Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ
Ι. Η ΕΕ ως ένωση δικαίου

2 Ιστορικές αναφορές Η Ευρώπη ως πολιτιστική, πολιτική και οικονομική κοινότητα. Το Συμβούλιο της Ευρώπης ( ), μέλη αρχικά τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης, σήμερα 47 κράτη. Ελλάδα και Τουρκία, μέλη στις Γερμανία 1950, Αυστρία 1956, Κύπρος 1961, Ουκρανία 1995, Ρωσία 1996, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν το 2001, Σερβία το 2003, Μαυροβούνιο 2007). Ο παλαιότερος οργανισμός με στόχο την ευρωπαϊκή ενοποίηση, μέσω προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της δημοκρατικής ανάπτυξης και της πολιτισμικής συνεργασίας.

3 Το Συμβούλιο της Ευρώπης
Επίτευγμα η επεξεργασία και υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβαση για την προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών (ΕΣΔΑ, 1950). Στο πλαίσιο της Οικουμενικής Διακήρυξης για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου (1948). Συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απονέμει το δίκαιο. Οι πολίτες έχουν πρόσβαση. Δικαιώματα, δικαίωμα στη ζωή, δίκαιη δίκη, ανώτερο διάστημα προφυλάκισης, 18 μήνες, αποζημίωση για παραβίαση της ιδιοκτησίας και της περιουσίας.

4 Η ΕΚΑΚ και η αρχή του κράτους δικαίου (rule of law)
Διακήρυξη Robert Schuman Υπό κοινή διαχείριση άνθρακα και Χάλυβα Γαλλίας και Γερμανίας. Μέθοδος συνεργασίας, ανεξάρτητη επιτροπή, αποφάσεις δεσμευτικές για τα κράτη μέλη. Λειτουργιστική θεωρία, fonctionnalisme, στις διεθνείς σχέσεις,, συνεργασία σε ειδικούς τομείς, (Νεολειτουργισμός), ίδια λογική, εφαρμογή σε περιφέρειες.

5 Προοίμιο της ΣΕΕ Εξελικτική διαμόρφωση των λόγων υπαγόρευσης της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης Συνθήκη για την ΕΟΚ: κατάργηση των εμποδίων στις συναλλαγές και ευθύτητα στον ανταγωνισμό. Παγίωση της ειρήνης με τη συνένωση των οικονομιών. Συνθήκη για την ΕΕ: Πολιτικός χαρακτήρας. Συνταγματική Συνθήκη: Ορισμός Δημοκρατίας από Θουκυδίδη. Αλληλεγγύη, δημοκρατία, οικονομική και κοινωνική πρόοδο. Μια διαρκή προσπάθεια στενότερης ένωσης.

6 Στόχοι ΕΕ Γενικοί στόχοι που δικαιολογούν την ύπαρξη της ΕΕ. Βασικές αξίες για μια «ένωση». Ειδικοί στόχοι πολιτικών και δράσεων. Σκοπός (ανάπτυξη των οικονομικών δραστηριοτήτων, απασχόληση και κοινωνική προστασία, ποιότητα ζωής, συνοχή και αλληλεγγύη).

7 Αειφόρος ανάπτυξη Στόχος της πλήρους απασχόλησης. Κοινωνική οικονομία της αγοράς. Κοινωνική δικαιοσύνη. Αειφόρος ανάπτυξη. Διαφωνίες και σχέδιο Spaak. Αειφόρος ανάπτυξη της ΕΕ (οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές, sustainable growth, νέο πρότυπο ανάπτυξης: ισόρροπη, κοινωνική και οικολογική ανάπτυξη, «με γνώμονα τη σταθερότητα των τιμών». «Κοινωνική οικονομία της αγοράς με υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας»: ελεύθερος ανταγωνισμός

8 Κοινωνική δικαιοσύνη Κοινωνική δικαιοσύνη: κοινωνική οικονομία της αγοράς, πλήρης απασχόληση, συνοχή. Κοινωνική ρήτρα οριζόντιας εφαρμογής, ισότητα ανδρών και γυναικών, υπηρεσίες γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος, Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, κοινωνική Ευρώπη, κοινωνική πολιτική, κοινωνικά δικαιώματα, αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου ως αξία. Έλλειψη αρμοδιοτήτων


Κατέβασμα ppt "Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google