Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΩΝ
Advertisements

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ - ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Τ.Ε.Ι ΠΑΤΡΑΣ-ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
3η ΟΜΑΔΑ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (9η)
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εισαγωγή στη Λογιστική
Εισαγωγή στη Λογιστική.
Α.Τ.Ε.Ι ΠΑΤΡΩΝ-ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Οι εγγραφές προσαρμογής (1 από 2)
Χρηματοοικονομικά μέσα: Γνωστοποίηση και παρουσίαση (ΔΛΠ 32) Αναγνώριση και αποτίμηση (ΔΛΠ 39) Το ΔΛΠ 32 αποτελεί τον οδηγό για την παρουσίαση των χρηματοοικονομικών.
Λογιστική παρακολούθηση και αποτίμηση αποθεμάτων
Λογιστική ΙΙ Λογιστική Πράξεων σε Ξένο Νόμισμα. Συναλλαγματικοί Κίνδυνοι Η συμμετοχή μιας επιχείρησης σε δραστηριότητες εκτός των συνόρων της χώρας-έδρας.
Έννοια και ορισμός.  Απόσβεση: ονομάζεται γενικά η μείωση ενός λογαριασμού για οποιαδήποτε αιτία π.χ. μείωση χρέους, εξαφάνιση απαιτήσεως κατά τρίτου.
1 Ομάδα 4 Καθαρή θέση-Προβλέψεις-Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις Στην τέταρτη ομάδα περιλαμβάνονται οι λογαριασμοί με τους οποίους παρακολουθούνται: –Η καθαρή.
Εισηγητής: Γεώργιος Ν. Κόντος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ.
Με όραμα για το μέλλον. Μπορώ να διατηρήσω το Ε.Γ.Λ.Σ. ? Οι διατάξεις του ν. 4308/2014 για τα «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα» περιλαμβάνουν στο παράρτημα.
ΚΛΑΔΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Τραπεζική Λογιστική ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β ΦΙΛΙΟΣ.
1 Αποσβέσεις πάγιων στοιχείων Ως απόσβεση θεωρείται η χρονική κατανομή της αποσβεστέας αξίας του πάγιου στοιχείου που υπολογίζεται με βάση την ωφέλιμη.
1 Γραμμάτια Εισπρακτέα λογ. (31) Στον λογαριασμό (31) παρακολουθούνται: –οι απαιτήσεις που είναι ενσωματωμένες σε τίτλους συναλλαγματικών ή γραμματίων.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
1 Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική Λογιστική Απαιτήσεων.
Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική
Έννοιες της Λογιστικής
Λογιστικά Βιβλία – Δικαιολογητικά Έγγραφα.  Κάθε επιτηδευματίας ανεξαρτήτως εάν είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί οποιαδήποτε μορφή επιχειρηματικής.
1 Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις Ομάδα 5η Με τους λογαριασμούς της πέμπτης ομάδας παρακολουθούνται: –οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της οικονομικής μονάδας,
Νικόλαος Καρανάσιος - ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ 1 ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ Τέρμα Μαγνησίας Σέρρες ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ.
1 Εγγραφές Προσδιορισμού Λογιστικού Αποτελέσματος Όταν όλες οι ημερολογιακές εγγραφές προσαρμογής των υπολοίπων των λογαριασμών προς τα δεδομένα της απογραφής.
1 Λογιστικά Σφάλματα Ως Λογιστικά Σφάλματα θεωρούνται: –τα αριθμητικά λάθη –οι παραλήψεις και –οι λανθασμένες καταχωρήσεις των λογιστικών γεγονότων στα.
1 ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ - I. 2 ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ Για την παρακολούθηση των μεταβολών της περιουσίας, τα διάφορα περιουσιακά στοιχεία κατατάσσονται, με βάση ορισμένα κριτήρια,
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 1: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ.
Απογραφή Η εύρεση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης μιας οικονομικής μονάδας σε μια δεδομένη χρονική στιγμή επιτυγχάνεται με την απογραφή.
1 Ορισμός του Λογαριασμού Λογαριασμός είναι η κατηγορία: –η οποία περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα στοιχεία μιας οικονομικής μονάδας τα οποία έχουν κάποιο.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
1 Το Σύστημα της Διαρκούς Απογραφής Η Διαρκής Απογραφή είναι: –ένα λογιστικό σύστημα το οποίo επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της κίνησης των αποθεμάτων.
 Η περιληπτική εικόνα της απογραφής της επιχείρησης, ο οποίος περιέχει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης κατά ομοειδείς κατηγορίες σε μια δεδομένη.
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ :Ισοζύγιο Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
CASH BOOK ΒΙΒΛΙΟ ΤΑΜΕΙΟΥ. Καθολικό Βιβλίο ► Όλοι οι λογαριασμοί τηρούνται σε ένα βιβλίο ο οποίος λέγεται Γενικό Καθολικό-General Ledger (εμπορεύματα,
Χρηματοοικονομική Ανάλυση …η διαδικασία άντλησης οικονομικών πληροφοριών από τα χρηματοοικονομικά στοιχεία μιας εταιρείας. Η χρηματοοικονομική ανάλυση.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
1 ΜΠΣΛογιστικής&ΕλεγκτικήςΜΠΣΛογιστικής&Ελεγκτικής.
1 Ανώνυμη Εταιρεία ΙI ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.
1 Λογαριασμοί της Ομάδας 8 Μέσω της όγδοης ομάδας παρακολουθούνται οι λογαριασμοί: προσδιορισμού των αποτελεσμάτων εκμεταλλεύσεως των εκτάκτων και ανόργανων.
1 Το Σύστημα της Περιοδικής Απογραφής Η Περιοδική Απογραφή αποτελεί το δεύτερο από τα διεθνώς αποδεκτά συστήματα για την λογιστική παρακολούθηση της κίνησης.
TEI OF WESTERN MACEDONIA M.Sc in Accounting and Auditing
Ισολογισμός Ο Ισολογισμός εμφανίζει σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή:
ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Κάθε πράξη που πραγματοποιείται στην επιχείρηση κ μεταβάλλει 2 ή περισσότερα στοιχεία του ισολογισμού Απλοί = 2 στοιχεία αγορά εμπορευμάτων.
Χρηματοοικονομική Λογιστική
ΠΡΟΤΥΠΟ ΥΠ’ΑΡΙΘΜΟΝ 7: ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΑΜΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ
Συμμετοχές και λοιπές μακροπρόθεσμες απαιτήσεις (λογ. 18)
Αποτίμηση απαιτήσεων Κατά τη διαδικασία της απογραφής στο τέλος της χρήσης οι απαιτήσεις πρέπει να: Αναγνωριστούν Μετρηθούν Αποτιμηθούν.
Απαιτήσεις σε ξένο νόμισμα
Έννοια του ημερολογίου
Άσκηση 1η Δίνονται τα εξής στοιχεία: Αρχικό απόθεμα εμπορευμάτων 10000
Σύνθετα Λογιστικά Γεγονότα: Παράδειγμα
Διεθνής οικονομική Θεωρία και πολιτική 4η βελτιωμένη έκδοση
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Ορισμός: Ισολογισμός είναι εκείνη η οικονομική κατάσταση που παρουσιάζει τα στοιχεία του Ενεργητικού, του Παθητικού και της Καθαρής Περιουσίας.
Άσκηση 1η Δίνονται τα εξής στοιχεία: Αρχικό απόθεμα εμπορευμάτων 10000
Διεθνής οικονομική Θεωρία και πολιτική 4η βελτιωμένη έκδοση
Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα
Συναλλαγματικός κίνδυνος
Βασικές αρχές της Λoγιστικής
FUN FUN IS FUN! ΧΡ = ΠΙ Accounting Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ.
Κεφάλαιο 30 Διαχείριση κεφαλαίου κίνησης Αρχές
ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική Λογιστική υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα

Υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα Προέρχονται κυρίως από αγορές αγαθών ή χρησιμοποίηση υπηρεσιών με πίστωση από προμηθευτές του εξωτερικού Η τιμή του ξένου νομίσματος στο οποίο είναι εκφρασμένες αυτές οι υποχρεώσεις, παρουσιάζει συνεχείς διακυμάνσεις Η τιμή του ξένου νομίσματος εκφράζεται συνήθως σε μονάδες του εγχώριου νομίσματος π.χ. Στην αγορά συναλλάγματος της Αθήνας η τιμή του$ εκφράζεται σε ευρώ ανά μονάδα δολαρίου π.χ. € 0.70/$ Υπάρχουν δυο τιμές για κάθε ξένο νόμισμα Η τιμή στη οποία η τράπεζα αγοράζει το ξένο νόμισμα από την επιχείρηση, το οποίο προέρχεται από πωλήσεις της επιχειρήσεις σε πελάτες του εξωτερικού Η τιμή στη οποία η τράπεζα πουλάει το ξένο νόμισμα στην επιχείρηση, προκειμένου η τελευταία να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα

Λογαριασμοί υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα - Μη ενσωματωμένων σε πιστωτικούς τίτλους Προμηθευτές εξωτερικού Οι λογαριασμοί αυτοί αναπτύσσονται σε τριτοβάθμιους λογαριασμούς για κάθε νόμισμα και σε τεταρτοβάθμιους για κάθε υποχρέωση

Λογαριασμοί υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα - Ενσωματωμένων σε πιστωτικούς τίτλους Γραμμάτια πληρωτέα σε ξένο νόμισμα

Λογιστική αντιμετώπιση των υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα Μέθοδος αντίτιμου σε ευρώ Μέθοδος λογιστικού ισότιμου Δεν θα εξεταστεί

Μέθοδος αντίτιμου σε ευρώ - Δημιουργία και πληρωμή υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα Οι υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα καταχωρούνται (πιστώνονται) στους σχετικούς λογαριασμούς με την αξία τους σε ευρώ, με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης του ξένου νομίσματος κατά την ημέρα της πιστωτικής αγοράς Οι λογαριασμοί απαίτησης τηρούνται μικτοί (δεν θα εξεταστεί) ή αμιγείς. Αυτό σημαίνει ότι όταν οι υποχρεώσεις πληρώνονται, χρεώνονται με την τιμή του ξένου νομίσματος με την οποία έχουν πιστωθεί ορχικά, ανεξάρτητα αν η τρέχουσα τιμή είναι διαφορετική από την αρχική Η ενδεχόμενη θετική ή αρνητική διαφορά μεταξύ της αρχικής από την τρέχουσα τιμή υποδηλώνει το ποσό των χρεωστικών ή πιστωτικών συναλλαγματικών διαφορών (αποτέλεσμα από την αλλαγή της συναλλαγματικής ισοτιμίας) Σύμφωνα με το ΕΓΛΣ οι διαφορές αυτές καταχωρούνται στους λογαριασμούς 81.00.04 (Χρεωστικές) συναλλαγματικές διαφορές και 81.01.04 (Πιστωτικές) συναλλαγματικές διαφορές οι οποίοι στο τέλος της χρήσης μεταφέρονται στο αποτέλεσμα χρήσης

Μέθοδος αντίτιμου σε ευρώ – Αποτίμηση υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα Κατά την απογραφή οι υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα αποτιμώνται με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης από τις τράπεζες των ξένων νομισμάτων στο τέλος της χρήσης Οι συναλλαγματικές διάφορες που προκύπτουν κατά την αποτίμηση των υποχρεώσεων στο τέλος της χρήσης μεταφέρονται σε λογαριασμούς προβλέψεων (για κάθε ξένο νόμισμα) Πρόκειται για πιθανό (απραγματοποίητο) αποτέλεσμα (κέρδος ή ζημιά) που οφείλεται στην αποτίμηση της υποχρέωσης και δεν προέρχεται από συναλλαγή (λογιστικό γεγονός) Σύμφωνα με το ΕΓΛΣ οι διαφορές αυτές καταχωρούνται στον λογαριασμό 44.14 Προβλέψεις για συναλλαγματικές διαφορές από αποτίμηση απαιτήσεων και λοιπών υποχρεώσεων Ο 44.14 αναπτύσσεται σε αναλυτικούς λογαριασμούς για κάθε ξένο νόμισμα

Μέθοδος αντίτιμου σε ευρώ – Αποτίμηση υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα Εάν το υπόλοιπο του λογαριασμού προβλέψεις για συναλλαγματικές διαφορές από αποτίμηση υποχρεώσεων κάποιου ξένου νομίσματος είναι χρεωστικό, τότε υποδηλώνει πιθανή ζημία, η οποία εξομοιώνεται με πραγματοποιούμενη και μεταφέρεται στη χρέωση του 81.00.04.ΧΧ (Χρεωστικές) συναλλαγματικές διαφορές. Στη συνέχεια ο 81.00.04.ΧΧ κλείνει στα αποτελέσματα της χρήσης

Μέθοδος αντίτιμου σε ευρώ – Αποτίμηση υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα Εάν το υπόλοιπο του λογαριασμού προβλέψεις για συναλλαγματικές διαφορές από αποτίμηση υποχρεώσεων κάποιου ξένου νομίσματος είναι πιστωτικό, τότε υποδηλώνει πιθανό κέρδος Δεν μεταφέρεται σε λογαριασμό αποτελεσμάτων της χρήσης, αλλά παραμένει ως έχει στο παθητικό του ισολογισμού