλάδας από το 1830 μέχρι σήμερα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τα σύνορα της Ελλάδας από το 1830 μέχρι σήμερα

2 Η Ελλάδα το 1830 Το υπογράφτηκε από την Αγγλία, τη Ρωσία, και τη Γαλλία το πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας, η πρώτη επίσημη διεθνής διπλωματική πράξη που αναγνώρισε την Ελλάδα ανεξάρτητο κράτος. Τα ελληνικό κράτος συμφωνήθηκε ότι θα εκτεινόταν νότια της συνοριακής γραμμής που ορίζεται από τους ποταμούς Αχελώο και Σπερχειό.

3 Η Ελλάδα το 1832 Με τη συνθήκη της Κωνσταντινούπολης το 1832 , η Ελλάδα διεύρυνε τα σύνορα της ενσωματώνοντας όλα τα εδάφη νοτίως της γραμμής Αμβρακικού κόλπου-Παγασητικού κόλπου. Το ελληνικό κράτος θα περιελάμβανε τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο , τα νησιά του Αργοσαρωνικού , την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τις Σποράδες.

4 Η Ελλάδα το 1864 Μετά την έξωση του Όθωνα, οι Δυνάμεις αναγόρευσαν βασιλιά της Ελλάδας τον Δανό πρίγκιπα Γουλιέλμο-Γεώργιο Γκλύξμπουργκ με το όνομα Γεώργιος. Η Αγγλία πιεζόμενη από τους αγώνες των ριζοσπαστών Επτανησίων που αξίωναν ένωση με την Ελλάδα, πρόσφερε στον νέο βασιλιά τα Επτάνησα το Η επίσημη ενσωμάτωση τους όμως, έγινε το 1964.

5 Η Ελλάδα το 1881 Το 1881, μετά από ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις, η Θεσσαλία (εκτός της Ελασσόνας) και η Άρτα ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος.

6 Η Ελλάδα το 1913 Ο Α’ βαλκανικός πόλεμος (Οκτώβριος 1912-Μάιος 1913) και ο Β’ βαλκανικός πόλεμος (Ιούνιος-Ιούλιος 1913) τερματίστηκαν με την συνθήκη του Βουκουρεστίου ( ). Με αυτή, η Ελλάδα εξασφάλισε το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας, τη νότια Ήπειρο, σημαντικά νησιά στο Β. και Α. Αιγαίο ( Θάσος, Σαμοθράκη , Λήμνος , Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία ) και την Κρήτη. Τα εδάφη αυτά ονομάστηκαν Νέες Χώρες.

7 Η Ελλάδα το 1920 Με τη συνθήκη των Σεβρών το 1920 , τα νησιά Ίμβρος, Τένεδος και η Θράκη μέχρι τα πρόθυρα της Κωνσταντινούπολης παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα. Ο σουλτάνος αναγνώρισε την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Β. και Α. Αιγαίου και η Ιταλία παραχώρησε στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα, εκτός της Ρόδου. Η Αντάντ ανέθεσε στην Ελλάδα τη διοίκηση της Σμύρνης για 5 χρόνια. Στη συνέχεια, οι κάτοικοι της με δημοψήφισμα θα αποφάσιζαν για την τύχη της.

8 Η Ελλάδα το 1923 Το 1923 υπογράφτηκε η συνθήκη της Λοζάνης , με την οποία επισημοποιήθηκε η τουρκική κυριαρχία στη Μικρά Ασία και στην Α. Θράκη, ενώ παραχωρήθηκαν στην Τουρκία και η Ίμβρος με την Τένεδο.

9 Η Ελλάδα από το 1947 μέχρι σήμερα
Το 1940, η Ιταλία εισέβαλε στην Ελλάδα και ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος. Το 1944 η Ελλάδα απελευθερώθηκε από τους κατακτητές. Το 1947 τα Δωδεκάνησα ενώθηκαν με την Ελλάδα και έτσι διαμορφώθηκαν τα σημερινά σύνορα της Ελλάδας.

10

11 Την εργασία και την παρουσίαση πραγματοποίησαν οι μαθήτριες :
Κοφτέρη Ευαγγελία Κωνσταντάτου Χριστίνα Κώτση Σοφία


Κατέβασμα ppt "Τα σύνορα της Ελλάδας από το 1830 μέχρι σήμερα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google