Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ζάχος Δημήτριος, Ταφραλή Ελένη Ε΄ ΤΑΞΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 5: «Η εκκλησία του Χριστού μπαίνει στην ιστορία». Βασικό θέμα: «Η γενέθλια.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ζάχος Δημήτριος, Ταφραλή Ελένη Ε΄ ΤΑΞΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 5: «Η εκκλησία του Χριστού μπαίνει στην ιστορία». Βασικό θέμα: «Η γενέθλια."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ζάχος Δημήτριος, Ταφραλή Ελένη Ε΄ ΤΑΞΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 5: «Η εκκλησία του Χριστού μπαίνει στην ιστορία». Βασικό θέμα: «Η γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας». Υποθέματα: Ι. «Πλημμύρισαν από Πνεύμα Άγιο», Η εμπειρία της Πεντηκοστής, Πρ. 2, ΙΙ. «Η εικόνα της Πεντηκοστής».

2 1. Τίτλος του σεναρίου- σχεδίου διδασκαλίας.
«Η γενέθλια ημέρα της εκκλησίας». 2. Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές. Γλώσσα (ανάγνωση, περιγραφή, βιογραφικό σημείωμα). Μουσική (επαφή με τη βυζαντινή μουσική, απολυτίκιο της Πεντηκοστής). Εικαστικά (επαφή με τη βυζαντινή τέχνη και ζωγραφική). Τ.Π.Ε. (αξιοποίηση γνώσεων στους Η/Υ).

3 3. Εποπτικό Υλικό και Μέσα
Η/Υ Βιντεοπροβολέας Εκτυπωτής Εικόνα Πεντηκοστής Φωτοτυπημένα κείμενα Φύλλα εργασίας Σημειωματάριο - τετράδιο

4 4. Σκοπός και στόχοι του σεναρίου – σχεδίου διδασκαλίας. 4
4. Σκοπός και στόχοι του σεναρίου – σχεδίου διδασκαλίας. 4.1 Γενικός σκοπός: Οι μαθητές/τριες να γνωρίσουν την Πεντηκοστή και να αντιληφθούν πόσο σημαντική είναι για την ιστορία και την πορεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

5 4.2 Επιμέρους στόχοι: Περιγράφουν το γεγονός της Πεντηκοστής.
4.2 Επιμέρους στόχοι: Περιγράφουν το γεγονός της Πεντηκοστής. Αναγνωρίζουν την Πεντηκοστή ως το γεγονός της ιστορικής φανέρωσης της Εκκλησίας (γενέθλια ημέρα). Αναγνωρίζουν τις διαφορετικές απεικονίσεις της Πεντηκοστής. Γνωρίζουν βιογραφικά στοιχεία του ζωγράφου Θεοφάνη του Κρητικού. Διερευνούν και εξηγούν το νόημα των συμβολιστικών και εικονιστικών παραστάσεων της Εκκλησίας. Γνωρίζουν έθιμα της Κυριακής της Πεντηκοστής. Ερμηνεύουν και κατανοούν το απολυτίκιο της Πεντηκοστής. Μελετούν, ερευνούν και αντλούν πληροφορίες από την Καινή Διαθήκη.

6 5. Εκπαιδευτική μέθοδος και τεχνικές.
Συνεργατική διερεύνηση. Διαθεματική προσέγγιση. Ερωτήσεις και απαντήσεις. Ομαδικές εργασίες. Αφηγήσεις. Καθοδηγούμενος διάλογος. Συζήτηση.

7 6. Εκτιμώμενη χρονική διάρκεια.
Η ενότητα αυτή καλύφθηκε σε διδακτικές ώρες. (Οι 2 ώρες είναι απαραίτητες και 1 ώρα ακόμη βοηθά στο να εργαστούμε ανακαλύπτοντας).

8 7. Περιγραφή δραστηριοτήτων
Δραστηριότητα 1η: Προβάλλεται στην οθόνη του βιντεοπροβολέα η εικόνα της Πεντηκοστής του Θεοφάνη του Κρητικού . (Ιδεοθύελλα, Σκέψου-Συζήτησε-Μοιράσου, Ιστοεξερεύνηση)

9

10 Δραστηριότητα 2η: Δίνονται σε κάθε μαθητή τα κείμενα: 1. «Η γενέθλια μέρα της Εκκλησίας» και 2. «Διαβάζουμε την εικόνα της Πεντηκοστής», από το νέο πρόγραμμα σπουδών του Ι.Ε.Π. Γίνεται σιωπηρή ανάγνωση του 2ου κειμένου και κατόπιν μοιράζεται στην ομάδα ερωτηματολόγιο στο οποίο καλούνται οι ομάδες να απαντήσουν. Οι ομάδες ανακοινώνουν στην ολομέλεια τις απαντήσεις τους και σταδιακά συνθέτουν και αφηγούνται το γεγονός της Πεντηκοστής. (Σκέψου-Συζήτησε-Μοιράσου)

11 Δραστηριότητα 3η: Τοποθετείται χρονικά το γεγονός της Πεντηκοστής από το δάσκαλο. Επισημαίνονται τα αποτελέσματα της φανέρωσης του Αγίου πνεύματος: Οι μαθητές φωτίστηκαν από το Άγιο Πνεύμα και έγιναν Απόστολοι. Με το πρώτο κήρυγμα βαπτίστηκαν τρεις χιλιάδες άνθρωποι. Ιδρύθηκε η πρώτη Εκκλησία. Εξηγείται η συντομογραφία κάτω από το κείμενο 1: «Πρ. 2, 1-13». Ζητείται από τις ομάδες ολιγόλεπτη σιωπηρή ανάγνωση του πρώτου κειμένου. (Ιδεοθύελλα, Σκέψου-Συζήτησε-Μοιράσου, Επίλυση Προβλήματος)

12 Δραστηριότητα 4η: Η πρώτη ομάδα αναζητά στο διαδίκτυο έθιμα της Πεντηκοστής. Προετοιμάζει την περιγραφή των εθίμων στο σημειωματάριό της. Η δεύτερη ομάδα αναζητά στο διαδίκτυο πληροφορίες για τη ζωή και τα έργα του ζωγράφου Θεοφάνη του Κρητικού. Βρίσκει απεικονίσεις της Πεντηκοστής και από άλλους δημιουργούς. Συντάσσει το βιογραφικό σημείωμα του Θεοφάνη. Η τρίτη ομάδα αναζητά τις Πράξεις των Αποστόλων μέσα στην Καινή Διαθήκη και εντοπίζει τα αντίστοιχα εδάφια και στίχους, Πρ. 2, 1-13, 14-18, 22-23, Προετοιμάζεται για την ανάγνωσή τους στην ολομέλεια. Αναζητά στο διαδίκτυο το απολυτίκιο της Πεντηκοστής. (Ιδεοθύελλα, Σκέψου-Συζήτησε-Μοιράσου, Επίλυση Προβλήματος, Ιστοεξερεύνηση)

13 Δραστηριότητα 5η: Οι ομάδες παρουσιάζουν στην ολομέλεια τις εργασίες τους. Πρώτη ομάδα: Περιγραφή των εθίμων της Πεντηκοστής. Δεύτερη ομάδα: Βιογραφικό σημείωμα του Θεοφάνη. Εικόνες της Πεντηκοστής από άλλους δημιουργούς. Τρίτη ομάδα: Ανάγνωση του απολυτίκιου της Πεντηκοστής και ανάγνωση εδαφίων της Καινής Διαθήκης. Ακρόαση του απολυτίκιου της Πεντηκοστής.

14 8. Αξιολόγηση: Δίνεται στους μαθητές/τριες ατομικό φύλλο εργασίας. Εργασία: Συμπληρώνω τα κενά στις προτάσεις με τις σωστές λέξεις απ’ όσα έμαθα σήμερα. Η __________________________ θεωρείται η μέρα που ιδρύθηκε η Εκκλησία μας. Στην εικόνα της Πεντηκοστής εικονίζεται το __________ _______________ με τη μορφή _______________________ γλωσσών. ____________ χιλιάδες άνθρωποι βαπτίστηκαν ___________________ τη μέρα της Πεντηκοστής. Οι μαθητές του Χριστού φωτίστηκαν και έγιναν ______________________ .


Κατέβασμα ppt "Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ζάχος Δημήτριος, Ταφραλή Ελένη Ε΄ ΤΑΞΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 5: «Η εκκλησία του Χριστού μπαίνει στην ιστορία». Βασικό θέμα: «Η γενέθλια."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google