Tα ορυκτα του λαυριου.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Πολυτεχνείο Κρήτης Βιώσιμη Ανάπτυξη και Μεταλλευτική Πολιτική Καθ. Ζαχαρίας Αγιουτάντης Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείο.
Advertisements

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αειφοροσ αναπτηξη ΓΕΩΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ:
ΙΤΑΛΙΑ! Η Ιταλία είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός εξωτερικού για τους Έλληνες. Είναι μια πολύ όμορφη χώρα που επηρέασε όσο λίγες την Ευρωπαϊκή ιστορία.
Β΄ Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας Σχ. Χρονιά:
ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ.
Τμήμα Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης
TEE - Ορυκτός Πλούτος και Τοπικές Κοινωνίες. Ορυκτός Πλούτος και Τοπικές Κοινωνίες Πριν ακόμη δημιουργηθεί η «Κίνηση για την Σωτηρία της Γκιώνας» οι κάτοικοι.
Ειδική Θεματική Δραστηριότητα Β’ Εφαρμοσμένων Τεχνών 4ου ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ.
Εθνική Πολιτική για την αξιοποίηση των Ορυκτών Πρώτων Υλών ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΒΕΛΙΔΗΣ Καθηγητής Κοιτασματολογίας Αναπλ. Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας Αριστοτελείου.
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Παίζοντας & ζωγραφίζοντας
Μουσείο Γεωλογίας & Παλαιοντολογίας
Πολύκαρπος Κυπριανού. Μερικά λόγια για τους καταστροφικούς τυφώνες: Οι τυφώνες είναι καταστροφικοί γιατί κατασπαράζουν ότι βρουν μπροστά τους. Ένας.
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Τομείς παραγωγής της Ευρωπαϊκής Οικονομίας
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Δήμος Αναστάσιος Μανωλάς Στυλιανός Υπεύθυνοι καθηγητές: Παππά Λαμπρινή Ζελοβίτης Ιωάννης Τμήμα Ανθοκομίας – Αρχιτεκτονικής Τοπίου.
Ομαδα : Δ ΜΠΟΥΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΛΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ.
Πολιτιστικοί Σύλλογοι Λαυρίου
Εθνικό Δίκτυο Σχολείων «Βιομηχανική Κληρονομιά» Πιλοτικό Πρόγραμμα Συντονιστικός Φορέας ΚΠΕ Νάουσας Θέμα: η Βιομηχανική Κληρονομιά στην Νάουσα και… στον.
Ο ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΣ ΤΗΣ ΓΙΑΛΟΒΑΣ
ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ Η γεωμετρική εποχή είναι μία περίοδος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας που διαρκεί περίπου από το 1100 π.Χ. έως το 800 π.Χ.
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ – ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Ιστορικές ελληνικές επιγραφές
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΜΕΝΙΚΩΝ
Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΕΡΜΟ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Από το Χθες… στο Σήμερα.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΣΟΥΝΙΟΥ
Μάριος Χαϊνταρλής Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΟΧΟΥΣ
1 ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών 100 και πλέον χρόνια λειτουργίας.
ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ- ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΤΡΑΣ. Η θέση της Πάτρας και σημεία ενδιαφέροντος H Πάτρα είναι μια πόλη στην Δυτική Ελλάδα που βρέχεται στα βόρεια από.
Μουσεία και Θέατρα της Λεμεσού Ηλιάνα Αχιλλέως. Μουσεία Αρχαιολογικό επαρχιακό μουσείο: Το Επαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού ιδρύθηκε στα 1948 και.
ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ «ΝΟΤΙΟΣ ΚΑΒΑΛΑ» ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Υπουργείο.
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Από την Παρασκευή Καραγιώργη - Μάγου.
Ποια ήταν η οικονομική αξία του μαρμάρου για το νησί μας στην αρχαιότητα, στους νεότερους χρόνους αλλά και σήμερα; Αρχαιότητα Μεγάλη αξία λόγω υψηλής.
Χίος, 31/7 – 2/8/2009 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αμανής – Μεταίχμιο Ζωής Δυνατότητες Παρέμβασης και Ανάδειξης των Μεταλλείων της Κεράμου Ινστιτούτο Γεωλογικών.
Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ. Χρόνος Ανέγερσης Ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης κτίστηκε στα μέσα του 11ου αιώνα.
 Ο Εθνικός δρυμός ή Εθνικό πάρκο είναι ένα οικοσύστημα ή βιότοπος με ιδιαίτερη οικολογική αξία που παραμένει ανεπηρέαστο ή έχει επηρεαστεί ελάχιστα από.
Τα μουσεία της Θεσσαλονίκης
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
Β. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 19ο ΑΙΩΝΑ
Παλαιοντολογικό μουσείο
Το ομόσπονδο κρατίδιο (Laender) της Βόρειας Ρηνανίας -Βεστφαλίας
Το ομόσπονδο κρατίδιο (Laender) της Βόρειας Ρηνανίας -Βεστφαλίας
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Χρυσή υπεραξία: Να παράγεις και να διασφαλίζεις οφέλη για την εθνική και τοπική ανάπτυξη 14 Οκτωβρίου 2016 Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος Αντιπρόεδρος και Διευθύνων.
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ <<ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ>>
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η εκμετάλλευση των ορυχείων
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ Η ΑΛΛΙΩΣ…Suomi.
Η ελληνική οικονομία κατά τον 19ο αιώνα
Η περιοχή του Ρουρ στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Με περίπου 5,3 εκατομμύρια πληθυσμό είναι η πέμπτη κατά σειρά περισσότερο πυκνοκατοικημένη.
ΤΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΣΗΜΕΡΑ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ.
Θα σας κάνω την επίσκεψη
ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ.
Project Τμήμα : Γ1 του 6ου Γυμνασίου Χαλκίδας
Χριστόδουλος Νικηφόρου Ε΄τάξη
Μύθοι και Επιστήμη.
Το Κρυστάλλινο Παλάτι φτιάχτηκε για να στεγάσει την πρώτη Διεθνή Έκθεση που οργανώθηκε το 1851 στο Λονδίνο. Ήταν ένα κτίριο από γυαλί και μέταλλο, ένα.
Όλυμπος.
Σχολείο : Διεύθυνση Εκπαίδευσης : Σχολικό έτος :
Σχολείο : Διεύθυνση Εκπαίδευσης : Σχολικό έτος :
ΑΜΦΙΠΟΛΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Tα ορυκτα του λαυριου

Τα 500 και πλέον χαρακτηρισμένα ορυκτά που προέρχονται από το υπέδαφος της Λαυρεωτικής καθιστούν την περιοχή μεταξύ των πρώτων πέντε (5) πλουσιότερων παγκοσμίως.

Κάποτε, η εκμετάλλευση των μεταλλευτικών ορυκτών οδήγησε σε ιστορικά και πολιτιστικά έπη, αποτελώντας την κινητήριο δύναμη της αθηναϊκής ηγεμονίας και καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό την ιστορική εξέλιξη το αρχαίου ελλαδικού χώρου. Σήμερα, τα ορυκτά της Λαυρεωτικής απαλλαγμένα από αυτή την κυρίως χρηστική σημασία του παρελθόντος διατηρούν μια ιδιαίτερη αισθητική, πολιτιστική και επιστημονική αξία.

Η ευρύτερη μεταλλευτική περιοχή της που παρουσιάζουν τα δείγματα της Λαυρεωτικής αποτελεί ένα φυσικό μουσείο, εφόσον από τα 4000 περίπου γνωστά ορυκτά παγκοσμίως, στην μεταλλευτική περιοχή του Λαυρίου απαντούν περισσότερα από 300 ορυκτά. Για αυτό το λόγο το Λαύριο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού ορυκτολόγων αλλά και ερασιτεχνών συλλεκτών λόγω της ποικιλίας αλλά και της ιδιαίτερης ομορφιάς ορυκτών.

Για να ολοκληρωθεί η κατασκευή και η ανάπτυξη των έργων εξόρυξης των μεταλλείων Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, στη Βόρεια Ελλάδα, η Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της Eldorado, περιμένει την έγκριση διαφόρων αδειών ρουτίνας από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες, κυρίως υπό τη διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου είναι ένας προνομιακός χώρος: ιστορικής παιδείας, λόγω του ρόλου που έπαιξε ο Λαυρεωτικός άργυρος στην κλασική Αθήνα, αλλά και εξ αιτίας της συμβολής του νεότερου μεταλλευτικού Λαυρίου στην οικονομία της Ελλάδας, φυσικής παιδείας, λόγω της σπανιότητας, του αριθμού, της μορφής, του χρώματος , της κρυστάλλωσης των ορυκτών  και αισθητικής αγωγής εξ αιτίας της λάμψης και της ομορφιάς των ορυκτών που διαθέτει. Το Ορυκτολογικό Μουσείο αποτελεί ένα ορυκτολογικό ουράνιο τόξο με  γλυπτικές συνθέσεις που η ίδια η φύση – καλλιτέχνης δημιούργησε.  Όσο αφορά τη   συλλογή του Ορυκτολογικού Μουσείου Λαυρίου αποτελείται από μοναδικά ορυκτά της Λαυρεωτικής γης.

Το Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου ιδρύθηκε από την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής το 1986. Από τότε  λειτουργεί και διευθύνεται από μέλη της. Το κτήριο του Μουσείου , είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα , το οποίο αναπαλαιώθηκε από το Δήμο και παραχωρήθηκε στην Εταιρεία Μελετών. Το βιομηχανικό κτήριο , στο οποίο στεγάζεται το Ορυκτολογικό Μουσείο   είναι  ένα από τα σωζόμενα τμήματα του μεγάλου μεταλλοπλυσίου της ελληνικής εταιρείας που είχε ανεγερθεί το 1873.  Στις προθήκες του Μουσείου εκτίθενται περί τα 600 κομμάτια ορυκτών και πετρωμάτων του Λαυρεωτικού υπεδάφους, ενώ η συνολική συλλογή της εταιρείας ανέρχεται σε 1400 κομμάτια .

Το Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου είναι ένας προνομιακός χώρος: ιστορικής παιδείας, λόγω του ρόλου που έπαιξε ο Λαυρεωτικός άργυρος στην κλασική Αθήνα, αλλά και εξ αιτίας της συμβολής του νεότερου μεταλλευτικού Λαυρίου στην οικονομία της Ελλάδας, φυσικής παιδείας, λόγω της σπανιότητας, του αριθμού, της μορφής, του χρώματος , της κρυστάλλωσης των ορυκτών  και αισθητικής αγωγής εξ αιτίας της λάμψης και της ομορφιάς των ορυκτών που διαθέτει. Το Ορυκτολογικό Μουσείο αποτελεί ένα ορυκτολογικό ουράνιο τόξο με  γλυπτικές συνθέσεις που η ίδια η φύση – καλλιτέχνης δημιούργησε.  Όσο αφορά τη   συλλογή του Ορυκτολογικού Μουσείου Λαυρίου αποτελείται από μοναδικά ορυκτά της Λαυρεωτικής γης.

Είχε όμως ένα «μειονέκτημα»: Το υπέδαφός του είχε ορυκτό πλούτο, με αποτέλεσμα κάποιοι αυτό να το εκμεταλλευτούν και να προβούν στην εξόρυξή του, με αντίτιμο την ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή του όμορφου Λαυρίου. Οι συντηρητικές μεταλλευτικές και μεταλλουργικές δραστηριότητες άρχισαν εκεί από το 3500 π.Χ., παρουσιάζοντας έξαρση μεταξύ 6ου και 4ου αιώνα π.Χ. Στα τέλη του 2ου αι. π.Χ., τα περισσότερα μεταλλεία έκλεισαν και ελάχιστη εκμετάλλευση έγινε κατά τον 1ο αιώνα π.Χ. Όλους αυτούς τους αιώνες η μεταλλεία ήταν συντηρητική, αν αναλογισθεί κανείς ότι γινόταν με τον κασμά, σφυρί και καλέμι και κάτω από λαδολύχναρα. Το 1864 άρχισε η νεότερη ιστορία της εντατικής εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων. Δημιουργήθηκε η πρώτη μεταλλουργική βιομηχανία με καμίνους τύπου καστιλλάνου, μικρά πλυντήρια κ.λ.π. Η γαλλική εταιρεία δημιούργησε μεταλλουργικές εγκαταστάσεις 45.000 τ.μ. στον Κυπριανό, όπου όταν τελείωσε η εκμετάλλευση, ήταν αποθήκες μιας τοξικής «βόμβας» 150 τόνων άκρως  επικίνδυνων τοξικών ουσιών. Μέσα σε ένα μόνο κτίριο, αυτό του «Κονοφάγου», ήταν αποθηκευμένοι 9 τόνοι αρσενικού, 141 τόνοι μολύβδου, καδμίου και άλλων θανατηφόρων ουσιών, για τα οποία το κράτος ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ για μελέτες, για την εξουδετέρωσή τους, για τον ενταφιασμό τους κ.λ.π.

Το 1865 ξεκίνησε η παραγωγή αργυρούχου μολύβδου από την επεξεργασία των αρχαίων σκουριών (σκουριές=απόβλητα) και το 1867 ακολούθησαν νέες εξορύξεις. Αν και οι αρχαίες εργασίες της εξόρυξης και εκκαμίνωσης ήταν σημαντικότερες σε έκταση, δεν μπορούν σε καμμία περίπτωση να συγκριθούν με τις καταστροφικές συνέπειες της νεότερης βιομηχανικής εκμετάλλευσης που ξεκίνησε το 1865 και τελείωσε το 1989, δηλ. πριν λίγα έτη. Πριν σας δείξουμε τις καταστροφικές συνέπειες, πρέπει να τονίσουμε ποια ήταν η συμπεριφορά της εταιρείας, όταν το 1867 ξεκινούσε τις εντατικές εξορύξεις. Υποσχέθηκαν σε φτωχούς κατοίκους ότι θα υπάρξει μία τεράστια ανάπτυξη, την οποία όντως υλοποίησαν κάνοντας σημαντικά έργα υποδομής (όπως σχολεία, νοσοκομεία, έφεραν τον πρώτο ηλεκτροφωτισμό, τις λάμπες βολταϊκού τόξου, έφεραν για πρώτη φορά το τηλέφωνο στην Ελλάδα, δημιούργησαν τον πρώτο αττικό σιδηρόδρομο που συνέδεε το Λαύριο με την Αθήνα). Στο Λαύριο, στο καφενείο «Η Ωραία Ελλάς», ελλείψει χρηματιστηρίου, έγινε εκεί η πρώτη χρηματιστηριακή πράξη στην Ελλάδα.