Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Από το Χθες… στο Σήμερα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Από το Χθες… στο Σήμερα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Από το Χθες… στο Σήμερα

2 την ρύπανση του περιβάλλοντος
Η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι αναγκαιότητα γιατί αντιμετωπίζει: την ρύπανση του περιβάλλοντος την εξάρτηση από εξαντλήσιμες πηγές ενέργειας

3 Οι κύριες μορφές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι:
-η ηλιακή  -η αιολική  -η γεωθερμική  -η ενέργεια από βιομάζα  -η υδροηλεκτρική Το περιβάλλον μας εκπέμπει σήμα κινδύνου και καλεί να το σώσουμε!

4 Τι είναι αιολική ενέργεια;
Αιολική ενέργεια είναι η ενέργεια του ανέμου που προέρχεται από τη μετακίνηση αερίων μαζών της ατμόσφαιρας εξαιτίας διαφορών στη θερμοκρασία από τόπο σε τόπο. Η σημασία της ενέργειας του ανέμου φαίνεται στην Ελληνική Μυθολογία, όταν ο Αίολος διορίζεται από τους Θεούς του Ολύμπου ως «ο Ταμίας των Ανέμων».

5 Εφαρμογές της αιολικής ενέργειας
στις αιολικές μηχανές, τις ανεμογεννήτριες στις μικρές ανεμογεννήτριες στα αιολικά πάρκα

6 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ
Ο ανεμόμυλος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως ανεμογεννήτρια την περίοδο Μετά τον Α' παγκόσμιο πόλεμο, το 1931 στις Η.Π.Α κατά την δεκαετία του 1940, στην Αγγλία στη δεκαετία του 1950 καθώς και στη Γαλλία.

7 Τύπος ανεμογεννήτριας μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο
Τύπος ανεμογεννήτριας μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο

8 Περιοχές στην Ελλάδα με πλούσιο αιολικό δυναμικό

9 Σήμερα η εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από μηχανές που μετατρέπουν την ενέργεια του ανέμου σε ηλεκτρική και ονομάζονται ανεμογεννήτριες. Οι ανεμογεννήτριες είναι αποδεδειγμένη και ώριμη τεχνολογία για παροχή μηχανικής και ηλεκτρικής ενέργειας.

10 ΕΙΔΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ ΚΑΘΕΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΥ ΑΞΟΝΑ

11 ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΥ ΑΞΟΝΑ
Θάλαμος/Άτρακτος Πύργος

12 ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΘΑΛΑΜΟ Kύριος άξονας Πολλαπλασιαστής στροφών Γεννήτρια
Ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου ασφαλούς λειτουργίας Σύστημα προσανατολισμού

13

14 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ

15

16 ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥ-ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ
Ως προς την χρησιμότητα τους (ανεμόμυλος: παραγωγή αλεύρων, ανεμογεννήτρια: παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας) Ως προς την κατασκευή τους (ανεμόμυλος: φυσικά υλικά- προϊόν λαϊκής αρχιτεκτονικής, ανεμογεννήτρια: τεχνολογικό επίτευγμα-ψυχρά βιομηχανικά υλικά.) Ως προς τη λειτουργία τους (ανεμόμυλος: χειροκίνητη λειτουργία ανεμογεννήτρια: αυτόματη μηχανική λειτουργία) Ως προς το ενδιαφέρον των ανθρώπων (σήμερα το ενδιαφέρον μεταφερθεί από τον ανεμόμυλο στην εκμετάλλευση των ανεμογεννητριών.)

17 Στο νησί μας μέχρι τώρα υπάρχει μία ανεμογεννήτρια στην Αγία Μαρίνα
Στο νησί μας μέχρι τώρα υπάρχει μία ανεμογεννήτρια στην Αγία Μαρίνα. Η τοποθεσία επελέγη γιατί διαθέτει πλούσιο αιολικό δυναμικό. Διοχετεύει το ρεύμα που παράγει στο δίκτυο της ΔΕΗ και η ισχύς της είναι 400W.Για παράδειγμα αρκεί για την ηλεκτροδότηση του Αγίου Ρωμανού.

18 Η Τήνος έχει πολύ υψηλό αιολικό δυναμικό
Η Τήνος έχει πολύ υψηλό αιολικό δυναμικό. Επομένως θεωρείται ένα από τα καλύτερα σημεία για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών, ιδιαίτερα η περιοχή πάνω από την υπάρχουσα ανεμογεννήτρια.

19 Το θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών αυτή τη χρονική περίοδο είναι επίκαιρο καθώς έχει γίνει πρόταση από δύο εταιρείες να εγκατασταθούν δύο αιολικά πάρκα (21 ανεμογεννητριών) στις περιοχές : Φωλιά στο Στενό και Γκάγκαρη (προς του Πολέμου τον Κάμπο, πάνω από την υπάρχουσα ανεμογεννήτρια) Φωλιά Στενό Κάμπος

20 Αλβέρτης Μηνάς Άσπρος Θοδωρής Βιδάλη Δήμητρα Διαμαντόπουλος Βαπτιστής Φωσκόλου Αριάννα


Κατέβασμα ppt "Από το Χθες… στο Σήμερα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google