Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ Η γεωμετρική εποχή είναι μία περίοδος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας που διαρκεί περίπου από το 1100 π.Χ. έως το 800 π.Χ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ Η γεωμετρική εποχή είναι μία περίοδος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας που διαρκεί περίπου από το 1100 π.Χ. έως το 800 π.Χ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ Η γεωμετρική εποχή είναι μία περίοδος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας που διαρκεί περίπου από το 1100 π.Χ. έως το 800 π.Χ.

2 Είναι μία μεταβατική περίοδος, κατά την οποία συνέβησαν εξελίξεις, συντελουμένων των οποίων βρίσκουμε μία διαμορφωμένη κατάσταση στην έναρξη της αρχαϊκής εποχής. Η περίοδος αυτή πέρα από ‘σκοτεινοί αιώνες’, είναι γνωστή και με άλλες ονομασίες, όπως ομηρική εποχή, γεωμετρική εποχή, λόγω των αλλαγών που σημειώνονται περί το 1050π.Χ. στην τεχνοτροπία της κεραμεικής, ή εποχή του σιδήρου, καθώς από το 1100 π.Χ. και εξής γενικεύεται η χρήση του υλικού αυτού για την κατασκευή όπλων ή σκευών.

3 Ο Όμηρος ήταν ο σπουδαιότερος ραψωδός της εποχής εκείνης.
ΡΑΨΩΔΟΙ Ο Όμηρος ήταν ο σπουδαιότερος ραψωδός της εποχής εκείνης.

4 Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται σκοτεινή από ιστορική άποψη καθώς δεν υπάρχουν άμεσες πηγές γι’ αυτή. Διαθέτουμε, ωστόσο, μία μη ιστορική πηγή, τα Ομηρικά Έπη. Είναι γενικώς αποδεκτό ότι η σύνθεση των επών που συντελέστηκε πάνω στη βάση μίας μακρόχρονης προφορικής παράδοσης, έγινε τον 8ο αιώνα και ότι η Ιλιάδα συντέθηκε πριν από την Οδύσσεια.

5 ΕΙΔΩΛΙΑ

6 Η ειδωλοπλαστική της περιόδου συνίσταται κυρίως σε χάλκινα και πήλινα ειδώλια. Ελάχιστα παραδείγματα γνωρίζουμε από άλλα υλικά, όπως ο λίθος ή το ελεφαντόδοντο (το τελευταίο κυρίως από την Κρήτη).

7 ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

8 Τα κοσμήματα είναι γενικώς σπάνια την περίοδο αυτή και κατά κανόνα προέρχονται από ταφές. Οι συνηθέστεροι τύποι χάλκινων κοσμημάτων είναι η περόνες και οι πόρπες, που χρησίμευαν κυρίως για να συγκρατούν στους ώμους τον πέπλο, ένα είδος ενδύματος που φαίνεται ότι άρχισε να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του 11ου αι. π.Χ

9 ΑΓΓΕΙΑ

10 Γεωμετρική κεραμική ονομάζεται η αρχαία ελληνική κεραμική της περιόδου π.Χ. περίπου λόγω των γεωμετρικών μοτίβων που τη διακοσμούσαν. Μια πρώιμη μορφή της είναι η Πρωτογεωμετρική κεραμική, που ήταν διαδεδομένη στην Ελλάδα την ακριβώς προηγούμενη περίοδο, μεταξύ 1050 και 900 π.Χ. Από το όνομα της κεραμικής που επικρατούσε ονομάζονται οι αντίστοιχες περίοδοι Πρωτογεωμετρική και Γεωμετρική, κυρίως όταν τα συμφραζόμενα αφορούν στην τέχνη.

11 ΟΠΛΑ Τα κύρια όπλα της γεωμετρικής εποχής ήταν τα σπαθιά ,τα μαχαίρια, τα δόρατα και τα τόξα.

12 Τα όπλα και τα εργαλεία της περιόδου κατασκευάζονται κατά κανόνα από σίδηρο, ο οποίος ως υλικό είναι ανθεκτικότερος και πιο αποτελεσματικός από το χαλκό. Τα παραδείγματα που σώζονται ως τις μέρες μας είναι λιγοστά και περιλαμβάνουν ξίφη, εγχειρίδια, αιχμές δοράτων, μαχαίρια αλλά και οβελούς, κρατευτές, κτλ. Ο αμυντικός οπλισμός, ωστόσο, δηλαδή τα κράνη, οι ασπίδες και οι θώρακες, συνέχισαν να κατασκευάζονται από χαλκό, ο οποίος είναι πιο εύκαμπτος και αποκτά ευκολότερα το επιθυμητό σχήμα με σφυρηλάτηση.

13 ΤΙΜΟΛΕΩΝ ΚΟΡΩΣΗΣ ΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΝΤΟΣ
ΤΙΜΟΛΕΩΝ ΚΟΡΩΣΗΣ ΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΝΤΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ Η γεωμετρική εποχή είναι μία περίοδος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας που διαρκεί περίπου από το 1100 π.Χ. έως το 800 π.Χ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google