Πορεία διδασκαλίας Στάδιο προετοιμασίας Στάδιο παρουσίασης

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στη διδακτική διαδικασία ο διδάσκων θέτει στόχους, στη συνέχεια μεριμνά για την επίτευξή τους και τέλος αξιολογεί το έργο του, το υλικό.
Advertisements

Αμπαλάκης Στέλιος Διδακτικοί σκοποί  Στο σύνταγμα κάθε χώρας καθορίζονται οι γενικοί σκοποί της εκπαίδευσης  Με βάση τον γενικό σκοπό.
Α. Αναλυτικό Α’ Γυμνασίου
Διδακτικές στρατηγικές Oδηγίες για βέλτιστες συνθήκες μάθησης Gagné.
ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΥΡΓΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ Μ. Μ. Ε
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ – ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Ειδικά θέματα διδακτικής των Οικονομικών Συνέχεια… Μεθοδολογικές προσεγγίσεις 4 η διάλεξη.
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Εκπαίδευση, επιμόρφωση και αξιολόγηση
Διδακτική Μαθημάτων Ειδικότητας – Σχέδιο Μαθήματος
ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΤΔΕ ΡΟΔΟΣ 2010
Τι είναι το Σχέδιο Εργασίας (Project) και τι μέθοδος Project;
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ – ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ, ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ.
Θεωρητική Παρουσίαση Μαθήματος Γυμνασίου
Ενότητα 2.2. Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ Επιμορφώτρια:
Μαθησιακά αποτελέσματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Η περίπτωση του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Αϊβαζίδης Υπεύθυνος Διασφάλισης Ποιότητας, Έργο ΜΟΔΙΠ ΑΠΘ.
Μοντέλο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστήμων, για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, στην Κατεύθυνση της Ανάπτυξης Γνώσεων και Ικανοτήτων. Π. Κουμαράς.
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
Εφαρμογή της καθοδηγούμενης διερευνητικής μεθόδου: πλεονεκτήματα, δυσκολίες και τρόποι αντιμετώπισης Σαλούστρου Πόπη ΓΕΛ Γαζίου.
ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Ευθυγράμμιση Στόχων – Διδασκαλία – Αξιολόγηση ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ανδρέας Σ. Ανδρέου.
Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
Σενάριο.
Σχεδιασμός – Οργάνωση –Υλοποίηση προγράμματος Αγωγής Υγείας
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Σταδιοποίηση της διδασκαλίας Δέγγλερη Σοφία.
Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΩΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
 Εισαγωγή  Χωροταξική κατανομή  Προσωπικό  Μαθησιακές μέθοδοι  Επίλογος.
Σχεδίαση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με την αξιοποίηση των ΤΠΕ Οι ΤΠΕ χαρακτηρίζονται ως μέσο αναδιομόρφωσης της εκπ/κής πρακτικής. Μέσο συμπληρωματικό.
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Γνώση και κατανόηση της Παιδαγωγικής. Επεξεργασία της Εκπαιδευτικής Στρατηγικής. Επιλογή Εκπαιδευτικών μέσων και εργαλείων. Ψαθάκη.
Όψεις της Πραγματικότητας Ερευνητική Εργασία Α΄ τάξης Γενικό Λύκειο Σπήλιου Μελέτη Περίπτωσης με αποτελεσματικές πρακτικές.
«Εκπαίδευση Εκπαιδευτών ΙΕΚ ΠΑΤΡΑΣ» ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ
H εφαρμογή της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας στα φιλολογικά μαθήματα Γεωργιάδης Μιχάλης ΣΣ Φιλολόγων.
1ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Σύγχρονες μέθοδοι εκπαίδευσης Καρακούσης.
Διδασκαλία των Θρησκευτικών με Νέες Τεχνολογίες
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Γυμνασίων Οκτώβριος 2007.
ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ» ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : ΣΠΥΡΕΤΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΕΜ : 1022.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη Ενότητα 3: Νοσηλευτική Διεργασία. Κοτρώτσιου Ευαγγελία, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, T.E.I. Θεσσαλίας.
Ανάπτυξη – Βελτίωση του Ανθρώπινου Δυναμικού
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Βήματα ανάπτυξης εκπαιδευτικού προγράμματος στην κοινότητα Εντοπισμός μιας ειδικής για ένα πληθυσμό ανάγκης για μάθηση.
Διάλεξη : είναι η μετάδοση γνώσεων από τον δάσκαλο στο μαθητή με το λόγο, την επίδειξη αντικειμένων, την υποδειγματική εκτέλεση δεξιοτήτων ( πνευματικών.
Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Κατηγορία ΙΙΙ Διεξαγωγή Διδασκαλίας και Αξιολόγηση των Μαθητών Αλεξάνδρα Χ. Κουλουμπαρίτση.
1ο βήμα : επιλογή ενός θέματος από το Α.Π της γνωστικής περιοχής. 2 ο βήμα: καταγραφή των μαθησιακών στόχων- επιδιώξεων. 3ο βήμα : σχεδιασμός δράσεων.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Ερωτηματική μέθοδος Η ερωτηματική μέθοδος είναι αμφίδρομη επικοινωνία Αποτελείται από δύο στοιχεία: την ερώτηση και την απάντηση Θέτει τον εκπαιδευόμενο.
Καταιγισμός ιδεών Συνιστάται για την πολυεπίπεδη εξέταση ζητήματος ή κεντρικής έννοιας, μέσω της παρακίνησης των εκπαιδευόμενων να προβούν σε ελεύθερη,
Σκοποί αγωγής υγείας-συμβουλευτικής  Διατήρηση σωματικής ισορροπίας ατόμου: υγιεινή, διατροφή, άσκηση  Διατήρηση ψυχικής-κοινωνικής ισορροπίας ατόμου-
Κώστας Θεριανός, Δρ. Επιστημών της Αγωγής Το σχέδιο δράσης (project) και η σύνδεση του με την Επαγγελματική Συμβουλευτική.
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Υγεία και Ευεξία Μαθητών/τριών
Μη τυπική εκπαίδευση: ο εκπαιδευτικός, ο μαθητής, η επίσκεψη, το μουσείο Μάθημα 7 Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για την μη τυπική εκπαίδευση ΠΔΜ.
Ορισμός Επίδειξη είναι η παρουσίαση μιας πράξης μιας διαδικασίας ή ενός φαινόμενου με πραγματικά μέσα. Όταν δεν χρησιμοποιούνται πραγματικά μέσα ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ.
ΖΗΣΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Σχεδιασμός εκπαιδευτικών στόχων
Αναζητώντας το καλό κλίμα στο σχολείο
Προσωπική Εκπαιδευτική Θεωρία
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Εισήγηση Δρ. Δ. Δαποντας.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (30%)
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
- Προσεκτικός σχεδιασμός Α΄Φάση - Επιλογή του θέματος - Καθορισμός στόχων       Από τους μαθητές      - Προσεκτικός σχεδιασμός  
Ομάδα Πρεσβευτών eSafetyLabel+
Χρόνος χρήσης ψηφιακών συσκευών
Προσωπική Εκπαιδευτική Θεωρία
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Πορεία διδασκαλίας Στάδιο προετοιμασίας Στάδιο παρουσίασης Στάδιο εφαρμογής Στάδιο δοκιμασίας και ελέγχου

Στάδιο προετοιμασίας Η σπουδαιότητα και η αναγκαιότητα της προετοιμασίας Επιδιώκεται η διανοητική, συναισθηματική και ψυχολογική προετοιμασία των εκπαιδευόμενων Κατά το στάδιο αυτό πρέπει ο διδάσκων να: Προσελκύσει την προσοχή των εκπαιδευόμενων Μεταβάλλει την προσοχή σε ενδιαφέρον Μετατρέψει το ενδιαφέρον σε ενεργό επιθυμία προς μάθηση

Τρόποι προετοιμασίας των μαθητών. Αυτό μπορεί να γίνει: Τρόποι προετοιμασίας των μαθητών. Αυτό μπορεί να γίνει: Με την παροχή πληροφοριών για την ενότητα μάθησης Με το να δείξει τη σχέση του μαθήματος με προηγούμενα ή και γενικότερης γνώσης Με την προβολή ταινιών Με την υποβολή ερωτήσεων Με την πρόκληση συζήτησης

Με τη χρησιμοποίηση όλων των εποπτικών μέσων Με τη διήγηση προσωπικών εμπειριών Με την περιγραφή καταστάσεων που βοήθησαν οι σχετικές γνώσεις Με τη διενέργεια ενός τεστ ή πειράματος Με την προβολή ενός αινίγματος (ζητήματος που θέτει ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με το θέμα διδασκαλίας)

Β΄Στάδιο παρουσίασης Από το παρόν στο παρελθόν και αντιθέτως Από τα απλά στα σύνθετα Από τα γνωστά στα άγνωστα Από τα κοντινά στα απομακρυσμένα Από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα στα λιγότερο συχνά χρησιμοποιούμενα Από τα συγκεκριμένα στα αφηρημένα Τρόποι παρουσίασης της ύλης Τμηματικά ή ολική παρουσίαση της ύλης

Γ΄Στάδιο εφαρμογής Η εφαρμογή αποσκοπεί στην πλήρη εντύπωση, διατήρηση και με βεβαιότητα χρησιμοποίηση της διδαχθείσης ύλης Τρόποι εφαρμογής Με λύση ασκήσεων Με παρουσιάσεις εργασιών Με ερωτήσεις και απαντήσεις Με εξάσκηση των μαθητών στο εργαστήριο Ο ρόλος του διδάσκοντος στο στάδιο εφαρμογής είναι να παρέχει βοήθεια στους μαθητές για να μάθουν

Δ΄Στάδιο δοκιμασίας και ελέγχου Με τεστ προφορικά – γραπτά Με εργασίες Με πρακτικές ασκήσεις Γενικά στο στάδιο αυτό Καλλιεργεί τις πνευματικές ικανότητες των μαθητών Διευκολύνει την επανάληψη των βασικών στοιχείων της διδασκαλίας και την εφαρμογή τους

Διάγραμμα διδασκαλίας κατά (Rogers) Α΄φάση: Ανάλυση – αξιολόγηση των παραγόντων που σχετίζονται με τη διαδικασία: Ανάγκες, δυνατότητες & ενδιαφέροντα εκπαιδευόμενων Απαιτήσεις του αντικειμένου διδασκαλίας Μέσα που διατίθενται για εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους

Β΄φάση: Καθορισμός αντικειμενικών σκοπών Ποιες γνώσεις/δεξιότητες θα πρέπει να κατέχουν οι εκπαιδευόμενοι στο τέλος των μαθημάτων? Γ΄φάση: Προσδιορισμός – τοποθέτηση κριτηρίων αξιολόγησης Δ΄φάση: Επιλογή μεθόδων, καθορισμός περιεχομένου, προγραμματισμός – πλάνο Κατανομή ύλης: πόσος χρόνος θα χρειαστεί για τη διδασκαλία της? Τι πρέπει να περιλαμβάνει το κάθε μάθημα και τι θα παραλείπεται?

Ε΄φάση: Πραγματοποίηση – εφαρμογή διδασκαλίας Συνεχής ανατροφοδότηση – διόρθωση προβλημάτων Στ΄φάση: Εκτίμηση αποτελέσματος διδασκαλίας, επαναπρογραμματισμός, τροποποίηση για βελτίωση

Επιλογή μεθόδου διδασκαλίας Τεκμηριωμένη, θεωρητική γνώση, παροχή όγκου πληροφοριών, μεγάλος αριθμός εκπαιδευόμενων: διάλεξη με ερωτήσεις Κινητοποίηση εκπαιδευόμενων: καταιγισμός ιδεών, παιχνίδι ρόλων Ενθάρρυνση δημιουργικότητας, σύνδεση θεωρίας με πράξη: ασκήσεις, μελέτη περίπτωσης Ανάπτυξη δεξιοτήτων: επίδειξη Εξέταση, διαμόρφωση και αναθεώρηση στάσεων: συζήτηση, ομάδες εργασίας, παιχνίδι ρόλων

Επιλογή συγγράμματος Η κυριότερη πηγή πληροφόρησης για τον εκπαιδευόμενο – αναμένεται η εκτεταμένη χρήση του Προδιαγραφές: σύγχρονο, κατανοητό, ελκυστικό, ενδιαφέρον, αξιόπιστο, ευκολία εύρεσης θέματος, να μπορεί να ανατρέξει σε αυτό ο εκπαιδευόμενος μετά από χρόνια, να κινητοποιεί την αναζήτηση επιπλέον πηγών Πληροφορίες: όχι υπερβολικές σε ποσότητα / λεπτομέρειες, σε αντιστοιχία προς το επίπεδο των εκπαιδευόμενων Κατάλληλο ως βάση για το σχεδιασμό εργασιών

Διατύπωση στόχων Για στόχους που αφορούν γνώσεις: αναγνωρίζω, διακρίνω, ερμηνεύω, περιγράφω, (προσδι)ορίζω, απαριθμώ, κατατάσσω, συγκρίνω, συσχετίζω Για στόχους που αφορούν δεξιότητες: μετρώ, υπολογίζω, κατασκευάζω, ετοιμάζω, διορθώνω, ελέγχω, επαληθεύω, επιλύω, εφαρμόζω, μετατρέπω, σχεδιάζω, χρησιμοποιώ Για στόχους που αφορούν στάσεις: αποδέχομαι, απορρίπτω, αμφισβητώ, ενθαρρύνω, παροτρύνω, υιοθετώ, εκτιμώ, αναρωτιέμαι