Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η Σ.Σ.Ε. είναι η φυσιολογική κατάληξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όταν οι εκπρόσωποι των μισθωτών και των εργοδοτών.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
FEDERATION OF INDUSTRIAL WORKERS UNIONS 1 ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (ΕΣΕ) Παναγιώτης Κατσαμπάνης Μ Η ΕΜΠ Επιστημονικός συνεργάτης της.
Advertisements

«Συμβουλευτική υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Δήμο Αθήνας σε θέματα επιχειρηματικότητας και συνεργασιών με σκοπό την ενίσχυση της καινοτομίας.
Πρόληψη και Διαχείριση εργασιακού άγχους
ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ.
 Από τις ανάγκες εκπαίδευσης της οικονομίας στις ανάγκες εκπαίδευσης του ατόμου : Το επαγγελματικό προφίλ ως στοιχείο σύζευξης της προσφοράς με τη ζήτηση.
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ
Πρακτική Άσκηση και Μαθητεία σε χώρες της Ε.Ε.
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
1 FEDERATION OF INDUSTRIAL WORKERS UNIONS ΟΒΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Αριστείδης Χατζησαββίδης Πρόεδρος.
ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Το ωράριο που εργάζεσθε (εργαζόσασταν) είναι (ήταν) συνεχές ή διακεκομμένο; (Σύνολο δείγματος μισθωτών / ανέργων) Το ωράριο που εργάζεσθε.
Ατομικές συμβάσεις μερικής απασχόλησης Δανεισμός εργαζομένου
ΠΡΑΞΗ: ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ.
Ο ρόλος της πληροφορίας στην διοίκηση και την συνδικαλιστική παρέμβαση των κοινωνικών εταίρων: Η περίπτωση του Αρχείου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού.
Συνδικαλιστική Σχολή ΣΕΚ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΕΚ Ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων.
1 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Χρυσοβαλάντου Μήλλιου
28. Κοινωνία και κράτος στον Μεσοπόλεμο
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
Δίκτυο προώθησης της δια βίου κατάρτισης και εξ αποστάσεως πιστοποίησης δεξιοτήτων στις Μ.Μ.Ε. Α.Σ. ΤΕΧΝΟΜΑΘΕΙΑ.
ΣΧΟΛΕΙΟ:ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ ΤΑΞΗ:Β΄3 ΜΑΘΗΜΑ:ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΟΝΟΜΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ :ΤΕΡΖΗ ΜΕΡΟΠΗ όνομα μαθητή : πολιτακη Κατερίνα ΘΕΜΑ :
ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.
Τρόποι και βήματα διευθέτησης των εργασιακών διαφορών (Β) ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 4.
ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ειρήνη Β. Ματσούκα Δικηγόρος, Διαμεσολαβήτρια, Εκπαίδεύτρια ΑΚΚΕΔ Προμηθέας, Εταίρος Α.Μ.Κ.Ε. Resolve.
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 8η
Προγραμματισμός Ανθρώπίνου Δυναμικού
Διακρίσεις Δικαίου Έννομη τάξη= όλοι οι κανόνες δικαίου
1 Εισαγωγή στη θεωρία των Εργασιακών Σχέσεων Μελέτη των επίσημων και ανεπίσημων σχέσεων μεταξύ μισθωτών, εργοδοτών και κράτους.  Εργαζόμενοι: Οργανωμένα.
Τμημα οικονομικων επιστημων απθ 2013
Ευαγγελία Σουμέλη Ανώτερη Ερευνήτρια ΓΕΦΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: ΚΥΠΡΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ.
ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
3.5. Ο συνδικαλισμός Που αποβλέπει ο συνδικαλισμός και τι είναι τα εργατικά συνδικάτα; αποβλέπει κοινάεργασιακάσυμφέροντα Ο συνδικαλισμός αποβλέπει στη.
ΕΤΗΣΙΑ ΑΔΕΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ Μετά από συνεχή απασχόληση τουλάχιστον 12 μηνών
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 15 η Νικόλαος Καρανάσιος Συμβάσεις.
Συμμετοχή των εργαζομένων στην διοίκηση των επιχειρήσεων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 3 Τρόποι και βήματα διευθέτησης των εργασιακών διαφορών (Α)
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
Εθελοντικές Συμφωνίες επαγγελματικού κλάδουφορέων σχεδιασμού ενεργειακής πολιτικής Η φύση και ο πρωτότυπος χαρακτήρας του Προγράμματος υποστηρίζει την.
2. Η ελληνοτουρκική προσέγγιση
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αγροτική Επιχειρηματικότητα: Επιχειρηματικές Προτάσεις, Προϊόντα & Τεχνολογίες Αιχμής Γεώργιος Πίττας Δ.Σ. Σ.Ε.Β.Τ.
ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΩΝ
Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Οι Εργασιακές Σχέσεις Οι εργασιακές σχέσεις αναφέρονται κυρίως στις σχέσεις εργασίας ανάμεσα στους μισθωτούς και τους εργοδότες. Οι μισθωτοί είναι οι εργαζόμενοι.
Γεωργία Χ. Αγγελιδάκη Δικηγόρος Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αγρίνιο, 28 Μαρτίου 2012 Ελένη – Αναστασία Κερκεντζέ Υπεύθυνη λειτουργίας ΔΑΣΤΑ.
Ανασκόπηση και ανάλυση του κοινωνικού διαλόγου για μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζομένους Ελένη Ξενοκράτη Αναλύτρια Τμήμα Τεκμηρίωσης και Μελετών ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ.
ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτήρια και την Πράσινη Ανάπτυξη.
Βασικές αρχές και είδη Βίκυ Φλέγγα Οικονομολόγος, Msc Περιφερειακή ανάπτυξη Στέλεχος Διεύθυνσης Οργάνωσης και Πληροφορικής της Ε. Ε. Τ. Α. Α.
1 Οικονοµική Εργασίας και Εργασιακές Σχέσεις Εργατικά Σωματεία Καραµάνης Κώστας Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
1 Οικονοµική Εργασίας και Εργασιακές Σχέσεις Εργατικά Σωματεία Καραµάνης Κώστας Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
1 Οικονοµική Εργασίας και Εργασιακές Σχέσεις Εργατικά Σωματεία Καραµάνης Κώστας Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Ημερίδα Πρακτικής Άσκησης Εαρινό Εξάμηνο
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 11
Μερικά βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς εργασίας: εργατικό δυναμικό, δομή της απασχόλησης, ανεργία Συνεχής αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας.
Οικονοµική Εργασίας και Εργασιακές Σχέσεις
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Ημερίδα Πρακτικής Άσκησης Xειμερινό Εξάμηνο
Διοικητική Πρακτική 3ο μάθημα
Ευρωπαϊκά Προγράμματα
Ευρετήριο διεθνών συμβάσεων, που κυρώθηκαν το έτος 2001
Η περίπτωση της Γερμανίας
Ευάγγελος Σπινθάκης ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Υγιείς Εργασιακές Σχέσεις, Σύγχρονες Επιχειρήσεις
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
Ποιοι δικαιούνται «Δώρο Πάσχα»
Κοινωνική Έρευνα.
ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΩΝ ΚΙΝΗΤΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2005 ΚΑΙ 2009 Χρίστος Χρίστου Λειτουργός Εργασιακών.
Δείκτες ΓΣΕΕ Δεκέμβριος 2018
Εργατικό Δίκαιο Λάρισα 2018.
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Η Σ.Σ.Ε. είναι η φυσιολογική κατάληξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όταν οι εκπρόσωποι των μισθωτών και των εργοδοτών καταλήξουν σε συμβιβασμό. Η Σ.Σ.Ε. είναι η έγγραφη συμφωνία ανάμεσα στους εκπροσώπους των μισθωτών και των εργοδοτών για τις αμοιβές, τους όρους και τις συνθήκες εργασίας που θα ισχύσουν από την ημερομηνία της συμφωνίας και για ένα μεθύστερο χρονικό διάστημα, συνήθως για ένα ή δύο χρόνια.

Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας Ο βαθμός και το είδος της νομικής κατοχύρωσης των Σ.Σ.Ε. ποικίλει από χώρα σε χώρα.

Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας Τα είδη των Σ.Σ.Ε. εργασίας στην Ελλάδα είναι : 1) Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που υπογράφονται από τις πλέον αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των μισθωτών ΓΣΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος) και των εργοδοτών ΣΕΒ, ( Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων), ΓΕΣΕΒΕΕ, (Γεν. Συνομοσπ. Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος,), και ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπ. Ελληνικού Εμπορίου).

Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας 2 Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις όπου υπάγονται μισθωτοί ομοειδών κλάδων συνήθως σε πανελλήνια κλίμακα.. 3.Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις όπου υπάγονται μισθωτοί μιας επιχείρησης. 4. Τοπικές Ομοιοεπαγγελματικές Συμβάσεις, όπου υπάγονται μισθωτοί ομοειδών κλάδων σε τοπικό επίπεδο.

Οι Συλλογικές Διαφορές Εργασίας Οι Σ.Δ.Ε είναι μέρος του όλου πλαισίου των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και προκύπτουν όταν οι Σ.Δ. δεν καταλήξουν σε συλλογικές συμβάσεις. Μια Σ.Δ.Ε. μπορεί να οδηγήσει σε εργασιακή σύγκρουση ( απεργία) που θεωρείται ότι αποτελεί δεδομένο του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και της ελευθερίας της συλλογικής βούλησης των εργαζομένων.

Οι Συλλογικές Διαφορές Εργασίας Απεργία είναι η προσωρινή διακοπή της εργασίας από ομάδα μισθωτών με σκοπό την επιβολή ορισμένων απαιτήσεων ή την έκφραση συγκεκριμένων παραπόνων. Η πιθανότητα εκδήλωσης απεργιών αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο του κόστους παραγωγής.

Οι Συλλογικές Διαφορές Εργασίας Από οικονομική άποψη, η αποδοχή ή όχι των αιτημάτων μιας απεργίας είναι συνάρτηση του διαπραγματευτικού κόστους της. ( κόστος απεργίας > ή < από κόστος αποδοχής αιτημάτων). Η εργασιακή σύγκρουση επιλύεται είτε με υποχώρηση ενός από τα δύο μέρη, ή με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης και της διαιτησίας.( Οργανισμός Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας).