Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Αθήνα, 14 Μαΐου 2009

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
 Τρέχουσα Διαχείριση των επιπτώσεων της κρίσης.  Στρατηγικός σχεδιασμός για τον περιορισμό των συνεπειών της.  Αντιστροφή του κλίματος στο μέλλον.
Advertisements

Ειδικά Θέματα Οικονομίας: Κυβέρνηση και Επιχειρήσεις Απελευθέρωση Αγοράς Ενέργειας.
«Συμβουλευτική υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Δήμο Αθήνας σε θέματα επιχειρηματικότητας και συνεργασιών με σκοπό την ενίσχυση της καινοτομίας.
Στόχος του προγράμματος
Υ Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Κ Α Ι Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Κ Η Σ Α Σ Φ Α Λ Ι Σ Η Σ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ.
Πρόγραμμα πλαίσιο για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (2007 – 2013) Competitiveness and Innovation Framework Programme CIP (2007 – 2013) Γενική.
Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στο περιβάλλον της Βασιλείας ΙΙ
Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα: Η νέα πρόκληση για τη Δημόσ ι α Διοίκηση Δέσποινα Τωμαδάκη Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2ΟΟΟ Επιχειρησιακό Σχέδιο «Άρση από την ανεργία και την περιθωριοποίηση στην Απασχόληση»
Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα στην Αθήνα
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΧΕΙΡΩ 2009» ΔΡΑΣΕΙΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
Project part-financed by ERDF #1 ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ -16 Ι0ΥΛΙΟΥ 2012 “Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ.
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/2005.
ΠΡΑΞΗ: ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ.
Ενημερωτική Εκδήλωση στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου: «Τοπικό Σχέδιο Δήμου Ηλιούπολης για την Κοινωνική Ένταξη Ευάλωτων Ομάδων» Ενημερωτική Ημερίδα Ωφελουμένων.
Χαλκιδική 8/9 Ιουλίου 2006 Κ. Κοκκινοπλίτης Συντονιστής Οργανωτικής Γραμματείας Σχεδιασμού & Κατάρτισης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού ΠΡΟΤΥΠΑ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΟ. ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ • αναγκάζει τους επιχειρηματίες να σκεφτούν τα σημαντικά ζητήματα μιας επιχείρησης. • εξετάζει όλες.
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ» Σύγχρονες υποδομές για μία ανταγωνιστική βιομηχανία 4 Αυγούστου 2009.
Στόχοι, μεθοδολογία, διαδικασίες Μιχάλης Μεταξάς Innovatia ΕΠΕ, Σύμβουλος Διαχείρισης Έργου.
Ποια είναι τα σημαντικότερα για την ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας ?
Κρίση, Κοινωνική Συνοχή & Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση
η ενημερωτική πύλη για τις δράσεις των Κοιν. Συν. Επιχειρήσεων όλης της Ελλάδας ΔΙΚΤΥΟ – Κοιν.Σ.Επ.
ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ
Ημερίδα για το 7ο Π.Π. Ε&ΤΑ της ΕΕ ( ), 22 /09/2006 – Θεσ/νίκη Συμμετοχή & Αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Έρευνας στους τομείς των Κοινωνικών, Οικονομικών.
Project part-financed by ERDF ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΟΛΛΑΝΔΙΑ.
Σελ. 1/16 Μελέτη για την Υλοποίηση Γενικού Εμπορικού Μητρώου Επιχειρήσεων (Γ.Ε.ΜΗ.) Αθήνα, 28/06/2003 Εισηγητής: Σ. Πάγκαλος, Διευθυντής Temagon.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΝΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΔΡΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ● Η δράση της συμβουλευτικής περιλαμβάνει όλες εκείνες.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΥΡΙΔΕΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
Ημερίδα ενημέρωσης Διαπιστευμένων Φορέων 7 Μαΐου 2008 Καθεστώς Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις Γιάννος Μαυρομμάτης Διαχειριστική Αρχή ΠΑΑ.
ΟΔΗΓΙΑ INSPIRE (N. 3882/2010) ΑΝΑΔΡΟΜΗ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Θωμάς Χατζηχρήστος Πρόεδρος HellasGIS.
1 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Καρδίτσας 8-10/2/2008 Δρ Παππά Αλίκη Δ/νση Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας Υπουργείο.
O Αναπτυξιακός Ρόλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων Μιχαήλ Μαρακάκης Πρόεδρος Δ.Σ. Χανιά, 26/7/2013.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ AΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Εισαγωγή στο θέμα,για το Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/05.
ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ - ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΕΡΓΩΝ στο Ν. ΑΧΑΪΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Παρουσίαση της Πράξης Ενημέρωση των δυνητικών ωφελούμενων και της τοπικής κοινωνίας.
Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ Προκλήσεις και προοπτικές ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας Πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ Επιτροπή Παρακολούθησης του Γ΄ ΚΠΣ.
Ενίσχυση της έρευνας στο “ΕΠ. Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση ” Νίκος Μαρούλης, Logotech AE Καρδίτσα 18 Σεπτεμβρίου 2008.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ συγχρηματοδοτούμενες από το ΕΤΠΑ (Μέτρο 4.2) και το ΕΚΤ (Μέτρο 4.3)
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
Ν. Δημητριάδης/ STRATIS ΕΠΕ 1 13 Μαϊου Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 1 10 Μαϊου Αμφιλοχία «Αξιοποίηση της.
ΑΘΗΝΑ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2005 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΠΣ η ΕΠΙΤΡΟΠΗ.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ.
Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών Αποτελεσματική Διαχείριση στην 4η Προγραμματική Περίοδο 2007 – 2013.
ΒΟΛΟΣ 21/03/ Νέα νομοθεσία χημικών Reach – πρώτη φάση εφαρμογής Δημήτρης Τσίχλης Δ/νση Περιβάλλοντος Γ.Χ.Κ.
Περιφερειακή Πολιτική ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Δεκέμβριος 2004 EL Κανονισμοί 1 Πολιτική συνοχής ( ) Πρόταση της Επιτροπής για νέους κανονισμούς 14 Ιουλίου.
1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,
ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΝ ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΑΠΕ
ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & Κοιν.Σ.Επ. Χορμόβα Γιάννα Γενική Γραμματέας Δήμου Καρπενησίου – Κοιν.Σ.Επ. «Ευρυτανική»
Δίκτυο Europe Direct για την Ελλάδα Αθήνα, 10 Ιουνίου 2014 Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα1 Ανεργία των Νέων και Εγγύηση για την Νεολαία (Youth Guarantee)
Η διαδικασία διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις
Βίκυ Σμπαρούνη Accounting & Taxation Manager ΕΒΕΑ - 14/04/2010
«ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης Επιχειρηματικότητα και Απασχόληση 1 Δεκεμβρίου 2014 Βλάσης.
ΤΕΕ/ΤΚΜ Απασχόληση Επιχειρηματικότητα Εβρενογλου Βασίλης Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός αν. Προϊστάμενος Τμήματος Επαγγελματικών Θεμάτων 1 Δεκεμβρίου 2014.
Προτάσεις για την εξειδίκευση της διάστασης της αναπηρίας κατά την εφαρμογή του Ε.Π. - Περιφερειακή Στρατηγική για την Αναπηρία Εισηγητής: Λογαράς Δημήτρης,
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ Βίκυ Φλέγγα Οικονομολόγος, Μsc περιφερειακή ανάπτυξη Στέλεχος διεύθυνσης οργάνωσης και πληροφορικής.
Οι Μεταβιβάσεις ΜμΕ σε Ελλάδα και Ευρώπη Προβλήματα και Προκλήσεις.
Οι θέσεις του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης και του Βιοτεχνικού Πάρκου Ρεθύμνης Α.Ε για το Περιφερειακό Πόλο Καινοτομίας Κρήτης Αποτελέσματα ανοικτής διαβούλευσης.
360funding.gr Μάϊος 2017.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΕΑΝ ΑΕ
Η Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε ( )
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής»
Προγραμματική Περίοδος
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΙΙ Γενική Διεύθυνση Στήριξης της Βιομηχανίας «Ημέρα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας: Παρουσίαση της Πρωτοβουλίας Startup.
Παρουσίαση στο Συνέδριο ΣΕΓΜ 2017 Γιώργος Τζιάλλας
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Προσβασιμότητα για ΑμεΑ
ΘΕΜΑ 2016 Ανεργία και Απασχόληση και οι συνέπειες τους για την οικονομία. α) Αίτια και πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας. β) Η επίδραση της σημερινής.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εξασφάλιση ευνοϊκού περιβάλλοντος για τη μεταβίβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Αθήνα, 14 Μαΐου 2009 Χρήστος Γεωργίου Πρόεδρος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων (ΕΠΕΜ) του Εθνικού Συμβουλίου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΕΣΜΕ)

Η διάρθρωση της παρουσίασης Γιατί μεταβίβαση; Το πλαίσιο της μεταβίβασης των επιχειρήσεων Οι ευρωπαϊκές πολιτικές για τη μεταβίβαση των επιχειρήσεων Η κατάσταση στην Ελλάδα Η ανταπόκριση της Ελλάδας Η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για τη μεταβίβαση στην Ελλάδα – Προτάσεις μέτρων πολιτικής

Γιατί μεταβίβαση;

Μεταβίβαση (οικογενειακών) επιχειρήσεων Παγκόσμια οικονομική κρίση Μεταβίβαση (οικογενειακών) επιχειρήσεων Προσαρμογή των πολιτικών της χώρας στην πρωτοβουλία Small Business Act Ζήτηση από τους φορείς υποστήριξης της επιχειρηματικότητας Εθνικό Συμβούλιο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΕΣΜΕ)

Το πραγματικό περιουσιακό στοιχείο καθενός είναι η δουλειά του … Το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο του κάθε Αμερικανού πολίτη είναι η εργασία του, πολύ περισσότερο σε μια εποχή που το ποσοστό ανεργίας έχει φθάσει στο 8,1%, το υψηλότερο από το 1983

Με τη μεταβίβαση των επιχειρήσεων … Με τη μεταβίβαση των επιχειρήσεων … Εξασφαλίζεται η συνέχεια της επιχείρησης Δεν χάνονται τα κεφάλαια που είχε επενδύσει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης Μεταβιβάζεται η συσσωρευμένη τεχνογνωσία Υπάρχει έτοιμο πελατολόγιο Δεν μεταβάλλεται ο χώρος δραστηριότητας, αφού έχει παρατηρηθεί ότι η μεταφορά της επιχείρησης, έστω και σε μικρή απόσταση από την παλιά, αποτελεί πολλές φορές την αιτία θανάτου της.

Η «ζήτηση» για τη μεταβίβαση από τους παραγωγικούς φορείς Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου των ΜΜΕ στη Θεσσαλονίκη – 29 Νοεμβρίου 2009 2007: κ. Γ. Κασιμάτης Πρόεδρος ΚΕΕ: δημιουργία Γραφείου Ανανέωσης Επιχειρήσεων 2007: κ. Γ. Σουφλιάς Πρόεδρος ΕΟΜΜΕΧ: 30% των ευρωπαϊκών ΜΜΕ θα αλλάξουν ιδιοκτήτες 2007: κ. Γ. Κασιμάτης Πρόεδρος ΚΕΕ: 84.000 επιχειρήσεις θα αλλάξουν ιδιοκτήτη στην Ελλάδα 2009: κ. Δ. Ασημακόπουλος, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ

Το πλαίσιο της μεταβίβασης των επιχειρήσεων (Πηγή: Έκθεση για τη διευκόλυνση της μεταβίβασης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Υπουργείο Ανάπτυξης, ΓΓΒ, ΕΟΜΜΕΧ, Μάρτιος 2006)

Η μεταβίβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί … Η μεταβίβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί … Εντός της οικογένειας: διαδοχή, δωρεά, κληρονομιά, παραχώρηση συνολικού μεριδίου, Μέσω εξαγοράς από τη διεύθυνση, δηλαδή πώληση από τον ιδιοκτήτη προς τη διεύθυνση ή τους εργαζόμενους που δεν ανήκουν στην οικογένεια, Μέσω πωλήσεων σε τρίτα πρόσωπα ή σε υφιστάμενες επιχειρήσεις

Ποιος θεωρείται ότι μεταβιβάζει την επιχείρηση … Ο ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης που έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας και βγαίνει στη σύνταξη, Ο ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης που για κάποιον λόγο διακόπτει την επιχειρηματική του δραστηριότητα (π.χ. πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλαγή επαγγέλματος κλπ), και, Ο ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης στον οποίο έχουν συμβεί απρόβλεπτα γεγονότα (ασθένεια, θάνατος, διαζύγιο κλπ)

Ποιοι μπορεί να είναι αυτοί στους οποίους γίνεται η μεταβίβαση … Τα φυσικά τέκνα του ιδιοκτήτη, Οι κληρονόμοι του, Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, Εργαζόμενοι σε άλλη επιχείρηση, Ειδικευμένοι άνεργοι, Άλλοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον ίδιο ή σε άλλον επιχειρηματικό τομέα

Είδη μεταβίβασης … Μεταβίβαση που δεν έχει προγραμματισθεί: αιφνίδια αιτία, (θάνατος, ανικανότητα) ή απρόβλεπτη οικονομική καταστροφή Προγραμματισμένη ολική μεταβίβαση: συνταξιοδότηση του μεταβιβάζοντος, παραχώρηση για αποκατάσταση τέκνων, αλλαγή επαγγέλματος Προγραμματισμένη μερική μεταβίβαση: με ή χωρίς παραχώρηση της διοίκησης της επιχείρησης

Οι ευρωπαϊκές πολιτικές για τη μεταβίβαση των επιχειρήσεων

Η σύσταση του 1994: σύσταση της Επιτροπής για τη μεταβίβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. ΕΕ L 385 της 31.12.1994 Πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης, πληροφόρησης και κατάρτισης Διαμόρφωση ευνοϊκού οικονομικού περιβάλλοντος για τις μεταβιβάσεις επιχειρήσεων Προσφορά νομικών δυνατοτήτων για την αναδιάρθρωση μιας επιχείρησης Θεσμοθέτηση αρχών που θα εξασφαλίσουν τη συνοχή των εταιρικών σχέσεων και των ατομικών επιχειρήσεων σε περίπτωση θανάτου ενός από τους συνεταίρους ή του ιδιοκτήτη Φόροι κληρονομιάς και δωρεών Διευκόλυνση της μεταβίβασης μιας επιχείρησης σε τρίτους

Ανακοίνωση της ΕΕ COM(2006) 117 τελικό – 14. 03 Το ένα τρίτο των επιχειρηματιών της ΕΕ – κυρίως όσων διαχειρίζονται οικογενειακές επιχειρήσεις – θα αποσυρθεί μέχρι το 2016 Κλείσιμο 690.000 επιχειρήσεων κάθε χρόνο μέχρι το 2016 Απώλεια 2.800.000 θέσεων εργασίας κάθε χρόνο

Μετατροπή αρχών σε συγκεκριμένα μέτρα: Πρωτοβουλία Small Business Act Ανακοίνωση της ΕΕ – COM (2008) 394 / 25.6.2008 Μετατροπή αρχών σε συγκεκριμένα μέτρα: Η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να δημιουργήσουν περιβάλλον στο οποίο οι επιχειρηματίες και οι οικογενειακές επιχειρήσεις μπορούν να προοδεύσουν και στο οποίο η επιχειρηματικότητα ανταμείβεται. Τα κράτη – μέλη πρέπει να ασχοληθούν περισσότερο με τους μελλοντικούς επιχειρηματίες, κυρίως με την τόνωση του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος και ταλέντου, προπαντός στους νέους και στις γυναίκες, και με την απλοποίηση των όρων για τις μεταβιβάσεις επιχειρήσεων.

Τα κράτη – μέλη καλούνται: Πρωτοβουλία Small Business Act Ανακοίνωση της ΕΕ – COM (2008) 394 / 25.6.2008 Τα κράτη – μέλη καλούνται: Να εξασφαλίσουν ότι η φορολογία (και κυρίως ο φόρος δωρεών, η φορολογία των μερισμάτων και ο φόρος περιουσίας) δεν εμποδίζουν αδικαιολόγητα τη μεταβίβαση επιχειρήσεων Να θεσπίσουν συστήματα για την προσέγγιση μεταβιβάσιμων επιχειρήσεων και πιθανών νέων ιδιοκτητών Να παρέχουν καθοδήγηση και υποστήριξη στις μεταβιβάσιμες επιχειρήσεις

Η κατάσταση στην Ελλάδα Πηγές: α) έρευνα της PriceWaterHouse για τη μεταβίβαση, εφημ. «ΤΟ ΒΗΜΑ», 5 Ιουλίου 2008, β) έρευνα για τη μεταβίβαση και διαδοχή των μμε στην Ελλάδα, Εθνικό Παρατηρητήριο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ΕΟΜΜΕΧ, Φεβρουάριος 2009

Χωρίς πρόγραμμα διαδοχής μία στις δύο ελληνικές επιχειρήσεις Χωρίς πρόγραμμα διαδοχής μία στις δύο ελληνικές επιχειρήσεις Όσες εταιρείες δεν έχουν σχεδιάσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους στο μέλλον αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να βάζουν λουκέτο ή πωλητήριο Μία στις δύο επιχειρήσεις δεν διαθέτει πρόγραμμα διαδοχής με αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση της, (έρευνα της PwC σε 1.454 οικογενειακές επιχειρήσεις σε 28 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας)

Προβλήματα σε θέματα μεταβίβασης Προβλήματα σε θέματα μεταβίβασης Θεσμικά προβλήματα Ελλιπής ενημέρωση για τη διαδικασία μεταβίβασης Απαίτηση έκδοσης νέας άδειας λειτουργίας Έλλειψη «επιχειρησιακής μνήμης» μετά τη μεταβίβαση «Άτυπη» μεταβίβαση Οικονομικά προβλήματα Έλλειψη κινήτρων μεταβίβασης Προσαρμογή προσωπικού Συρρίκνωση κλάδου δραστηριότητας Δυσκολία εύρεσης διαδόχων Φορολογικά προβλήματα Υψηλή φορολογία κατά τη μεταβίβαση Κοινωνικά προβλήματα Ικανότητες και δεξιότητες διαδόχου Χαμηλό επίπεδο κατάρτισης των διαδόχων

Παράγοντες που επηρεάζουν τη μεταβίβαση επιχειρήσεων στην Ελλάδα Παράγοντες που επηρεάζουν τη μεταβίβαση επιχειρήσεων στην Ελλάδα Έλλειψη κινήτρων από την πολιτεία Οικονομική παρακμή στην περιοχή Συρρίκνωση κλάδου δραστηριότητας Υψηλό κόστος μεταβίβασης Ισχύον θεσμικό πλαίσιο Δυσκολία εντοπισμού διαδόχου Δυσκολία προσαρμογής προσωπικού Νομική μορφή εταιρείας Μέγεθος εταιρείας Μικρή εμπλοκή υπηρεσιών της Πολιτείας

Λόγοι μεταβίβασης επιχειρήσεων στην Ελλάδα Συνταξιοδότηση του μεταβιβάζοντος: 65% Παραχώρηση / Δωρεά για αποκατάσταση τέκνων: 14% Πώληση της επιχείρησης σε τρίτους: 7% Αλλαγή επαγγέλματος του επιχειρηματία: 6% Αιφνίδια αίτια / Απρόβλεπτο γεγονός: 3% Συγκέντρωση – Απορρόφηση – Συγχώνευση: 2%

Συνεπώς, αποτελεί ζητούμενο η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για τη μεταβίβαση των επιχειρήσεων

Η ανταπόκριση της Ελλάδας

Πρωτοβουλίες στην Ελλάδα (1) Πρωτοβουλίες στην Ελλάδα (1) Έκθεση για τη διευκόλυνση της μεταβίβασης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (2006) - ΕΟΜΜΕΧ Δημόσια διαβούλευση για την εφαρμογή των κατευθύνσεων της πρωτοβουλίας Small Business Act (SBA) – ΕΥΔ ΕΠΑΝ ΙΙ (2008) Έρευνα του Παρατηρητηρίου ΜΜΕ του ΕΟΜΜΕΧ για τη διευκόλυνση της μεταβίβασης των επιχειρήσεων – ΕΟΜΜΕΧ (2009) Μελέτη του «Οδηγού ορθών πρακτικών» για τη στήριξη της μεταβίβασης των επιχειρήσεων σε νέα ιδιοκτησιακά καθεστώτα – ΕΠΕΜ ΕΣΜΕ (2008 – 2009)

Πρωτοβουλίες στην Ελλάδα (2) Πρωτοβουλίες στην Ελλάδα (2) Συνεδρίαση του ΕΣΜΕ στη Θεσσαλονίκη στις 29 Νοεμβρίου 2008 Δυο συνεδριάσεις της ΕΠΕΜ ΕΣΜΕ αφιερωμένες στη μελέτη των θεμάτων της μεταβίβασης Μια συνεδρίαση με τη συμμετοχή του Ειδικού Γραμματέα Ανταγωνιστικότητας, της ΕΠΕΜ του ΕΣΜΕ, του ΕΟΜΜΕΧ, και στελεχών της ΕΥΔ του ΕΠΑΝ ΙΙ Μια συνεδρίαση της ΕΠΕΜ για την παρουσίαση της έρευνας του ΕΟΜΜΕΧ

Η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για τη μεταβίβαση στην Ελλάδα – Προτάσεις μέτρων πολιτικής (Πηγή: Έκθεση για τη διευκόλυνση της μεταβίβασης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Υπουργείο Ανάπτυξης, ΓΓΒ, ΕΟΜΜΕΧ, Μάρτιος 2006)

Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του θέματος της μεταβίβασης Μέτρα φορολογικού χαρακτήρα Μέτρα νομικού χαρακτήρα Μέτρα που αφορούν την υποστήριξη της χρηματοδότησης της μεταβίβασης

Η ανταπόκριση στη «ζήτηση» για μέτρα διευκόλυνσης της μεταβίβασης σχετίζεται με τη διερεύνηση της συμπερίληψης σχετικής δράσης στο ΕΠΑΝ ΙΙ που θ΄ αφορά τη μεταβίβαση

Χρηματοδοτικά μέτρα στήριξης της μεταβίβασης Χρηματοδοτικά μέτρα στήριξης της μεταβίβασης Δράση τύπου ΤΕΜΠΜΕ για τη χρηματοδότηση πράξεων μεταβίβασης Επιχορηγήσεις για: Την εκπόνηση μελέτης αξιολόγησης της αξίας της επιχείρησης Την αγορά της προς μεταβίβαση επιχείρησης Τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της επιχείρησης Τη χρηματοδότηση ολοκληρωμένου business plan

Αριθμός δυνητικά ωφελούμενων επιχειρήσεων ΕΣΥΕ: 2,5% - 3% των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων θα μεταβιβάζεται ΕΟΜΜΕΧ: 2,67% το αντίστοιχο ποσοστό Αριθμός επιχειρήσεων στη χώρα: 875.000 Άρα, ο αριθμός των μεταβιβαζόμενων επιχειρήσεων ανά έτος υπολογίζεται σε 22.000 Το 2% αυτών αν ενισχυθεί, πρόκειται για 500 επιχειρήσεις ανά έτος

Προτάσεις φορολογικών μέτρων Προτάσεις φορολογικών μέτρων Μείωση ή/και μηδενισμός φορολογικών συντελεστών πράξεων που αφορούν τη μεταβίβαση Προτάσεις νομοθετικών παρεμβάσεων Νομοθετικές παρεμβάσεις περί τη μεταβίβαση που αφορούν π.χ τη συνέχεια προσωπικών επιχειρήσεων και όχι τη λύση τους κλπ

Και όλ΄ αυτά … … για να γίνει η επαύριο της ζωής … πάλι ζωή Οδυσσέας Ελύτης