ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ
Advertisements

Διδακτικές στρατηγικές Oδηγίες για βέλτιστες συνθήκες μάθησης Gagné.
Εκπαιδευτικό λογισμικό Δέγγλερη Σοφία ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Κοντές Ιωάννης ( ΑΕΜ :30650, γ εξάμηνο ) Τσιονάς Ιωάννης ( ΑΕΜ :30694, γ εξάμηνο )
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΗΘΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Διδακτική Μαθημάτων Ειδικότητας – Σχέδιο Μαθήματος
«Ενδυναμώνοντας την Παιδαγωγική Αυτονομία
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ, ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ.
Γνωστικά εργαλεία είναι: οι εκπαιδευτικές εφαρμογές των Τ. Π. Ε
ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η ανάδυση της ανάγνωσης και της γραφής: έννοια και σύγχρονες απόψεις Ευφημία Τάφα Καθηγήτρια Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης.
Εκπαιδευτικοι εν δρασει νεα πολυτροπικη διδακτικη
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ενότητα 2.2 Σύγχρονες προσεγγίσεις στη Διδακτική μεθοδολογία
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
Διδακτικές αρχές για τη διδασκαλία των Φ.Ε σύμφωνα με το Δ.Ε.Π.Π.Σ Οι Φ.Ε είναι πειραματικές επιστήμες, περισσότερο Οι Φ.Ε είναι πειραματικές επιστήμες,
Κοινότητες Πρακτικής και Μάθησης
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
2. Μορφή και οργάνωση του μαθήματος
Βασικοί παιδαγωγικοί όροι
Οργάνωση και αξιοποίηση διδακτικού αρχείου. Οργάνωση και αξιοποίηση διδακτικού αρχείου Διδακτικό αρχείο : ένα καλά οργανωμένο σύνολο στοιχείων και πληροφοριών.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Σταδιοποίηση της διδασκαλίας Δέγγλερη Σοφία.
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Αναλυτικά Προγράμματα για τα Δημόσια Σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σεμινάρια Σεπτεμβρίου 2010 Κουτσίδης Γιώργος 1.
Διαρρύθμιση Διδακτικού Χώρου
 Αντί για τον όρο Πληροφορική χρησιμοποιείται πλέον ο όρος Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών: ΤΠΕ (ICT: Information and Communications.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
EPICT-ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ EPICT-esperides EUROPEAN PEDAGOGICAL INFORMATION AND COMPUTER TECHNOLOGIES ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ.
 Λαμβάνουν υπόψη τις πολιτισμικές και κοινωνικές συνθήκες μάθησης.  Έχουν επιρροές από ανθρωπολογία και κοινωνική ψυχολογία  Ενδιαφέρονται για τις.
ΟΙ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
Επιμόρφωση των πε 03 στην χρήση και αξιοποίηση των τ.π.ε. στην εκπαιδευτική διαδικασία Επιμόρφωση των πε 03 στην χρήση και αξιοποίηση των τ.π.ε. στην εκπαιδευτική.
Σχολικά Μαθηματικά, Δάσκαλος των Μαθηματικών, Μαθητής Καθηγητής Μαθηματικών Μαθητής Σχολικά Μαθηματικά Ακαδημαϊκά Μαθηματικά Φροντιστήρια ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Ιχνηλατώντας το «καινούριο» στο σύγχρονο σχολείο.
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ συστηματική και μεθοδευμένη δραστηριότητα κατά την οποία ο δάσκαλος αποσκοπεί να επιδράσει, σύμφωνα με ορισμένους σκοπούς και χρησιμοποιώντας.
Οι σκοποί της Αγωγής. Αγωγή α) Σύνολο από σκόπιμες, προγραμματισμένες και μεθοδευμένες ενέργειες και επιδράσεις (β) Διαδικασίες και επιδράσεις του ευρύτερου.
Αποτελεσματικότητα της σχολικής μονάδας: ο ρόλος του διευθυντή Μαργαρίτα Χριστοφορίδου 14 Μαρτίου 2013.
Ανάπτυξη – Βελτίωση του Ανθρώπινου Δυναμικού
ΜΑΘΗΜΑ 1 – ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, MSc, Med, PhD ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ.
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ. Η διδασκαλία: έννοια και χαρακτηριστικά ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΣΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ «ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ»  Η έννοια της διδασκαλίας.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Μάριος Κουκουνάρας - Λιάγκης.
Παιδαγωγικός στόχος Στοχεύει στη γνωστική ανάπτυξη, τη συναισθηματική ολοκλήρωση και την καλλιέργεια ικανοτήτων ταυτόχρονα του μαθητή/τριας.
ΘΕΜΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Φοιτητής : Πάτακας Δημήτριος ΑΕΜ : 3279 Εξάμηνο : Στ΄ Μάθημα :
Ένα εννοιολογικό πλαίσιο για τη Διδακτική της Πληροφορικής.
Βασικοί Παιδαγωγικοί όροι
Έργο Παιδαγωγικής, κλάδοι, βασικοί παιδαγωγικοί όροι Έργο Παιδαγωγικής: να βοηθήσει το παιδί και τον έφηβο να διανύσει ομαλά την εξελικτική του πορεία.
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Βιολογία Γυμνασίου.
Υγεία και Ευεξία Μαθητών/τριών
Μάθηση σημαίνει τροποποίηση συμπεριφοράς & σχηματισμό συνηθειών
Ορισμός Είναι ένα σύνολο συστηματικών, προγραμματισμένων, μεθοδικών και σκόπιμων δραστηριοτήτων (λέξεις μέσα σε πράξεις) με τις οποίες επιτυγχάνονται.
Ορισμός στρατηγικής διδασκαλίας
Εισαγωγή στη διδακτική μεθοδολογία
Παιδαγωγικό ζεύγος: μαθητής – δάσκαλος Σχολείο: γενικεύτηκε με τη σημερινή του μορφή κατά τους τελευταίους δύο με τρεις αιώνες. Μαθητής: παιδικό επάγγελμα.
για την επιλογή σκοπών και στόχων κατά το σχεδιασμό ΑΠ
Οργάνωση και αξιοποίηση διδακτικού αρχείου
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Λέκτορας Διδακτικής των Θρησκευτικών
ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
Χαρακτηριστικά, θεμελιώδεις έννοιες και αρχές της διαθεματικής προσέγγισης.
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Βασικές έννοιες της Διδακτικής Δέγγλερη Σοφία

Περιεχόμενα Αγωγή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικός Διδασκαλία Μαθητεία Μάθηση Μόρφωση Παιδεία Το διδακτικό τρίγωνο Το παιδαγωγικό ζεύγος

Αγωγή (1/3) Αγωγή είναι το σύνολο των επιδράσεων, των μεταβολών και των αλλαγών που ασκούνται από συγκεκριμένους και γενικούς παράγοντες στον αναπτυσσόμενο άνθρωπο

Αγωγή (2/3) Φυσική αγωγή Αυτοαγωγή Αγωγή (2/3) Φυσική αγωγή Είναι η αγωγή που γίνεται αποκλειστικά από επιδράσεις που δεν είναι οργανωμένες ή προγραμματισμένες, όπως συμβαίνει π.χ. στην καθημερινή επικοινωνία των ανθρώπων. Αυτοαγωγή Ξεκινά από το ίδιο το άτομο και καταλήγει σ' αυτό. Ο αναπτυσσόμενος άνθρωπος αναλαμβάνει διττό ρόλο: του παιδαγωγού και του παιδαγωγούμενου. Βασικές προϋποθέσεις παιδαγωγούμενου Κριτική ικανότητα Ικανότητα αυτογνωσίας Ισχυρή βούληση Κίνητρα για μάθηση

Αγωγή (3/3) Αναγκαιότητα της αγωγής Αγωγή (3/3) Αναγκαιότητα της αγωγής Είναι αρμόδια για την οργάνωση και συστηματοποίηση των περιβαλλοντικών ερεθισμάτων που θα δεχθεί ο άνθρωπος μετά τη γέννησή του, που σε συνδυασμό με τις κληρονομικές καταβολές θα διαμορφώσουν την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του. Είναι ακόμη παραδεκτό ότι όσο νωρίτερα αρχίζει η αγωγή τόσο μεγαλύτερη δυνατότητα επίδρασης έχει.

Περιεχόμενα Αγωγή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικός Διδασκαλία Μαθητεία Μάθηση Μόρφωση Παιδεία Το διδακτικό τρίγωνο Το παιδαγωγικό ζεύγος

Εκπαίδευση Εκπαίδευση είναι η διαδικασία της αγωγής που οργανώνεται από την πολιτεία ή από άλλο φορέα που έχει την εξουσιοδότηση της πολιτείας, με συστηματικό και υπεύθυνο τρόπο.

Περιεχόμενα Αγωγή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικός Διδασκαλία Μαθητεία Μάθηση Μόρφωση Παιδεία Το διδακτικό τρίγωνο Το παιδαγωγικό ζεύγος

Εκπαιδευτικός Ο εκπαιδευτικός είναι ο πρακτικός της αγωγής Αναλαμβάνει να διδάξει ένα ή περισσότερα μαθήματα, μια καλλιτεχνική δραστηριότητα, ένα επάγγελμα κ.τ.λ. στους μαθητές Έχει σπουδάσει το περιεχόμενο του μαθήματος ή της δραστηριότητας που αναλαμβάνει να διδάξει Έχει αποκτήσει γνώσεις στην επιστήμη της αγωγής Μετατρέπει τη διδακτέα ύλη σε διδάξιμη

Περιεχόμενα Αγωγή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικός Διδασκαλία Μάθηση Μαθητεία Μόρφωση Παιδεία Το διδακτικό τρίγωνο Το παιδαγωγικό ζεύγος

Διδασκαλία Διδασκαλία είναι ένα σύστημα μεθοδικών και προγραμματισμένων ενεργειών που γίνονται συνήθως μέσα σε ένα πλαίσιο άμεσης διαπροσωπικής επικοινωνίας μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητών και έχουν σκοπό να επιφέρουν μάθηση στους τελευταίους

Περιεχόμενα Αγωγή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικός Διδασκαλία Μαθητεία Μάθηση Μόρφωση Παιδεία Το διδακτικό τρίγωνο Το παιδαγωγικό ζεύγος

Μαθητεία Μαθητεία είναι κάθε μορφή μαθησιακής δραστηριότητας και διαπροσωπικής επικοινωνίας που αναπτύσσουν οι μαθητές κατά την ώρα της διδασκαλίας Συνδέει λογικά και αιτιατά τη διδασκαλία με τη μάθηση (Ματσαγγούρας, 1999, σ. 174)

Περιεχόμενα Αγωγή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικός Διδασκαλία Μαθητεία Μάθηση Μόρφωση Παιδεία Το διδακτικό τρίγωνο Το παιδαγωγικό ζεύγος

Μάθηση Μάθηση είναι η διαδικασία κατά την οποία ο αναπτυσσόμενος άνθρωπος αποκτά - με δική του δραστηριοποίηση - γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες, γενικά εμπειρίες με σκοπό τη βελτίωση της συμπεριφοράς, την ανάπτυξη της προσωπικότητας, καθώς και την ευχέρεια αντιμετώπισης των απαιτήσεων του περιβάλλοντος.

Περιεχόμενα Αγωγή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικός Διδασκαλία Μάθηση Μαθητεία Μόρφωση Παιδεία Το διδακτικό τρίγωνο Το παιδαγωγικό ζεύγος

Μόρφωση Μόρφωση είναι το αποτέλεσμα της αγωγής Το ρήμα μορφώνω σημαίνει δίνω μορφή, διαπλάθω. Όπως ο καλλιτέχνης ή ο τεχνίτης δίνει μορφή σε ένα έργο του, έτσι και η αγωγή μορφώνει τον άνθρωπο.

Περιεχόμενα Αγωγή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικός Διδασκαλία Μαθητεία Μάθηση Μόρφωση Παιδεία Το διδακτικό τρίγωνο Το παιδαγωγικό ζεύγος

Παιδεία Ο όρος παιδεία έχει αποκτήσει πολυποίκιλη σημασία. Υποδηλώνει το αποτέλεσμα της μόρφωσης και χρησιμοποιείται ως συνώνυμο της αγωγής και της μάθησης.

Περιεχόμενα Αγωγή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικός Διδασκαλία Μαθητεία Μάθηση Μόρφωση Παιδεία Το διδακτικό τρίγωνο Το παιδαγωγικό ζεύγος

Το διδακτικό τρίγωνο Εκπαιδευτικός Μαθητής Διδακτικό αντικείμενο

Το διδακτικό τρίγωνο Δείχνει τις σχέσεις (Δερβίσης, 1999) Εκπαιδευτικού – Διδακτικού αντικειμένου Προετοιμασία (πλήρη αφομοίωση ύλης, επιλογή κατάλληλου τρόπου μετάδοσής της) Εκπαιδευτικού – Μαθητή Όχι απλή μετάδοση γνώσεων Συνειδητή προσέγγιση του μαθητή στο μορφωτικό αγαθό Μαθητή – Διδακτικού αντικειμένου Κατανόηση και αφομοίωση των γνώσεων Μάθηση

Περιεχόμενα Αγωγή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικός Διδασκαλία Μαθητεία Μάθηση Μόρφωση Παιδεία Το διδακτικό τρίγωνο Το παιδαγωγικό ζεύγος

Το παιδαγωγικό ζεύγος Δύο οι έμψυχοι παράγοντες της εκπαιδευτικής διαδικασίας Ο μαθητής Να μάθει Να αποκτήσει γνώσεις, να καλλιεργήσει ικανότητες, να αναπτύξει δεξιότητες, να βελτιώσει στάσεις Ο εκπαιδευτικός Να διδάξει Να προκαλέσει στον μαθητή όλα τα παραπάνω

Το παιδαγωγικό ζεύγος Δεν μπορεί ο εκπαιδευτικός να ισχυριστεί ότι έκανε μία πολύ ωραία διδασκαλία αλλά οι μαθητές δεν έμαθαν Διδασκαλία και μάθηση Δύο έννοιες που αλληλοσυμπληρώνονται Η πρώτη προκαλεί τη δεύτερη

Το παιδαγωγικό ζεύγος Ευθύνη για τη μάθηση Παλαιότερα Σήμερα Ο μαθητής ήταν υποχρεωμένος να μάθει Εάν δεν μάθαινε η ευθύνη ήταν εξολοκλήρου δική του Σήμερα Εκπαιδευτικός και ο μαθητής Μια δυαδική ενότητα Όχι δύο ξεχωριστές μονάδες που κάθε μία λειτουργεί ανεξάρτητα από την άλλη