Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΗΘΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 2011-2012.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΗΘΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 2011-2012."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΗΘΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 2011-2012

2  Θα ξεκινήσω την παρουσίαση μου με κάποια σημαντικά ερωτήματα :  1. Tι σημαίνει διαχείριση τάξης ;  2. Tι σημαίνει πειθαρχία ;  3. Ποια είναι η σχέση μεταξύ Διαχείρισης Τάξης και πειθαρχίας ;  4.Ποια είναι η αναγκαιότητα να έχουμε πειθαρχία;

3 Τι σημαίνει Διαχείριση τάξης :  Eίναι πιστεύω η διαδικασία και οι μέθοδοι που ακολουθεί ένας εκπαιδευτικός, για να κρατήσει το τμήμα του πειθαρχημένο κάτα τρόπο που να μπορούν οι μαθητές του να αποδώσουν στον ακαδημαικό τομέα όσο το δυνατόν καλύτερα.

4 Ας φέρουμε στο μυαλό μας μια πειθαρχημένη τάξη. Ας βιώσουμε με την πιο κάτω εικόνα ένα.

5 Τι είναι αυτό το όνειρο;  Eίναι το όνειρο κάθε εκπαιδευτικού.  Η τέλεια πειθαρχημένη τάξη.  Όλοι να κάθονται φρόνιμα στις θέσεις τους, για μεγάλο χρονικό διάστημα και να ακούουν με προσοχή το δάσκαλο.  ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΙΑΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ OΛΟΙ ΜΑΣ.

6 Πώς ξεκινάει τη μέρα του ο εκπαιδευτικός και πώς καταλήγει;

7

8 Η τάξη είναι ένας ζωντανός οργανισμός.  Δεν είναι κάτι στατικό.  Αποτελείται από παιδιά που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα και επηρεάζονται από πολλούς και διάφορους παράγοντες.  Το κλίμα μιας τάξης επηρεάζεται από τους μαθητές,την προσωπικότητα του εκπαιδευτικού, τις οικογένειες των παιδιών και το σχολικό πλαίσιο.

9 Πώς άραγε πρέπει να διαχειριζόμαστε μια τάξη ;  Συνταγή δεν υπάρχει. Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι έχουμε να κάνουμε με παιδιά και επομένως δεν πρέπει να λειτουργούμε ως ακαδημαικοί αλλά ως παιδαγωγοί.  Το παιδί πρέπει να νιώθει ασφάλεια,να ακούει πράγματα που τον ενδιαφέρουν, να δείχνει κατανόηση και αγάπη στο παιδί ο δάσκαλος και να επικοινωνεί ποιοτικά μαζί του.

10 Σημαντικά στοιχεία διαχείρισης της τάξης είναι :  1. O σχεδιασμός και προγραμματισμός του δασκάλου.  2.Η ποιοτική επικοινωνία με τους μαθητές μας.  3.Η ευελιξία του εκπαιδευτικού.  4. Διαφοροποίηση της διδασκαλίας μας.

11 H Διαχείριση τάξης εξαρτάται από τον πληθυσμό της τάξης.  Γνωρίζουμε άραγε τους μαθητές μας;  Ξέρουμε τα δικά τους σωματικά χαραχτηριστικά ;  Γνωρίζουμε το δικό τους μαθησιακό προφίλ ; Σύμφωνα με τους πολλαπλούς τύπους του Gardner η εμφυία δεν είναι πια δυσδιάστατη.  Ξέρουμε τα δικά τους οικογενειακά και κοινωνικά στρώματα από τα οποία προέρχονται;

12 Και συνεχίζω …  Οργανώνω σωστά το χρόνο μου ;  Xρησιμοποιώ ποικίλα μέσα διδασκαλίας ;  Xρησιμοποιώ σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας ( Διαθεματική προσέγγιση, διερευνητική μέθοδο, υπόδυση ρόλων κ.α.)  Χρησιμοποιώ την τεχνολογία ;  Oργανώνω σωστά το μάθημά μου ;

13 Η οργάνωση του χώρου της τάξης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ψυχολογία των παιδιών  Η τοποθέτηση της τάξης παίζει σημαντικό ρόλο.  Ο φωτισμός και η θερμοκρασία της τάξης είναι πολύ σημαντικός.  Η διακόσμηση της τάξης είναι καλό να γίνεται από τα ίδια τα παιδιά, με την συμμετοχή όλων.

14 Η αρχή της σχολικής χρονιά είναι Η αρχή της σχολικής χρονιά είναι  Μια καλή σχολική αρχή εξασφαλίζει κατά ένα μεγάλο μέρος, την επιτυχία της υπόλοιπης σχολικής χρονιάς.  Ο δάσκαλος πρέπει να είναι πάντα στην ώρα του.  Ακόμη και ο τρόπος που μπαίνει στη τάξη παίζει σημαντικό ρόλο. (ένα ζεστό χαμόγελο )  Η όλη στάση και συμπεριφορά του.

15 Στόχος μας δεν είναι η αλλά, δηλαδή η εθελούσια υπακοή των παιδιών.  Οι βασικές αρχές της πειθαρχίας είναι :  H καλή επικοινωνία και σχέση με τους μαθητές μας.  Η σταθερότητα και η ειλικρίνεια μαζί τους. Δεν υποσχόμαστε ΠΟΤΕ πράγματα που δεν θα υλοποιήσουμε με τους μαθητές μας.  Η συνέπεια και η ευελιξία.

16 Και συνεχίζω …  Οι κανόνες και η ακολουθία των κανόνων και η τακτική επαναφορά τους.  Ο σεβασμός προς τη διαφορετικότητα όλων.  Σωστή και ποιοτική επικοινωνία δασκάλου με τα παιδιά.

17 Σωματική άσκηση βίας σε παιδί που μας παραπέμπει σε άλλα χρόνια

18 Δάσκαλος χτυπάει στα χέρια μικρό κορίτσι. Μας παίρνει χρόνια πίσω.  Τιμωρία και πειθαρχία τα παλαιότερα χρόνια.

19 Πώς αντιμετωπίζουμε τυχόν <ανεπιθύμητη ή δυσπροσάρμοστη συμπεριφορά ;  Kάποιες φορές αγνοούμε μικροπροβλήματα συμπεριφοράς ( απροσεξίες, χασκόγελα, βλαστημιές )  Μπορούμε να επέμβουμε χωρίς γλωσσική παρέμβαση ( έντονη ματιά, αποτρεπτική κίνηση χεριού ή ματιού).  Εγγύτητα και οπτική επαφή.  Απλό άγγιγμα.  Λεκτική παρέμβαση

20 Τελειώνοντας θα ήθελα να πω:  Διαχείριση τάξης = Διαχείριση παιδιών = Σεβασμός  Πειθαρχία : Eσωτερική / ενσυνείδητη πειθαρχία και βέβαια πειθαρχία του εαυτού μας.  Σας ευχαριστώ που με ακούσατε  Μαρία Κωνσταντίνου


Κατέβασμα ppt "ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΗΘΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 2011-2012."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google