Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι διεκδικήσεις της Αντάντ και της Ελλάδας στην Οθωμανική αυτοκρατορία Η Βρετανία στήριξε τις ελληνικές απαιτήσεις.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι διεκδικήσεις της Αντάντ και της Ελλάδας στην Οθωμανική αυτοκρατορία Η Βρετανία στήριξε τις ελληνικές απαιτήσεις."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι διεκδικήσεις της Αντάντ και της Ελλάδας στην Οθωμανική αυτοκρατορία Η Βρετανία στήριξε τις ελληνικές απαιτήσεις

2 Στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και μετά τη συνθηκολόγηση του σουλτάνου, η Αντάντ κατέλαβε νευραλγικά σημεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, θέτοντας υπό κατοχή τη χώρα.

3 Πώς εξέφρασε τις διεκδικήσεις της η Ελλάδα; Οι ελληνικές δυνάμεις συμμετείχαν στην κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από την Αντάντ. Ο Βενιζέλος έστειλε υπόμνημα στο συνέδριο του Παρισιού (Δεκέμβριος 1919) με το οποίο διεκδικούσε την ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης, την Ανατολική Θράκη (ως έξω από την Κωνσταντινούπολη) και τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο (στην είσοδο των Στενών). Ο Βενιζέλος θέλοντας να υποστηρίξει τις παραπάνω διεκδικήσεις, έστειλε ελληνικό στρατό στην εκστρατεία της Αντάντ κατά των μπολσεβίκων στην Ουκρανία.

4 1. γιατί έτσι θα αναχαίτιζε τις ιταλικές επιδιώξεις στην περιοχή. 2. γιατί ο ελληνικός στρατός θα παρείχε στήριξη στις λιγοστές βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις, που βρίσκονταν στα Στενά. Η Βρετανία στήριξε τις ελληνικές απαιτήσεις

5 Η απόφαση του συμβουλίου : απόβαση στη Σμύρνη Τον Απρίλιο του 1919, το Συμβούλιο του Παρισιού έδωσε εντολή στην Ελλάδα να στείλει στρατεύματα στη Μικρά Ασία. Στις 2 Μαΐου του 1919, ο ελληνικός στρατός αποβιβάστηκε στη Σμύρνη και κατέλαβε μια περιοχή έκτασης 17.000 τ.χλμ.

6 Οι αντιδράσεις Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας ενθουσιάστηκαν Οι Τούρκοι της περιοχής αντέδρασαν αρνητικά. Από τις πρώτες στιγμές έγιναν επεισόδια ανάμεσα στον τουρκικό και ελληνικό πληθυσμό με νεκρούς και τραυματίες. Οι Ιταλοί (που είχαν καταλάβει εδάφη νότια της ελληνικής ζώνης) δυσαρεστήθηκαν. Αρκετές φορές οι τουρκικές επιθέσεις εναντίον των Ελλήνων ξεκινούσαν από περιοχές που ήταν υπό ιταλική διοίκηση.

7 Ελληνικά στρατεύματα στη Σμύρνη – 1919

8 Εορταστικό κλίμα στη Σμύρνη

9 Σμύρνη 1920. Το κτίριο του Λιμεναρχείου

10 Λ. Κογεβίνας, To θωρηκτό «Αβέρωφ» στην Κωνσταντινούπολη το φθινόπωρο του 1918.


Κατέβασμα ppt "Οι διεκδικήσεις της Αντάντ και της Ελλάδας στην Οθωμανική αυτοκρατορία Η Βρετανία στήριξε τις ελληνικές απαιτήσεις."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google