Μάθημα Μάθημα Η διάχυση του Αισώπειου Μύθου στην Ευρώπη Διδάσκων Κατσαδώρος Γεώργιος Ημερομηνία παρουσίασης 13 Δεκεμβρίου 2011 Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
«Πρόγραμμα Αναμόρφωσης Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών Γ.Π.Α.» Σεμινάριο Επιμόρφωσης Διδακτικού Προσωπικού Οι τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών.
Advertisements

Αμπαλάκης Στέλιος Διδακτική Αμπαλάκης Στέλιος
Αξιολόγηση σεναρίου Νότα Σεφερλή
Α. Αναλυτικό Α’ Γυμνασίου
Υποδομές Ανοικτής Πρόσβασης: Το μέλλον της επιστημονικής επικοινωνίας, ΕΚΤ, Αθήνα, Δεκεμβρίου 2008 Πρωτοβουλίες Ανοικτής Πρόσβασης στη Βιβλιοθήκη.
Βασικές κατηγορίες εκπαιδευτικού λογισμικού
Φιλοσοφία Ενσωμάτωσης των ΤΠΕ
Ο Σχολικός σας Σύμβουλος
ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
ΞΑΝΘΗ 2013, 2ο ΣΕΚ ΞΑΝΘΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ : ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΙΔΗΣ Μαθηματικός.
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων
Ενότητα 3.3 Αξιοποίηση-Αξιολόγηση Ιστοσελίδων, ιστοχώρων & πυλών
Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Β΄ Επιπέδου Ειδικό Μέρος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (κλάδοι ΠΕ60-70) ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ.
Διδακτική Μεθοδολογία του Λογισμικού Ιστορίας
Ενότητα 2.2. Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ Επιμορφώτρια:
ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
8ο Δ.Σ. Κορίνθου Νέα Προγράμματα Σπουδών
Ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση
ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ.
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ) 300 επιμορφωτές επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70) 2.
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ» ΘΕΜΑ «ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ» ΚΑΝΤΑΡΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ.
Σενάριο.
Γεωρ. Λασκαράκης Εισήγηση με θέμα
…………………………………………………………. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Το κλειδί για τη δια βίου μάθηση 14 – 16 Ιουνίου 2006 Goethe-Institut Athen Μαθαίνοντας δια βίου Βιβλιοθήκες.
Ανδρέου Μπέττυ Σύμβουλος Γλωσσικού μαθήματος Σύμβουλος Γλωσσικού μαθήματος ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δομιστική προσέγγιση (Ι)
(411/ ) (411/ ) Έτος: 4ο Εξάμηνο: 7ο Ρόδος 2011
Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη.
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων Ειδικό Μέρος Ενότητα Ι, 2.4.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα –Οι Ολυμπιακοί Αγώνες σήμερα
Διδασκαλία των Θρησκευτικών με Νέες Τεχνολογίες
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Γυμνασίων Οκτώβριος 2007.
Tο project από τα μάτια των μαθητών  ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ Tο σχολείο χώρισε τους μαθητές της Α’ Λυκείου σε 9 διαφορετικά project, ανάλογα με το.
ΤΙΤΛΟΣ Κατοχή, Αντίσταση και Απελευθέρωση
Μάθημα 6: Γλώσσα και περιεχόμενο Διδάσκουσα: Βασιλάκη Ευγενία ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ συστηματική και μεθοδευμένη δραστηριότητα κατά την οποία ο δάσκαλος αποσκοπεί να επιδράσει, σύμφωνα με ορισμένους σκοπούς και χρησιμοποιώντας.
Η εργογραφία του Ναπολέοντα Μήτση
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Η παρουσίαση ετοιμάστηκε από την Ενδοτμηματική Επιτροπή Γλωσσικού.
7o Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου
Στέκομαι, περπατώ…φρενάρω
Χρησιμοποιώντας τις ΤΠΕ στα φιλολογικά μαθήματα: ένα σχέδιο διδασκαλίας στη Νεοελληνική Γλώσσα της Γ‘ Γυμνασίου Άννα Αγγελοπούλου.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ Δρ. Αθανάσιος Κόκορης Σχ. Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Ροδόπης.
«Για δέντρα και φυτά μαθαίνω χίλια μυστικά…» Νηπιαγωγείο Δαμαριώνα Νάξου Υπεύθυνη Περιβαλλοντικού προγράμματος: Παντελέων Μιχαλίτσα.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Ένα εννοιολογικό πλαίσιο για τη Διδακτική της Πληροφορικής.
4 Μαίου 2012 Ομάδα 7 Βολιανίτη Γεωργία-Βαλεντίνα Καμπόλη Μαρίνα Κοντογιώργη Ιωάννα Τρίκολα Μαρίνα.
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ «Εκπαιδευτική Τεχνολογία-Πολυμέσα»
Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του Διαδικτύου και η ευρεία του αποδοχή από τις νεαρές ηλικίες καλλιέργησαν την ιδέα της αξιοποίησής του ως ένα εργαλείο στην.
Η διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής σε ΑμεΑ
Διδακτική της Πληροφορικής
Παιδαγωγική: Ειδική Διδακτική των Αρχαιογνωστικών Μαθημάτων
Διδακτική αρχαίων ελληνικών Α΄ λυκείου από πρωτότυπο κείμενο
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ζάχος Δημήτριος, Ταφραλή Ελένη Ε΄ ΤΑΞΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 5: «Η εκκλησία του Χριστού μπαίνει στην ιστορία». Βασικό θέμα: «Η γενέθλια.
Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη.
Αρχαια ελληνικα απο πρωτοτυπο στο γυμνασιο
Ονοματεπώνυμο: Αναστασία Τζαβάρα
Εξορθολογισμός διαχείριση διδακτέας ύλης
Αναζητώντας στοιχεία για την ζωή των προσφύγων στην Ελλάδα
  ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Τίτλος: Η Λογοτεχνία « συναντά» το μάθημα της Γλώσσας μέσα από τους μύθους του Αισώπου. Π.Π.Σ.Π.Π ΤΑΞΗ: Δ1 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:
Αναζητώντας το καλό κλίμα στο σχολείο
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ Στην τεχνολογική εκπαίδευση, η διδασκαλία μέσω επίλυσης προβλημάτων έχει γίνει το επίκεντρο των διδακτικών.
Α΄ τάξη Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Ψηφιακοί, γλωσσικοί περίπατοι στην πόλη μου
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μάθημα Μάθημα Η διάχυση του Αισώπειου Μύθου στην Ευρώπη Διδάσκων Κατσαδώρος Γεώργιος Ημερομηνία παρουσίασης 13 Δεκεμβρίου 2011 Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Θέμα εργασίας: Δειγματική διδασκαλία βασισμένη σε αισώπειους μύθους (3 διδακτ. ώρες)

Γνωστικοί στόχοι ● Να πληροφορηθούν για τη ζωή και το έργο του Αισώπου ● Να πληροφορηθούν για τα χαρακτηριστικά τών μύθων και μάλιστα των Αισώπειων. ● Να είναι σε θέση να μετατρέπουν τον πλάγιο λόγο σε ευθύ και αντίστροφα ● Να μπορούν να πλάθουν δικούς τους μύθους και να παράγουν διαλόγους ● Να μπορούν να διακρίνουν τους μύθους από άλλα λαϊκά είδη. ● Να γνωρίζουν τα επιμέρους χαρακτηριστικά των μύθων.(Αρχή) ● Να αποδίδουν με λέξεις-έννοιες το ηθικό δίδαγμα και νόημα των μύθων. ● Να γνωρίσουν φράσεις-αποφθέγματα που έχουν προκύψει από μύθους του Αισώπου

Διδακτικοί στόχοι ● Συμμετοχή των μαθητών σε ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες. ● Να εμπλέκονται σε επικοινωνιακές δράσεις τύπου. ● Να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες.

Μαθησιακοί στόχοι Να αναπτύξουν στρατηγικές ανάγνωσης και ερμηνείας μύθων. Να αναπτύξουν στρατηγικές και τεχνικές αξιολόγησης προσώπων Να αντιλαμβάνονται τους διάφορους συμβολισμούς. Να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους. Να αναπτύξουν τον προφορικό λόγο και να γνωρίζουν καλύτερα τις κινητικές τους ικανότητες(θεατρικό παιχνίδι).

Τεχνολογικοί στόχοι ● Να είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες ● Να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον επεξεργαστή κειμένου. ● Να γνωρίσουν επιπρόσθετες λειτουργίες που αφορούν την αποθήκευση και την αναζήτηση αρχείων (μέσω θερμών περιοχών/λέξεων.) ● Να διαχειρίζονται προγράμματα επεξεργασίας εικόνας και δημιουργίας εικονογραφημάτων. ● Να εξοικειωθούν με τις Νέες Τεχνολογίες, ώστε να δημιουργήσουν κριτήρια εγκυρότητας του χρησιμοποιούμενου υλικού.

Διδακτικές τεχνικές ● Ιστοεξερεύνηση ● Ιδεοθύελλα ● Ερωτήσεις-Απαντήσεις ● Μέθοδος project ● διαθεματική διδασκαλία ● παιχνίδι ρόλων ● Παιχνίδια ● Επισκέψη σε ζωολογικό κήπο ● Ομάδες εργασίας ● Συζήτηση

Εποπτικά μέσα ● Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και διαδίκτυο ● Κλασικοί πίνακες ● Προβολέας ● Διάφορα βοηθητικά αντικείμενα ● Φύλλα εργασίας ● Διαδικτυακά ερωτηματολόγια αξιολόγησης γνώσεων

Επιλογή Αισώπειων μύθων Η επιλογή έγινε βάσει ενός κοινού επιμύθιου. Οι μύθοι, λοιπόν, έχουν έναν κοινό παρονομαστή, ένα χαρακτηριστικό που καθιστά τον άνθρωπο αδύναμο, τη δειλία Μύθος 1ος: Η Αλεπού και τα σταφύλια Μύθος 2ος: Ένας άνθρωπος δειλός και τα κοράκια Μύθος 3ος: Ο δειλός κυνηγός και ο ξυλοκόπος Μύθος 4ος: Ελαφόπουλο Μύθος 5ος: Το σκυλί που κυνηγούσε το λιοντάρι και η αλεπού Κοινό επιμύθιο, η δειλία: Και από τους πέντε μύθους αναδεικνύεται η δειλία με κάποιες λεπτές διαφορές, όπως στο 2ο και 5ο Μύθο, όπου υπογραμμίζεται η δειλία και το θράσος των “τολμηρών” στα λόγια και όχι στα έργα, των ψευτοπερήφανων. Ενώ στον 4ο μύθο, τονίζεται ότι στην περίπτωση των φυσικά δειλών, η παρηγοριά από τον περίγυρό τους δεν τους παρέχει ωφέλεια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο 1 ος μύθος Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο 1 ος μύθος “Η Αλεπού και τα σταφύλια” Μια φορά μία αλεπού, που ήταν πολύ πεινασμένη καθώς προχωρούσε είδε κρεμασμένα τσαμπιά σταφύλια σε μία κληματαριά, τα οποία φαίνονταν ώριμα και λαχταριστά. Επειδή είχε μεγάλο καημό να τα φτάσει, άρχισε να τεντώνεται και να πηδά. Παρά τον αγώνα της για να τα φτάσει, δεν τα κατάφερνε. Έτσι, λοιπόν, εγκατέλειψε την προσπάθεια και καθώς έφευγε λέει στον εαυτό της: "Άγουρα είναι".

Κλινική Ψυχολογία «Το Εγώ χρησιμοποιεί ποικίλες διαδικασίες για να επιτελέσει το έργο του, το οποίο συνίσταται, γενικά, στο να αποφεύγει τον κίνδυνο, το άγχος και τη δυσαρέσκεια. Τις διαδικασίες αυτές αποκαλούμε μηχανισμούς άμυνας». (Σ. Φρόιντ 1937) Μηχανισμοί Άμυνας 1.Απώθηση 2.Μετουσίωση 3.Εκλογίκευση 4.Παλινδρόμηση 5.Ταύτιση 6.Αντιθετική συμπεριφορά ➔ Εκλογίκευση Επιστρατεύουμε την εκλογίκευση είτε όταν δεν καταφέρνουμε να αποκτήσουμε κάτι που επιθυμούσαμε και αποφασίζουμε αναδρομικά ότι τελικά δεν το επιθυμούσαμε και τόσο πολύ (μερικές φορές αυτή η διεργασία ονομάζεται «εκλογίκευση των ξινών σταφυλιών».

Βιβλιογραφία ● Αισώπου Μύθοι, Ανδρόνικος Νούκιος & Γεώργιος Αιτωλός, εκδόσεις ΕΣΤΙΑ: Νέα Ελληνική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2008 ● Αισώπου Μύθοι, Βιβλιοθήκη Ελλήνων, Ελληνικός Εκδοτικός Οργανισμός, Τόμος Α' (Α-Κ), Εισαγωγή-Μετάφραση Α. Τάσου ● Μάθηση Βασισμένη στο Ψηφιακό Παιχνίδι, Marc Prensky, εκδόσεις Μεταίχμιο, Επιστημονική επιμέλεια: Μιχάλης Μεϊμάρης, Αθήνα 2007 ● Κείμενα Παιδείας Donald W. Winnicott, Τσαμπαρλή Αναστασία, εκδόσεις Ατραπός Δικτυογραφία ● Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ● Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού ● Πύλη για την Ελληνική γλώσσα και την γλωσσική εκπαίδευση

Το URL του Webquest