Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πολιτιστικοί Σύλλογοι Λαυρίου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πολιτιστικοί Σύλλογοι Λαυρίου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πολιτιστικοί Σύλλογοι Λαυρίου
Πολιτιστικοί Σύλλογοι Λαυρίου Όλγα Λαΐου Καλλιόπη Κοινούση Νικολέττα Ξαγοράρη Τμήμα Γ’3

2 Πολιτιστικός Σύλλογος Θηραίων Λαυρεωτικής
Ο Σύλλογος αυτός ιδρύθηκε το 2010 με σκοπό να δείξει στον κόσμο τα ήθη και τα έθιμα της Σαντορίνης και επίσης ιδρύθηκε για τους κατοίκους του Λαυρίου που ήταν από την Σαντορίνη και ήρθαν εδώ για να δουλέψουν στη Γαλλική Εταιρία. Η σύσφιξη των δεσμών και των σχέσεων και η τακτική επικοινωνία των εξκαταγωγής Θηραίων κατοίκων της Λαυρεωτικής Μεσογαίας Αττικής και των γύρω Δήμων της ευρύτερης περιοχής. Η ανάπτυξη του πνεύματος αλληλεγγύης φιλίας, συναδέλφωσης μεταξύ όλων των καταγόμενων από την περιοχή της Θήρας. Η παροχή βοήθειας, ηθικής ή και υλικής προς όποιον καταγόμενο από την Θήρα έχει ανάγκη. Όσον αφορά τις στολές… Την τραγιάσκα την φορούσαν οι άντρες μόνο όταν δούλευαν.

3 Πολιτιστικός Σύλλογος Λαυρίου “Η Μικρά Ασία”
Στο Λαύριο βρίσκουν καταφύγιο πρόσφυγες από σαράντα έξι μικρασιατικούς οικισμούς. Εγκαθίστανται το χρονικό διάστημα Σποραδικά έρχονται μέχρι και το 1930 περίπου. Στην αρχή τοποθετούνται πρόχειρα σε σκηνές που στήθηκαν στην παραλία, σε υπόστεγα και αποθήκες της Ελληνικής Εταιρίας, σε σπίτια στο Νυχτοχώρι, σε οικήματα της Ελληνικής εταιρείας στα Σπανιόλικα. Η διαβίωσή τους βελτιώνεται με τη δημιουργία του συνοικισμού του Αγίου Ανδρέα. Ο συνοικισμός σήμερα έχει υποστεί πολλές αλλοιώσεις καθώς τα περισσότερα από τα σπίτια έχουν δοθεί αντιπαροχή και έχουν γίνει πολυκατοικίες. Πολλοί άνδρες εργάστηκα στη Γαλλική Εταιρία με ημερομίσθιο 35 δρχ. Εκεί δούλεψαν και πολλές γυναίκες στο τμήμα της χειροδιαλογής με ημερομίσθιο δρχ αλλά και παιδιά, τα αγόρια με ημερομίσθιο 12 δρχ και τα κορίτσια με 5-6 δρχ. Το ωράριο εργασίας ήταν βαρύτατο και οι συνθήκες ιδιαίτερα επιβλαβείς για την υγεία. Είναι γνωστή η παραγωγικότητα και η επινοητικότητα των προσφύγων στον τομέα του εμπορίου. Αρχικά είχαν να αντιμετωπίσουν από τον ντόπιο πληθυσμό κάποια προβλήματα και συγκεκριμένα ρατσιστικά σχόλια του τύπου Τουρκοσπορίτης-Τουρκοσπορίτισσα. Με τον καιρό τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο. Τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου είναι άνθρωποι της λεγόμενης τρίτης γενιάς προσφύγων. Εκεί προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανές τις μνήμες, τα έθιμα και τις παραδόσεις της πατρίδας τους.

4 Ο Σύλλογος Μικρασιατών Κωνστατινουπολιτών Λαυρεωτικής ιδρύθηκε το 2009 από Μικρασιάτες-Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες της δεύτερης και τρίτης γενιάς με στόχο να διαφυλάξει και να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά των αλησμόνητων πατρίδων της Μ. Ασίας, να τονίσει την προσφορά των προσφύγων στην πόλη του Λαυρίου, να αναζωογονήσει τη μνήμη και τέλος να διατηρήσει την ιστορία και την παράδοση. Στα πέντε χρόνια πολιτιστικής του δραστηριότητας έχει συμβάλλει στην προαγωγή του τοπικού πολιτισμού οργανώνοντας εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, αγιερώματα σε σπουδαίους Μικρασιάτες, εκδρομές και επισκέψεις σε αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις για τα παιδιά. Αξιοσημείωτο, επίσης, ότι το έτος 2010 τίμησε τους εν ζωή μικρασιάτες πρόσφυγες πρώτης γενιάς, ενώ το 2012 με αφορμή τη συμπλήρωση των 90 χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Καισαριανής.

5 Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου “Μιθριδατης”
Ο Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου από την ημέρα της ίδρυσής του το 1982 δίνει δυναμικό παρόν για την ενίσχυση των πολιτιστικών δρώμενων της κοινωνίας του Λαυρίου με το έμπειρο χορευτικό του τμήμα που απαρτίζεται από αγόρια και κορίτσια όλων των ηλικιών αλλά και το θεατρικό του τμήμα του Ποντιακού Συλλόγου που λειτουργεί τα τελευταία 3 χρόνια με την σκηνοθετική καθοδήγηση του Σιαμίδη Δημητρη.

6 Πανθεσσαλικός Πολιτιστικός Σύλλογος Λαυρίου
Ο ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΥΡΙΟΥ ιδρύθηκε το 1982, ικανοποιώντας την ανάγκη πολιτιστικής έκφρασης της μεγάλης παροικίας των Θεσσαλών του Λαυρίου, και με σκοπό την διατήρηση και διάδοση των πολιτιστικών παραδόσεων της Θεσσαλίας. Έκτοτε και καθ’όλη την σχεδόν τριαντάχρονη πορεία του συμμετείχε ενεργά στην πολιτιστική αλλά και κοινωνική ζωή της πόλης μας, τόσο με τα μέλη του όσο και με τα πολυμελή χορευτικά του τμήματα, στα οποία έχουν διδαχθεί παραδοσιακούς χορούς πάνω από 450 νέες και νέοι της πόλης. Με τα χορευτικά του τμήματα – η δραστηριότητα των οποίων συνεχίζεται ανελλιπώς -  έχει λάβει μέρος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις ακόμη και εκτός Ελλάδας.

7 Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Λαυριου “Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ”
  Ο σύλλογος Κρητών Λαυρίου είναι ένα αφιλοκερδές σωματείο που ιδρύθηκε το 1983 με αναγνωρισμένη προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας και αριθμεί έως σήμερα πάνω από 200 μέλη που στηρίζουν και προάγουν διαρκώς την λειτουργία του. Στόχος του Συλλόγου είναι να διατηρήσει ζωντανή τη πολιτιστική κληρονομιά, τα ήθη και τα έθιμα της ιδιαίτερης πατρίδας τους, της Κρήτης. Σε αυτή την τριαντάχρονη πορεία του ο Σύλλογός τους παρέχει μαθήματα Κρητικών παραδοσιακών χορών, σε 4 διαφορετικά τμήματα για όλες τις ηλικίες. Στο χώρο του Συλλόγου παραδίδονται επίσης, μαθήματα Κρητικής λύρας και κεντήματος καθώς και χειροτεχνίας. Τα μαθήματα δεν απευθύνονται μόνο σε άτομα με κρητικές ρίζες αλλά και σε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν την ιδιαίτερη κουλτούρα την Κρήτης.


Κατέβασμα ppt "Πολιτιστικοί Σύλλογοι Λαυρίου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google