Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1861-1865

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

3 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ Ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος ( ) ήταν ο πλέον καταστροφικός πόλεμος που έζησε ποτέ το κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και είχε σημαντικό αντίκτυπο στην αμερικανική κοινωνία και οικονομία. Ήταν αποτέλεσμα κυρίως των πολύ σοβαρών οικονομικών διαφορών μεταξύ των πολιτειών αλλά και του πολιτειακού συστήματος των τότε ΗΠΑ, κατά το οποίο η θέση του προέδρου είχε μικρή επίδραση στην καθοδήγηση του συνόλου της οικονομίας των πολιτειών

4 ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ Κύρια αιτία του εμφυλίου πολέμου αποτέλεσε η δουλεία, η οποία ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τις ευρύτερες αντιθέσεις που παρατηρούνταν μεταξύ του Βορρά και του Νότου της Αμερικής σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

5 Κατά την περίοδο παρατηρήθηκε ένα συνεχές ρεύμα αποικιών, κυρίως ευρωπαίων, που αναζητούσαν νέες ευκαιρίες σε μια νέα χώρα. Η οικονομική ανάπτυξη που ακoλούθησε όμως διέφερε μεταξύ Βορρά ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ

6 ΒΟΡΡΑΣ ΝΟΤΟΣ Στον Βορρά η οικονομία βασίστηκε κυρίως στην βιομηχανία και την βιοτεχνία. Η εργατική μάζα αποτελούνταν κι εκεί από νέγρους, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό, καθώς απαρτιζόταν κυρίως από φτωχούς αποίκους Στον Νότο πολλοί μετατράπηκαν σε πλούσιους γαιοκτήμονες, εξάγοντας βαμβάκι στην Ευρώπη, αφού το κλήμα ευνοούσε την καλλιέργεια. Οι νέγροι δούλοι αποτέλεσαν το κυριότερο εργαλείο εργασίας στις μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης. Η συνεχή οικονομική ανάπτυξη όμως απαιτούσε και την αύξηση της δουλείας, γεγονός που σήμαινε την αύξηση του αριθμού των νέγρων σε σχέση με τους λευκούς.

7 ΤΕΛΙΚΑ Ο Νότος είχε το μεγάλο πλεονέκτημα να καθορίζει την οικονομία των ΗΠΑ ενώ ο Βορράς ζητούσε να επιβάλει η κεντρική κυβέρνηση φόρους εισαγωγών, που τελικά θα πλήρωνε κυρίως ο Νότος, και αφετέρου απαιτούσε αναδιανομή του εθνικού πλούτου. Ο Νότος ανησυχούσε για το ότι η κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον ψηφίζονταν από την πλειοψηφία των πολιτών, συνεπώς ο Βορράς μέσω της αριθμητικής του δύναμης θα μπορούσε μελλοντικά να επιβάλει στον Νότο τη θέλησή του.

8 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Η Ένωση των κρατών διασώθηκε.
Η δουλεία όταν τελείωσε η 13η Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ είχε κυρώσεις Φυλετικές προκαταλήψεις στο Νότο αυξήθηκαν αντί να μειωθούν. Ο φυλετικός διαχωρισμός αντικαθιστά τη δουλεία στον Νότο. Νότιες πολιτείες θέσπισαν "Τζιμ Κρόου" νόμους, όταν έληξε η Ανασυγκρότηση και ανακτούν τον έλεγχο των πολιτειακών κυβερνήσεων. Οι νόμοι επανήλθαν ουσιαστικά στην πατρίδα των Αφρο-Αμερικανών πολιτών σε μια ζωή όχι τόσο διαφορετική από τη δουλεία.

9 Νότια Αφρική-Αμερικανοί μετανάστευσαν στα βόρεια σε μεγάλους αριθμούς.
Η Νότια Αμερική έγινε λιγότερο γεωργική κατά τη πάροδο του χρόνου. Τελικά στους Αφρο-Αμερικανούς του Νότου επιτράπηκε η πρόσβαση στην εκπαίδευση, αλλά η εκπαίδευση ήταν σε ένα ξεχωριστό και άνισο σύστημα. Οι Αφρο-Αμερικανοί απέκτησαν άδεια στο δικαίωμα ψήφου, αλλά το δικαίωμα αυτό περιορίζεται σοβαρά από τους νόμους περί αθέμιτου και τον εκφοβισμό. Οι ευκαιρίες εργασίας για τους Αφρο-Αμερικανοί άρχισαν να βελτιώνονται στο Νότο. Αφρο-Αμερικανοί άρχισαν να κερδίζουν τις εκλογές στη Νότια μικρές πόλεις. Βοριοί Αμερικανικού άρχισαν να μεταναστεύουν στο Νότο και στη Δύση. Αν και φυλετική ισότητα δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί πλήρως στην Αμερική, δεν υπάρχει πλέον «φως στην άκρη του τούνελ».

10 ΤΕΛΟΣ

11 ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΤΖΙΜΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΓΙΟΝΟΥΣ ΡΙΠΙ
ΚΑΡΑΜΟΥΣΚΕΤΑ ΒΑΛΕΡΙΑ ΓΙΟΝΟΥΣ ΡΙΠΙ ΤΖΙΜΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑ ΤΣΙΟΥΜΑ ΒΑΣΩ


Κατέβασμα ppt "ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google