Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Project Τμήμα : Γ1 του 6ου Γυμνασίου Χαλκίδας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Project Τμήμα : Γ1 του 6ου Γυμνασίου Χαλκίδας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Project 2015-2016 Τμήμα : Γ1 του 6ου Γυμνασίου Χαλκίδας
Τοπική Ιστορία «Η δημοτική αγορά της Χαλκίδας του σήμερα και του χτες»

2 Η πολιτιστική κληρονομιά της Χαλκίδας
Η πολιτιστική κληρονομιά της Χαλκίδας Η αρχιτεκτονική κληρονομιά αποτελεί μια αναντικατάστατη έκφραση πλούτου της πολιτιστικής κληρονομιάς και ανεκτίμητη μαρτυρία του παρελθόντος μας.

3

4 Περιλαμβάνει παραδοσιακά κτίρια, οικιστικά σύνολα, παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά κέντρα πόλεων και γενικότερα τα στοιχεία του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος με ιδιαίτερη ιστορική, πολεοδομική, αρχιτεκτονική, λαογραφική, κοινωνική και αισθητική φυσιογνωμία και αξία.

5

6

7 Η Δημοτική Αγορά Ένα από τα ελάχιστα δείγματα ιστορικών κτιρίων της πόλης είναι το συγκρότημα της Δημοτικής Αγοράς. Η Δημοτική Αγορά χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία νέας πτέρυγας και συμπληρώθηκε το 1932 με τη συνεργασία των αρχιτεκτόνων Σόλωνα Κυδωνιάτη και Γ. Βαγιανού.

8

9 Το μνημείο αυτό βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο εξαιτίας της εγκατάλειψης, των βανδαλισμών και της απαξίωσης της πολιτείας. Οι Δημοτικές αρχές όχι μόνο δεν αναγνώρισαν την σπουδαιότητα του (αρχιτεκτονικά, πολεοδομικά, ιστορικά και κοινωνικά), αλλά επιθυμούν και την κατεδάφισή του.

10

11 Το 2006 το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων (ΚΣΝΜ) γνωμοδότησε υπέρ του χαρακτηρισμού της Αγοράς ως μνημείο.Στα χρόνια που ακολούθησαν ο δήμος συνέταξε μελέτη αποκατάστασης που όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

12

13

14 Ανάλογη απόφαση είχε ληφθεί και το 2009, αλλά η τότε δημοτική αρχή είχε προχωρήσει σε μελέτη που προέβλεπε την κατεδάφιση των νεότερων τμημάτων της αγοράς.

15

16 Τις εξελίξεις αυτές τις ανατρέψανε οι κινητοποιήσεις τεσσάρων φορέων: Του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS, της μη κερδοσκοπικής κίνησης MONUMENTA, του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, και της Εταιρίας Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

17

18

19 Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η < Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών >, που οργάνωσε εκδηλώσεις ενημέρωσης των κατοίκων της Χαλκίδας και συγκέντρωσε πάνω από 3000 υπογραφές για την σωτηρία του ιστορικού συγκροτήματος.

20

21

22 Καταστήματα Η παλιά αγορά φιλοξενούσε πολλά μαγαζιά και αποτελούσε σημαντικό εμπορικό κέντρο όπου κανείς μπορούσε να αγοράσει από οπωροκηπευτικά και τρόφιμα έως κάθε είδους προιόν.

23 Όπως κρεοπωλεία

24

25

26 ανθοπωλεία

27 καφενεία

28 εστίασης

29

30 Ενδυμάτων και υποδημάτων

31

32

33 Μηχανών και ανταλλακτικών

34 Πως θα μπορούσε να γίνει…


Κατέβασμα ppt "Project Τμήμα : Γ1 του 6ου Γυμνασίου Χαλκίδας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google