Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ομόρρυθμη Εταιρεία (Ο.Ε.)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ομόρρυθμη Εταιρεία (Ο.Ε.)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ομόρρυθμη Εταιρεία (Ο.Ε.)
Ομόρρυθμη Εταιρεία (Ο.Ε.)

2 Χαρακτηριστικά Ο.Ε. Ιδρύεται από δύο ή περισσότερα άτομα.
Χαρακτηριστικά Ο.Ε. Ιδρύεται από δύο ή περισσότερα άτομα. Σκοπός των εταίρων είναι η διενέργεια εμπορικών πράξεων για την πραγματοποίηση κέρδους. Οι εταίροι ευθύνονται προσωπικά και απεριόριστα με όλη την περιουσία τους για όλες τις υποχρεώσεις της εταιρείας.

3 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Ο.Ε (2) Πολλές φορές δημιουργούνται προβλήματα κατά την διάρκεια της λειτουργίας λόγω αντικρουόμενων προσωπικών συμφερόντων των εταίρων.

4 Σύσταση Ο.Ε. Γίνονται οι απαραίτητες συμφωνίες μεταξύ των εταίρων οι οποίες στηρίζονται στο νομοθετικό πλαίσιο (π.χ. δεν μπορεί κάποιος να συμμετέχει μόνο στις ζημίες) και συντάσσεται το καταστατικό. Διαδικασίες δημοσίευσης (Δ.Ο.Υ., Πρωτοδικείο, επιστροφή σε Δ.Ο.Υ. και χορήγηση ΑΦΜ) Απαραίτητα στοιχεία του καταστατικού-εταιρικού: επωνυμία, έδρα, ονόματα εταίρων, κεφάλαιο, διάρκεια, σκοπός, λογιστικό σύστημα, ποσοστά κατανομής κερδών/ζημιών, διαχείριση και εκπροσώπηση εταιρείας, τροποποίηση καταστατικού, λύση και εκκαθάριση, ορισμός εκκαθαριστών.

5 Στάδιο κάλυψης Χρησιμοποιούμενοι λογαριασμοί
33 Χρεώστες Διάφοροι Χρεώστες Εταίροι Λογ. Καλ. Ετ. Κεφ. 40 Κεφάλαιο 40.06 Εταιρικό κεφάλαιο Οφειλόμενο εταιρικό κεφάλαιο Στη συνέχεια μεταφέρονται στους: Οφειλόμενο κεφάλαιο

6 Στάδιο καταβολής Εάν η καταβολή γίνει με μετρητά, πιστώνεται ο λογαριασμός Οφειλόμενο κεφάλαιο και χρεώνεται το ταμείο: 38 Χρηματικά Διαθέσιμα 38.00 Ταμείο Επιχ/σης Ταμείο Γίνεται και αντιλογισμός Από Οφειλόμενο εταιρικό κεφάλαιο Σε Καταβεβλημένο εταιρικό κεφάλαιο.

7 Αύξηση εταιρικού κεφαλαίου
Προϋπόθεση η τροποποίηση του καταστατικού και δημοσίευση σύμφωνα με το νόμο. Η αύξηση πραγματοποιείται με: Με νέες εισφορές νέων εταίρων ή με πρόσθετες εισφορές παλαιών εταίρων. Με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών ή αδιανέμητων κερδών. Με συγχώνευση ή απορρόφηση άλλης επιχείρησης.

8 Μείωση εταιρικού κεφαλαίου
Προϋπόθεση η τροποποίηση του καταστατικού και δημοσίευση σύμφωνα με το νόμο. Η μείωση του εταιρικού κεφαλαίου μπορεί να γίνει για τους εξής λόγους: Απόσβεση ζημίας Όταν δεσμεύεται χωρίς λόγο (υπερβάλλον κεφάλαιο) Όταν αποχωρεί κάποιος εταίρος.

9 Λύση και εκκαθάριση της Ο.Ε.
Επέρχεται για λόγους που προβλέπονται από το νόμο ή το καταστατικό – εταιρικό. Συντάσσεται ‘διαλυτικό έγγραφο’. Δημοσιεύεται σε Δ.Ο.Υ. και πρωτοδικείο. Ορίζονται οι εκκαθαριστές Συνήθως προβλέπονται στο αρχικό καταστατικό – εταιρικό και είναι οι εταίροι και σε περίπτωση διαφωνίας ορίζονται εκκαθαριστές από τον πίνακα εκκαθαριστών του αρμόδιου πρωτοδικείου.

10 Αποτέλεσμα εκκαθάρισης
Ζημία η οποία εξαλείφεται η καθαρή περιουσία της εταιρείας. Τότε, ούτε οι τρίτοι (δανειστές) ούτε οι εταίροι μπορούν να πάρουν τίποτα από την εταιρεία (οι τρίτοι διατηρούν το δικαίωμα τους κατά των εταίρων. Κέρδος : τότε, τόσο οι τρίτοι όσο και οι εταίροι θα πάρουν ότι τους ανήκει.

11 Αποτελέσματα εκκαθαρισης (2)
Ζημία με την οποία δεν εξαλείφεται η καθαρή περιουσία, δηλ. Ε>Π. Τότε, καλύπτονται οι τρίτοι και κατά ένα μέρος οι δανειστές.


Κατέβασμα ppt "Ομόρρυθμη Εταιρεία (Ο.Ε.)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google