Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 1: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 1: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 1: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

2 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου άδειας χρήσης, η άδεια χρήσης αναφέρεται ρητώς. 2

3 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο TEI Δυτικής Μακεδονίας και στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης» έχει χρηματοδοτήσει μόνο τη αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. 3

4 Σκοποί ενότητας Σκοπός της ενότητας αυτής είναι να κατανοήσει ο φοιτητής την έννοια της χρηματαγοράς, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας της. 4

5 Περιεχόμενα ενότητας Εισαγωγικές έννοιες Χρηματαγορά Μορφές Χρηματοοικονομικών Οργανισμών Αγορά Συναλλάγματος 5

6 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ XΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ (MONEY MARKETS) ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ, ΠΟΥ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΕΤΣΙ, ΣΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ. ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΣΤΕΝΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ.

7 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ. ΟΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΧΡΕΩΣΤΙΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ.

8 ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΠΟΥ ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ, ΧΑΜΗΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΘΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΙΜΟΙ. ΚΥΡΙΟΙ ΕΚΔΟΤΕΣ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ. ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΤΑ ΧΡΕΟΓΡΑΦΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ, ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΤΑ REPO.

9 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ: ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ, ΟΙ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ, ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ. ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΜΕ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΑΙΡΕΣΗΣ.

10 ΜΟΡΦΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤ/ΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ. ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ.

11 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ. Ο ΠΙΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (Κ.Τ.) Η ΟΠΟΙΑ ΑΣΚΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Η ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ, ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΥΚΛΟ, ΜΕ ΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ.

12 ΧΡΕΟΓΡΑΦΟ-ΕΠΙΤΟΚΙΟ-ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΓΡΑΦΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ Ή ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ ΤΟΥ. ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΧΡΕΟΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ.

13 ΜΕΤΟΧΗ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΧΡΕΟΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΚΔΙΔΕΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΠΟΥΛΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΝΤΛΗΣΕΙ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΛΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΟΓΡΑΦΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΜΕΣΩ ΕΝΟΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ.

14 ΑΓΟΡΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΤΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ. ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ, Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΣΕ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ.

15 Τέλος Ενότητας


Κατέβασμα ppt "ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 1: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google