Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΣ ΤΗΣ ΓΙΑΛΟΒΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΣ ΤΗΣ ΓΙΑΛΟΒΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΣ ΤΗΣ ΓΙΑΛΟΒΑΣ
Ο ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΣ ΤΗΣ ΓΙΑΛΟΒΑΣ

2 Καρβουνιάρης : Ένα επάγγελμα που υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων, βασικό για τις καθημερινές ανάγκες όλων των ανθρώπων τότε. Πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί είναι το ξύλο και ιδιαίτερα η ελιά. Η εργασία ξεκινά με τη συλλογή καύσιμης ύλης, αγορά και κοπή

3 Αφού συγκεντρωθεί η απαραίτητη
ποσότητα διάφορων μεγεθών ξύλου, αρχίζει το στήσιμο του καμινιού σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Ο καρβουνιάρης στοιβάζει τα ξύλα ξεκινώντας από τα χοντρά και καταλήγει στα λιανά, δημιουργώντας ένα ομοιόμορφο ημισφαίριο και αφήνοντας στη βάση τους απαραίτητους αγωγούς εξαερισμού. Στη συνέχεια καλύπτει το σωρό με στρώσεις άχυρου και τελειώνει το στήσιμο με χώμα. Το καμίνι είναι έτοιμο να αναφτεί και να αρχίσει η καύση.

4 Η διαδικασία της καύσης θα διαρκέσει
15 ημέρες ανάλογα με την ποσότητα του ξύλου. Αυτές τις 15 ημέρες, ο καρβουνιάρης στην κυριολεξία χάνει τον ύπνο του, γιατί το καμίνι πρέπει να παρακολουθείται επί εικοσιτετραώρου βάσεως, να τροφοδοτείται με τα απαραίτητα ξύλα προς κάψιμο ώστε να μην καούν αυτά που προορίζονται για κάρβουνο, τον αέρα που χρειάζεται να παρέχεται στο καμίνι για τη σωστή καύση ή το μερικό σβήσιμο που μπορεί να χρειαστεί αν η φωτιά είναι δυνατή. Όταν ψηθεί το κάρβουνο ο καρβουνιάρης σβήνει το καμίνι με νερό κι εφ’ όσον τα κάρβουνα κρυώσουν τα τοποθετεί σε σακιά κι είναι έτοιμα για να διοχετευτούν στην αγορά.

5 Ο Καρβουνιάρης της Γιάλοβας ,
Γιώργος Καζάζης ασκεί το επάγγελμα του καρβουνιάρη επαγγελματικά περίπου μισό αιώνα από το Ο ίδιος και η οικογένειά του ήρθαν στην ευρύτερη περιοχή της Πύλου από το 1975. Ο μόνος καρβουνιάρης στην Μεσσηνία και ένας από τους ελάχιστους που έχουν απομείνει στην Ελλάδα παραδίνει την σκυτάλη αυτού του μοναδικού επαγγέλματος στους γιούς του Ιγνάτιο και Γιάννη. Αφοσιωμένα στην παράδοση και την ποιότητα του προϊόντος τους τα δυο αδέρφια εξακολουθούν να παράγουν κάρβουνο με τον ίδιο οικολογικό τρόπο και αυθεντικότητα και τα διαθέτουν πλέον σε εστιατόρια και ταβέρνες αλλά και σε ιδιώτες που θέλουν να έχουν την νοστιμιά και την ιδιαίτερη φυσική γεύση που δίνει το αυθεντικό κάρβουνο. Το χώρο των καμινιών τους που βρίσκεται στην Βοϊδοκοιλιά της Γιάλοβας Πύλου στη Μεσσηνία, επισκέπτονται καθημερινά πολλοί τουρίστες αλλά και Έλληνες.

6 Το επάγγελμα του καρβουνιάρη πέραν της διαχρονικότητάς του, θα έπρεπε να χαρακτηριστεί ως ΤΕΧΝΗ, κι ο καρβουνιάρης ως καλλιτέχνης γιατί απαιτεί μεγάλη τεχνική και υπομονή για να εξασκηθεί και το διέπει πολιτιστικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον.


Κατέβασμα ppt "Ο ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΣ ΤΗΣ ΓΙΑΛΟΒΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google