Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

2 χάρτης

3 Η ιστορία της Ρωμαϊκής Αγοράς (ή Αγορά του Καίσαρα και του Αυγούστου) ξεκινά με τη δωρεά του Ιουλίου Καίσαρα το 51 π.Χ. για την κατασκευή αγοράς. Το 47 π.Χ. όταν ο Ιούλιος Καίσαρας επισκέφτηκε την Αθήνα φαίνεται ότι ετοιμάστηκαν τα σχέδια και ίσως να ξεκίνησαν κάποιες εργασίες, που όμως διακόπηκαν. Οι κύριες εργασίες όμως ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν από τον Αύγουστο το διάστημα μεταξύ 19 και 11 π.Χ. Η Ρωμαϊκή Αγορά ήταν το πρώτο οργανωμένο εμπορικό κέντρο της Αθήνας.

4 Ήδη στα μέσα του 1ου αιώνα π. Χ
Ήδη στα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ. οι Αθηναίοι είχαν αποφασίσει να  οργανώσουν καλύτερα τις εμπορικές δραστηριότητες της πόλης και για αυτό είχαν αρχίσει την διαμόρφωση μιας  περιοχής εμπορικών λειτουργιών, έργο το οποίο ολοκληρώθηκε γύρω στο 9 π. Χ. με την οικονομική υποστήριξη του Οκταβιανού Αυγούστου. Ήδη στα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ. οι Αθηναίοι είχαν αποφασίσει να  οργανώσουν καλύτερα τις εμπορικές δραστηριότητες της πόλης και για αυτό είχαν αρχίσει την διαμόρφωση μιας  περιοχής εμπορικών λειτουργιών, έργο το οποίο ολοκληρώθηκε γύρω στο 9 π. Χ. με την οικονομική υποστήριξη του Οκταβιανού Αυγούστου. ολυμπίο Οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός, ή ναός του Ολυμπίου Διός, βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, νοτιοανατολικά της Ακρόπολης. Για να τον επισκεφθείτε, σας προτείνουμε ένα οικονομικό ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από την εταιρία Ride And Drive-Ενοικιαζόμενα Αυτοκίνητα, το οποίο θα παραλάβετε από το αεροδρόμιο της Αθήνας.  Ο ναός του Ολυμπίου Διός, αποτέλεσε τον μεγαλύτερο ναό της Ελλάδας κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους.  .

5 Η Πύλη του Αδριανού ανεγέρθηκε από τους Αθηναίους προς τιμήν του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τα έργα που έκανε στην πόλη τους. Η Πύλη του Αδριανού δεν κτίστηκε σε ένα τυχαίο σημείο, αν και έτσι φαίνεται σήμερα. Κατά την αρχαιότητα κάτω από την Πύλη του Αδριανού περνούσε ένας δρόμος. Η Πύλη οριοθετούσε με τη μία όψη της το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και με την άλλη το σύγχρονο τμήμα της πόλης, όπου ο Αδριανός είχε κάνει μεγάλα δημόσια έργα. Η μία πλευρά της Πύλης φέρει την επιγραφή: «Εδώ είναι η Αθήνα η αρχαία πόλη του Θησέα» και η άλλη: «Αυτή είναι η πόλη του Αδριανού και όχι του Θησέα» Το κατώτερο τμήμα της Πύλης του Αδριανού ακολουθεί τη ρωμαϊκή αρχιτεκτονική παράδοση, ενώ το ανώτερο την ελληνική ΠΥΛΗ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ

6 Ο Ναός του Άρη ήταν ένας κλασικός ναός που οικοδομήθηκε τον 5ο αι. π.Χ. μαζί με τους άλλους τρεις σχεδόν πανομοιότυπούς του (Ναός του Ηφαίστου στην Αγορά, Ναός Ποσειδώνα στο Σούνιο και Ναός της Νέμεσης στην Ραμνούντα). Προς το τέλος του 1ου αι. π.Χ., μεταφέρθηκε από κάποιο άλλο σημείο της Αττικής κομμάτι-κομμάτι και συναρμολογήθηκε ξανά μπροστά από το Ωδείο του Αγρίππα. Κατά την εποχή της διακυβέρνησης του Αυγούστου ήταν σύνηθες φαινόμενο η μεταφορά κτηρίων της κλασικής περιόδου στην Αθήνα. Το σημείο απ' όπου μεταφέρθηκε ο ναός δεν είναι βέβαιο. Σύμφωνα όμως με τις νεώτερες μελέτες μάλλον βρισκόταν στην αρχαία Παλλήνη (σημερινός Σταυρός) και ήταν αρχικά αφιερωμένος στην Αθηνά. Εκεί βρέθηκαν τα θεμέλια ενός ναού ιδίων διαστάσεων χωρίς όμως ίχνος της ανωδομής του.

7 ωρολόγιον Η πόλη που γέννησε τη δημοκρατία, τις επιστήμες και τις καλές τέχνες είναι έτοιμη να σας αποκαλύψει τα μυστικά της. Η Αθήνα της ιστορίας και του αρχαίου πολιτισμού– του Παρθενώνα, της Ακρόπολης, της Αρχαίας Αγοράς. Και ταυτόχρονα μια σύγχρονη μητρόπολη, μια πρωτεύουσα ζωντανή, ανοιχτή, γεμάτη ενέργεια, που σας «χαρίζεται» απλόχερα. Μια πόλη που ανήκει στην ανθρωπότητα και στο μεσογειακό φως.

8 Δημήτρης Γκ. τάξη Ε2 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google