Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Φορολογικη λογιστικη Αγρότες.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Φορολογικη λογιστικη Αγρότες."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Φορολογικη λογιστικη Αγρότες

2 Αγρότες Αγρότες θεωρούνται οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι πτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι, οι σηροτρόφοι, εκείνοι που υλοτομούν και παράγουν δασικά προϊόντα και οι αλιείς.

3 Ένταξη αγροτών σε διαφορετικά καθεστώτα ΦΠΑ
Ειδικό καθεστώς ΦΠΑ: εντάσσονται οι αγρότες που κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα κατώτερα των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ και είχαν δικαίωμα να λάβουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. Κανονικό καθεστώς ΦΠΑ: εντάσσονται όλοι οι υπόλοιποι με περισσότερα ακαθάριστα έσοδα (> ) και μεγαλύτερη ενίσχυση (> 5.000).

4 Σε ποιο καθεστώς ανήκουν οι παρακάτω αγρότες:
1. Από συνεταιρισμό πουλήθηκαν αγροτικά προϊόντα συνολικού ύψους ευρώ, από τα οποία παρακρατήθηκε το ποσό των 700 ευρώ, για αμοιβή του συνεταιρισμού και για έξοδα που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του αγρότη. Ο εν λόγω αγρότης δεν υποχρεούται να εναχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ ( – 700 = ευρώ) 2. Αγρότης, ο οποίος ταυτόχρονα με την αγροτική του εκμετάλλευση, εκμεταλλεύεται και ένα παντοπωλείο, ο οποίος, κατά την προηγούμενη χρήση, πραγματοποίησε ακαθάριστα έσοδα, από την εκμετάλλευση παντοπωλείου ευρώ και από την αγροτική του εκμετάλλευση ευρώ. υποχρεούται σε τήρηση βιβλίων εσόδων εξόδων και έκδοση στοιχείων μόνο για την αγροτική του εκμετάλλευση, με δυνατότητα μη τήρησης των βιβλίων αυτών, αφού για την εκμετάλλευση του παντοπωλείου απαλλάσσεται από την τήρηση βιβλίων λόγω ύψους ακαθαρίστων εσόδων (κάτω από ευρώ)

5 Συνέχεια… Αγρότης του ειδικού καθεστώτος, που πραγματοποίησε το προηγούμενο έτος ακαθάριστα έσοδα από την αγροτική του εκμετάλλευση ευρώ και έλαβε δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης ευρώ, ο οποίος μεταβίβασε στα παιδιά του, όλη την αγροτική του έκταση μέχρι τέλους του έτους και όλα τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας. δεν υποχρεούται σε τήρηση βιβλίων εσόδων εξόδων και παραμένει στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ.

6 Παραστατικά διακίνησης
Ειδικό καθεστώς ΦΠΑ: δεν έχουν υποχρέωση να εκδίδουν παραστατικά διακίνησης. Κανονικό καθεστώς ΦΠΑ: έχουν υποχρέωση να εκδίδουν παραστατικά διακίνησης όπως και όλοι οι υπόχρεοι. Επιτρέπεται, όμως, να μην εκδοθεί Δελτίο Αποστολής για παράδοση αγροτικών προϊόντων από παραγωγούς και των δυο καθεστώτων , εφόσον το παραστατικό διακίνησης εκδίδεται από τον παραλήπτη αυτών. Στην περίπτωση αυτή, αντίγραφο του παραστατικού διακίνησης παραδίδεται ή αποστέλλεται στον παραγωγό.

7 Συνέχεια… Τι γίνεται σε περίπτωση που οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ δεν υποχρεούνται στην έκδοση παραστατικών διακίνησης; όταν τα αγαθά παραλαμβάνονται από το χωράφι ή από τις εγκαταστάσεις του αγρότη, από την εμπορική επιχείρηση, πρέπει οι έμποροι να εκδώσουν το παραστατικό διακίνησης και άμεσα και το στοιχείο αξίας. όταν ο αγρότης μεταφέρει αγροτικά προϊόντα και τα παραδίδει στις εγκαταστάσεις του παραλήπτη, τότε ο παραλήπτης πρέπει να εκδώσει αμέσως, Δελτίο Ποσοτικής Παραλαβής. Όταν τα αγροτικά προϊόντα διακινούνται με φορτηγά αυτοκίνητα των αγοραστών ή με Δημόσιας Χρήσης, αλλά με ευθύνη των αγοραστών, τότε πρέπει να συνοδεύονται σε κάθε περίπτωση με Δελτία Αποστολής ή Τιμολόγια Αγοράς Αγροτικών προϊόντων.

8 Τιμολόγιο Αγοράς Αγροτικών Προϊόντων
Σύμφωνα με το άρθρο 39 παρ.1α των ΕΛΠ, δεν είναι υπόχρεοι των ΕΛΠ οι αγρότες που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ, βάσει του ύψους των ακαθάριστων εσόδων τους από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών ή του ποσού των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης που λαμβάνουν, ανά φορολογικό έτος.

9 Συνέχεια… Βάσει των παραπάνω, η πώληση αγροτικών προϊόντων από μη υποκείμενους στα ΕΛΠ αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ καλύπτεται με τιμολόγιο Αγοράς που εκδίδεται από τον αγοραστή υποκείμενο στις διατάξεις των ΕΛΠ. Το τιμολόγιο Αγοράς εκδίδεται αθεώρητο όπως όλα τα τιμολόγια. καλό είναι, στο τιμολόγιο αγοράς που εκδίδεται να υπάρχει σαφής ένδειξη για το αντίτυπο που προορίζεται για τον παραγωγό-πωλητή. Να μην παραδίδεται αντίτυπο χωρίς ένδειξη ή με ένδειξη για τον πελάτη ή για τον αγοραστή.

10 Επαναλαμβανόμενες αγορές αγροτικών προϊόντων
Στις περιπτώσεις αυτές, αντί της έκδοσης πολλών τιμολογίων (ισάριθμων προς τις παραλαβές), παρέχεται η δυνατότητα να εκδοθεί ένα συγκεντρωτικό τιμολόγιο για όλες τις αγορές του μήνα μέχρι τη 15η του επόμενου μήνα, από εκείνο που έγιναν οι παραλαβές. Είναι ορθό να εκδίδονται με ημερομηνία την τελευταία ημέρα του μήνα που αφορούν. Επιβάλλεται όμως, η έκδοση παραστατικού διακίνησης σε κάθε περίπτωση.

11 Ειδικό στοιχείο για τους αγρότες, όταν παραδίδουν προϊόντα παραγωγής τους σε δικό τους κατάστημα ή στη λαϊκή αγορά. Αγρότες του ειδικού καθεστώτος: Για την παράδοση αγροτικών προϊόντων από την αγροτική εκμετάλλευση σε δραστηριότητα που περιγράφεται, εκδίδεται ειδικό στοιχείο που περιλαμβάνει το είδος, την ποσότητα, την ποιότητα και την κανονική αξία των παραδιδόμενων αγαθών.

12 Επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος για πωλήσεις που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ Η επιστροφή που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 41 του κώδικα ΦΠΑ (Ν.2859/2000), για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος του ιδίου άρθρου, οι οποίοι πωλούν αγροτικά προϊόντα παραγωγής τους από δικό τους κατάστημα ή από λαϊκές αγορές ή τα εξάγουν ή τα παραδίδουν σε άλλο κράτος μέλος, πραγματοποιείται δια συμψηφισμού με το φόρο εκροών που προκύπτει για κάθε φορολογική περίοδο από τις ανωτέρω δραστηριότητες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

13 Αντιπρόσωπος πώλησης αγροτικών προϊόντων
Ο αντιπρόσωπος που πουλάει (Συνεταιρισμός), έναντι προμήθειας, αγαθά για λογαριασμό των αγροτών, εκδίδει ο ίδιος το σχετικό παραστατικό πώλησης και επιπλέον εκδίδει και εκκαθάριση, για την τεκμηρίωση των πωλήσεων για λογαριασμό κάθε αγρότη.

14 Προαιρετική έκδοση στοιχείων
Ο αγρότης μπορεί να εκδίδει, για τα αγαθά που παράγει τιμολόγιο, χωρίς να υποχρεώνεται να τηρεί όλα τα βιβλία και στοιχεία των ΕΛΠ και να εντάσσεται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.


Κατέβασμα ppt "Φορολογικη λογιστικη Αγρότες."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google