1 Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης ΙΙ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
NOMΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΕ, ΕΕ ΚΑΙ ΕΠΕ
Advertisements

Τ.Ε.Ι ΠΑΤΡΑΣ-ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Project part-financed by ERDF #1 ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ -16 Ι0ΥΛΙΟΥ 2012 “Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ.
IKRP Rokas & Partners Περίληψη νομικού πλαισίου για τις αλλοδαπές εταιρείες.
Αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία με το Ν
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΥΜΒΟΛΗ/ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Εισαγωγή στη Λογιστική.
ΛΥΣΗ ΕΚΑΘΑΡΙΣΗ ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ Ο.Ε. ΣΕ Α.Ε.
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 5 η Νικόλαος Καρανάσιος Προσωπικές Εταιρίες.
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 6 η Νικόλαος Καρανάσιος Εταιρίες Κεφαλαίων.
Ειδικά θέματα Οικονομικής Ανάπτυξης : Επιχειρηματικότητα Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης
Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙI 1 Ρέθυμνο, Διατυπώσεις συστάσεως Ο.Ε.
Χρηματοοικονομικά μέσα: Γνωστοποίηση και παρουσίαση (ΔΛΠ 32) Αναγνώριση και αποτίμηση (ΔΛΠ 39) Το ΔΛΠ 32 αποτελεί τον οδηγό για την παρουσίαση των χρηματοοικονομικών.
Δ.Λ.Π. 1 Παρουσίαση των Οικονομικών Καταστάσεων
1 Ομάδα 4 Καθαρή θέση-Προβλέψεις-Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις Στην τέταρτη ομάδα περιλαμβάνονται οι λογαριασμοί με τους οποίους παρακολουθούνται: –Η καθαρή.
ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ειδικός Σύμβουλος Ε.Β.Ε.Α. Συντονιστής Κ.Υ. Γ.Ε.ΜΗ της Κ.Ε.Ε.Ε. ΘΕΜΑ :  Τι είναι το ΓΕΜΗ - Νομικές Διατάξεις  Κανονιστικές Πράξεις.
Με όραμα για το μέλλον. Μπορώ να διατηρήσω το Ε.Γ.Λ.Σ. ? Οι διατάξεις του ν. 4308/2014 για τα «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα» περιλαμβάνουν στο παράρτημα.
ΜΙΚΤΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ 3 ο Πακέτο σημειώσεων Εισηγήτρια Δοξαστάκη Κάλλια 3 ο Πακέτο σημειώσεων Εισηγήτρια Δοξαστάκη Κάλλια.
1 Ανώνυμη Εταιρεία Ι ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.
1 Ανώνυμη Εταιρεία ΙΙΙ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.
1 Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης I ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.
Κρατήσεις σε περιπτώσεις εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων.
Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης I. Ε.Π.Ε. Είναι μια ενδιάμεση μορφή μεταξύ προσωπικής και κεφαλαιουχικής εταιρείας.Είναι μια ενδιάμεση μορφή μεταξύ προσωπικής.
Λογιστικά Βιβλία – Δικαιολογητικά Έγγραφα.  Κάθε επιτηδευματίας ανεξαρτήτως εάν είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί οποιαδήποτε μορφή επιχειρηματικής.
1 Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις Ομάδα 5η Με τους λογαριασμούς της πέμπτης ομάδας παρακολουθούνται: –οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της οικονομικής μονάδας,
Νικόλαος Καρανάσιος - ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ 1 ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ Τέρμα Μαγνησίας Σέρρες ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ.
1 Εγγραφές Προσδιορισμού Λογιστικού Αποτελέσματος Όταν όλες οι ημερολογιακές εγγραφές προσαρμογής των υπολοίπων των λογαριασμών προς τα δεδομένα της απογραφής.
Ανώνυμη Εταιρεία. Έννοια Η ανώνυμη εταιρεία είναι μία κεφαλαιουχική εταιρείαΗ ανώνυμη εταιρεία είναι μία κεφαλαιουχική εταιρεία Το κεφάλαιο της είναι.
ΤΕΙ Ιονίων Νήσων - Νομική Μορφή ΕταιρίαςΑργυρή Κατωπόδη1 ΤΕΙ Ιονίων Νήσων – Ηλεκτρονικές Επιχειρήσεις Μάθημα Β.2 Αργυρή Κατωπόδη.
1 Ορισμός του Λογαριασμού Λογαριασμός είναι η κατηγορία: –η οποία περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα στοιχεία μιας οικονομικής μονάδας τα οποία έχουν κάποιο.
1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΒΑΣΩ Χ’’ ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 Joannides+Co Limited 13, Agiou Prokopiou street CY-2406.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
Χρηματοοικονομική Ανάλυση …η διαδικασία άντλησης οικονομικών πληροφοριών από τα χρηματοοικονομικά στοιχεία μιας εταιρείας. Η χρηματοοικονομική ανάλυση.
Η προσωπική ευθύνη των διοικούντων νομικά πρόσωπα για τα εταιρικά φορολογικά χρέη πριν και μετά τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας - Ορισμένα ειδικότερα.
Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2016 «ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ» ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ Γ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ Δικηγόρος LL.M, Partner Σεμινάρια Προετοιμασίας Υποψηφίων Δικηγόρων ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ.
ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ - ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ.
1 Ανώνυμη Εταιρεία ΙI ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.
Δρ. ΚΑΡΤΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ.  ΓΕΝΙΚΑ-ΟΡΙΣΜΟΙ  ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ=ΟΙ ΧΡΗΜ ΚΑΤ/ΣΕΙΣ ΕΝΌΣ ΟΜΙΛΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΑΝ.
1 Προσδιορισμός του εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες Ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες θεωρείται αυτό που προκύπτει από μισθούς, ημερομίσθια επιχορηγήσεις,
ΕΤΑΙΡΙΚΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ. ΕΙΔΗ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ Γνήσιοι – καταχρηστικοί Συγχώνευση Διάσπαση Μετατροπή Εξαγορά /20 Απόσχιση κλάδου Πηγές ΚΝ. 2190/20.
TEI OF WESTERN MACEDONIA M.Sc in Accounting and Auditing
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΟΜΟΣ 4308/
Ισολογισμός Ο Ισολογισμός εμφανίζει σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή:
ΠΡΟΤΥΠΟ ΥΠ’ΑΡΙΘΜΟΝ 7: ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΑΜΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Συστήματα χρηματοοικονομικής διοίκησης
Ετερόρρυθμη Εταιρεία (Ε.Ε.)
Ετερόρρυθμη Εταιρεία (Ε.Ε.)
Ομόρρυθμη Εταιρεία (Ο.Ε.)
Επιβλέπων Καθηγητής: Παναγιώτης Παντελίδης
Αρχές Οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων , 1ο εξάμηνο
Συμμετοχές και λοιπές μακροπρόθεσμες απαιτήσεις (λογ. 18)
ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ - ΕΚΤΡΟΦΗΣ
Άσκηση 1η Δίνονται τα εξής στοιχεία: Αρχικό απόθεμα εμπορευμάτων 10000
Τι σημαίνει για τους αγρότες η πρόταση για το ασφαλιστικό
Επωνυμία εταιρείας Μια επισκόπηση της οικονομικής απόδοσης
Ομόρρυθμη Εταιρεία (Ο.Ε.)
Άσκηση 1η Δίνονται τα εξής στοιχεία: Αρχικό απόθεμα εμπορευμάτων 10000
Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
Οι αποφάσεις διανομής των κερδών
Αποτελεσματική Διοίκηση Επιχειρήσεων
FUN FUN IS FUN! ΧΡ = ΠΙ Accounting Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ.
Τήρηση αρχείων (βιβλίων)
ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ
Ηλεκτρονικές εφαρμογές Φορολογίας Κεφαλαίου
Φορολογικη λογιστικη Αγρότες.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης ΙΙ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010

Μεταβίβαση εταιρικών μεριδίων ► Η μεταβίβαση εταιρικών μεριδίων είναι δυνατή με σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου. ► Απαιτείται σύγκλιση της γενικής συνέλευσης με πλειοψηφία 3/4. ► Μετά την απόφαση απαιτείται επικύρωσή της με συμβολαιογραφικό έγγραφο. ► Για τη μεταβίβαση των εταιρικών μεριδίων απαιτείται η καταβολή φόρου 0,5 % στο Ταμείο Νομικών και 1% προς το Ταμείο Πρόνοιας Δικηγόρων. ► Απαιτείται τροποποίηση του καταστατικού και καταβολή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου 1%. ► Ακολουθούνται οι λοιπές διαδικασίες δημοσίευσης.

Σχέσεις εταίρων - εταιρείας ► Στις σχέσεις μεταξύ εταίρων και εταιρείας υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Στο καταστατικό:  Πρέπει να προβλέπεται απαγόρευση όσον αφορά τη χορήγηση δανείων από την εταιρεία προς τους εταίρους, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα που αφορούν την αρχή σταθερότητας του κεφαλαίου.  Κρίνεται σκόπιμο να προβλέπεται η απαγόρευση επαγγελματικής δραστηριότητας των εταίρων η οποία θα είναι ανταγωνιστική προς τα συμφέροντα της εταιρείας.

Συμπληρωματικές εισφορές ► Η νομοθεσία ορίζει ότι στο καταστατικό μπορεί να συμπεριληφθεί διάταξη για τη διενέργεια συμπληρωματικών εισφορών. ► Σκοπός των συμπληρωματικών εισφορών πρέπει να είναι η κάλυψη ζημιών που έχουν βεβαιωθεί στον ισολογισμό. ► Οι συμπληρωματικές εισφορές δεν αποτελούν αύξηση του κεφαλαίου και για να πραγματοποιηθούν πρέπει:  Να προβλέπεται στο καταστατικό  Να καθορίζεται το μέγεθος (μικρότερες του αρχικού κεφαλαίου)  Σκοπός η κάλυψη ζημιών που παρουσιάζονται στον ισολογισμό  Για την καταβολή των εισφορών απαιτείται απόφαση της Γενικής Συνέλευσης με πλειοψηφία ¾.

Συμπληρωματικές εισφορές (2) ► Μόλις η Γενική Συνέλευση αποφασίσει για την καταβολή συμπληρωματικών εισφορών, θα πρέπει όλοι οι εταίροι να συνεισφέρουν (υποχρεωτικά). ► Η συνεισφορά είναι ανάλογη με το ποσοστό συμμετοχής στο αρχικό κεφάλαιο. ► Σε περίπτωση που κάποιος από τους εταίρους αδυνατεί να καταβάλει την συμπληρωματική εισφορά που του αναλογεί, γίνεται έκπτωτος από την εταιρεία. ► Στην περίπτωση αυτή η μερίδα συμμετοχής εκποιείται σε άλλο πρόσωπο.

Αύξηση εταιρικού κεφαλαίου ► Η αύξηση του εταιρικού κεφαλαίου απαιτεί τροποποίηση του καταστατικού. ► Η αύξηση κεφαλαίου πραγματοποιείται:  Με την έκδοση νέων εταιρικών μεριδίων  Με αύξηση ονομαστικής αξίας των παλαιών μεριδίων  Με κεφαλαιοποίηση αδιανέμητων κερδών  Με συγχώνευση – απορρόφηση εταιρειών  Με κεφαλαιοποίηση της πιστωτικής διαφοράς αναπροσαρμογής παγίων.

Μείωση εταιρικού κεφαλαίου ► Γίνεται με τροποποίηση του καταστατικού. ► Το εταιρικό κεφάλαιο μετά τη μείωση δεν πρέπει να είναι κάτω από ευρώ και τα εταιρικά μερίδια κάτω από 30 ευρώ. ► Η μείωση εταιρικού κεφαλαίου διακρίνεται σε:  Προαιρετική που γίνεται για κάλυψη ζημιών ή για μείωση πλεονάζοντος κεφαλαίου.  Υποχρεωτική που γίνεται σε περίπτωση εξόδου ή αποκλεισμού εταίρου και σε περίπτωση που απωλεσθεί το ½ του εταιρικού κεφαλαίου.

Μείωση εταιρικού κεφαλαίου (2) ► Για τη μείωση εταιρικού κεφαλαίου θα πρέπει να δημοσιευτεί απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εταίρων. ► Μετά την πάροδο δύο μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης μπορούν να υπογράψουν την συμβολαιογραφική πράξη μείωσης. ► Στην περίπτωση που εντός του διμήνου τρίτοι, δανειστές της εταιρείας εκφράσουν έγγραφη αντίρρηση για την μείωση, τότε δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Διανομή των αποτελεσμάτων ► Στο τέλος της διαχειριστικής περιόδου ο διαχειριστής προβαίνει σε απογραφή όλων των στοιχείων του ισολογισμού για να συνταχθούν οι ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις:  Ισολογισμός  Αποτελέσματα χρήσης  Πίνακας διάθεσης αποτελεσμάτων  Προσάρτημα ► Οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις καταχωρούνται στο μητρώο του Πρωτοδικείου, δημοσιεύονται στην Εφ. Της Κυβερνήσεως, σε μία εφημερίδα οικονομικού περιεχομένου και σε δύο ημερήσιες εφημερίδες η μία εκ των οποίων πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Διανομή των αποτελεσμάτων (2) ► Είκοσι ημέρες μέχρι και τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων συγκαλείται Γ.Σ. για τη έγκριση τους. ► Τα λογιστικά βιβλία και ο τρόπος σύνταξής των καταστάσεων ελέγχονται από δύο ελεγκτές. ► Από τα καθαρά κέρδη αφαιρείται ο φόρος εισοδήματος και εν συνεχεία παρακρατείται ένα ποσό 5% για σχηματισμό τακτικού αποθεματικού. Το υπόλοιπο ποσό διανέμεται στους εταίρους ανάλογα με τα ποσοστά. ► Π.χ. Κέρδη 120 ευρώ, Φόρος 20 ευρώ τότε: =100, 5% για αποθεματικό, οπότε θα διανεμηθούν 95 ευρώ =100, 5% για αποθεματικό, οπότε θα διανεμηθούν 95 ευρώ

Μισθός εταίρου ► Υπάρχει η δυνατότητα από τη νομοθεσία, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, να καταβληθεί μισθός στους μετόχους – διαχειριστές της Ε.Π.Ε. ► Τα παραπάνω εισοδήματα φορολογούνται με ποσοστό φορολόγησης ίσο με τον συντελεστή φορολόγησης της Ε.Π.Ε. και υπόκεινται σε παρακράτηση από την εταιρεία. ► Ο μισθός του εταίρου αποτελεί έξοδο για την εταιρεία και καταχωρείται στο λογαριασμό « Αμοιβές διαχειριστή εταίρου». ► Εάν ο εταίρος της Ε.Π.Ε. δεν είναι ασφαλισμένος σε κάποιο ασφαλιστικό οργανισμό ή ταμείο, οι αμοιβές που λαμβάνει για τις υπηρεσίες που παρέχει στην εταιρεία δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της εταιρείας.

Φορολογία εισοδήματος Ε.Π.Ε. ► Τα κέρδη που προκύπτουν από την δραστηριότητα φορολογούνται με ενιαίο συντελεστή 25%, μετά την αφαίρεση:  των κερδών που απαλλάσσονται ή φορολογούνται αυτοτελώς.  των κερδών από μερίσματα ημεδαπών εταιρειών. ► Άσκηση:  Η Ε.Π.Ε. «Α» με εταιρικό κεφάλαιο € έχει ως εταίρους τους Β, Γ, Δ και Ε οι οποίοι συμμετέχουν με 25% ο καθένας. Τα καθαρά κέρδη στο τέλος χρήσης είναι €. Η εταιρεία δήλωσε μη εκπιπτόμενα έξοδα 1.381,69 € και 218,4 €. Η Γ.Σ. αποφάσισε ότι τα κέρδη θα διανεμηθούν στους εταίρους. Να υπολογίσετε τον φόρο εισοδήματος, τα κέρδη προς διάθεση και τα διανεμόμενα κέρδη.

Φορολογία εισοδήματος Ε.Π.Ε. (2) ► Λύση άσκησης  Υπολογισμός φόρου εισοδήματος: ► Καθ κέρδη ,00 ► Έξοδα αυτ/των 1.381,60 ► Χαρτόσημο κερδών 218,40 ► Φορολογητέα κέρδη ,00 ► Φόρος εισοδήματος 4.550,00

Φορολογία εισοδήματος Ε.Π.Ε. (3)  Προσδιορισμός κερδών προς διάθεση: ► Καθ. Κέρδη ,00 ► Μείον: Φόρος (4.550,00) ► Κέρδη προς διάθεση ,00  Διάθεση κερδών: ► Τακτικό αποθεματικό ( Χ 5%) 602,50 ► Διανεμόμενα κέρδη ,50 ► Σύνολο ,00

Λόγοι λύσης της Ε.Π.Ε. ► Προβλεπόμενοι από το νόμο ή το καταστατικό ► Απόφαση Γ.Σ. υπό προϋποθέσεις  Εάν ληφθεί απόφαση με πλειοψηφία ¾ ► Με δικαστική απόφαση για σπουδαίο λόγο  Εάν το 1/10 ισχυριστεί εγγράφως ότι η εταιρεία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τον σκοπό ιδρύσεως και το δικαστήριο συναινέσει ► Με την κήρυξη της εταιρείας σε κατάσταση πτώχευσης

Εκκαθάριση της Ε.Π.Ε. ► Διενεργείται από τους εκκαθαριστές απογραφή και συντάσσεται αρχικός Ισολογισμός εκκαθάρισης που δημοσιεύεται στο Φ.Ε.Κ. ► Υποβάλλεται δήλωση φορολογίας εισοδήματος της Ε.Π.Ε. και εκκαθαριστική δήλωση Φ.Π.Α. ► Επιπλέον οι εκκαθαριστές υποβάλουν στην Δ.Ο.Υ. δήλωση μεταβολής δραστηριότητας και δηλώνουν ότι η εταιρεία είναι υπό εκκαθάριση ► Υποβάλλεται δήλωση μεταβολής στοιχείων στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ ► Στο τέλος της εκκαθάρισης διενεργείται νέα απογραφή, συντάσσεται τελικός Ισολογισμός που δημοσιεύεται στο Φ.Ε.Κ. και γίνονται οι απαραίτητες λογιστικές εγγραφές.

Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε. ► Η νομοθεσία αναγνωρίζει την μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε. για να προστατέψει τον επιχειρηματία που επιθυμεί να επενδύσει χωρίς να ευθύνεται με ολόκληρη την περιουσία του. ► Η μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε. μπορεί να ιδρυθεί από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο. ► Το κεφάλαιο της μονοπρόσωπης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από ευρώ και τα εταιρικά της μερίδια μικρότερα από 30 ευρώ. ► Η λογιστική της μονοπρόσωπης Ε.Π.Ε. δεν διαφέρει από την λογιστική της πολυπρόσωπης Ε.Π.Ε. ► Η διαδικασίες λύσης είναι ίδιες με τις διαδικασίες της πολυπρόσωπης Ε.Π.Ε.