Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΖΗΣΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Σχεδιασμός εκπαιδευτικών στόχων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΖΗΣΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Σχεδιασμός εκπαιδευτικών στόχων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΖΗΣΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Σχεδιασμός εκπαιδευτικών στόχων
Η δημιουργία εκπαιδευτικών στόχων, αν και διαδικασία χρονοβόρα, είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί καθορίζει τόσο τις διδακτικές ενότητες και την αλληλουχία τους, όσο και την επιλογή των εκπαιδευτικών τεχνικών. Επομένως, εάν οι στόχοι δεν είναι ξεκάθαροι, ενδέχεται να αγνοηθούν σημαντικά στοιχεία του μαθήματος και κυρίως οι εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών/τριών.

2 ΖΗΣΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Σχεδιασμός εκπαιδευτικών στόχων
Σκοπός και στόχοι: Ο σκοπός ενός μαθήματος είναι μια γενική δήλωση προθέσεων, και δεν είναι απαραίτητο να αναφέρεται στα αναμενόμενα αποτελέσματα με σαφή και αναλυτικό τρόπο. Αντίθετα, οι στόχοι μιας διδακτικής ενότητας αναφέρονται στα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της διδασκαλίας της με σαφή και αναλυτικό τρόπο.

3 ΖΗΣΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Σχεδιασμός εκπαιδευτικών στόχων
Κρίνεται σκόπιμο οι στόχοι που διαμορφώνονται για ένα μάθημα να χωρίζονται σε τρία βασικά επίπεδα: α) σ’ αυτούς που αφορούν τις γνώσεις που θα λάβουν οι μαθητές/τριες β) σ’ αυτούς που αφορούν τις ικανότητες που θα αναπτύξουν μετά τη λήξη του προγράμματος, και γ) σ’ αυτούς που αφορούν τις στάσεις που θα υιοθετήσουν για το αντικείμενο στο οποίο εκπαιδεύονται.

4 ΖΗΣΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Σχεδιασμός εκπαιδευτικών στόχων
Οι στόχοι στο επίπεδο γνώσεων σχετίζονται με όλα εκείνα τα δεδομένα που θα λάβει ως πληροφόρηση ο μαθητής από το μάθημα και θα καταχωρίσει στη μνήμη του για μελλοντική χρήση. Οι στόχοι στο επίπεδο ικανοτήτων είναι η δυνατότητες που θα αναπτύξει ο μαθητής μετά τη λήξη του μαθήματος ώστε να μπορεί να αξιοποιεί τεχνογνωσία, δεξιότητες, προσόντα ή γνώσεις που θα τον βοηθήσουν να διαχειρίζεται με επιτυχία τόσο οικείες όσο και νέες επαγγελματικές καταστάσεις και απαιτήσεις. Οι στόχοι στο επίπεδο στάσεων είναι οι αξίες και γενικά οι προδιαθέσεις που θα αναπτύξουν ή θα αποκτήσουν οι μαθητές/τριες, οι οποίες θα επηρεάζουν τις προτιμήσεις και τη συμπεριφορά τους για ορισμένα πρόσωπα, πράγματα ή καταστάσεις.

5 ΖΗΣΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Σχεδιασμός εκπαιδευτικών στόχων
Ο προσδιορισμός των εκπαιδευτικών στόχων επηρεάζει και την επιλογή των διδακτικών τεχνικών. Τέλος, είναι απαραίτητο οι εκπαιδευτικοί στόχοι να είναι απόλυτα σαφείς και συγκεκριμένοι, προκειμένου να μπορέσει ο εκπαιδευτικός να ρυθμίσει αναλόγως τη διάρκεια του μαθήματος και ταυτόχρονα να καθησυχάσει τους μαθητές, να τους βοηθήσει να περιορίσουν την αντίστασή τους στο νέο και στην αλλαγή, και να δομήσουν την εμπλοκή τους στην εκπαιδευτική διεργασία. Για την εξασφάλιση της σαφήνειας κατά τη δημιουργία εκπαιδευτικών στόχων οι στόχοι πρέπει να εκφράζονται με τη χρήση κατάλληλων ρημάτων για το κάθε επίπεδο. Παραδείγματα κατάλληλων ρημάτων δίνονται στη συνέχεια:

6 ΖΗΣΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Σχεδιασμός εκπαιδευτικών στόχων
ΓΝΩΣΕΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ Γνωρίζω Καταλαβαίνω Ορίζω Προσδιορίζω Συγκρατώ Ονομάζω Αναγνωρίζω Απομνημονεύω Απαριθμώ Διορθώνω Ελέγχω Χρησιμοποιώ Ενεργοποιώ Κάνω Αλλάζω Πληκτρολογώ Διαβάζω Συντάσσω Εφαρμόζω Πραγματοποιώ Προσαρμόζομαι Αισθάνομαι Απομυθοποιώ Εντάσσομαι Κινητοποιούμαι


Κατέβασμα ppt "ΖΗΣΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Σχεδιασμός εκπαιδευτικών στόχων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google