Φάση 2: Αvάπτυξη εθνικών και ευρωπαϊκών σεναρίων Ορφανός Ευθύμιος.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
« Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η στρατηγική σημασία της ανοιχτής.
Advertisements

Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020“
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ: euro|guidance Ημερίδα “Ευρωπαϊκή κινητικότητα για λόγους εκπαίδευσης & απασχόλησης: Euroguidance-Eures” 15 Οκτωβρίου 2004 ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.
Συντονιστής Φορέας Intercollege Φορείς Υλοποίησης ΟΕΒ - Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων ΠΕΟ- Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία ΚΙΣΑ – Κίνηση.
ΤΠΕ στην εκπαίδευση, εκπαιδευτική πολιτική και επιστημονική θεώρηση
Δεκέμβριος 2006 Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Μονάδα Οργάνωσης & Διαχείρισης ΚΠΣ Α.Ε. ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ.
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π: Δράσεις και Πολιτικές - Εθνικό Κέντρο Europass
Κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Κοινωνικές Επιχειρήσεις: Η πρόκληση της εποχής μας Αthens Information Technology Απόστολος.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ – ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ»
Υπηρεσία Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων • Πρόγραμμα Δια βίου μάθησης • ERASMUS MUNDUS • TEMPUS Ευρωπαϊκά Προγράμματα για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και.
Page  1 Προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας για την Ανώτερη Εκπαίδευση Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ Τομεακό Πρόγραμμα Comenius Αθήνα, 25 Ιoυνίου ΜΑΡΙΑ ΞΑΡΧΟΥΛΑΚΟΥ.
Χαλκιδική 8/9 Ιουλίου 2006 Κ. Κοκκινοπλίτης Συντονιστής Οργανωτικής Γραμματείας Σχεδιασμού & Κατάρτισης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού ΠΡΟΤΥΠΑ.
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ
ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 9.1 Εθνικές και Ευρωπαϊκές πολιτικές για την επικύρωση των εμπειριών τοποθέτησης.
Leonardo Transfer of Innovation- Μεταφορά καινοτομίας (Οκτώβριος 2012 – Σεπτέμβριος 2014) Κώστας Οικονόμου Βασιλική Ζιάκα.
B a c kn e x t h o m e ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΞ’ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής προστασίας Κ.Π. «Equal”ΤεχνομάθειαΕυρωπαϊκή.
Άτυπη ομάδα νέων Καισαριανής
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 3.1 Η Ευρωπαϊκή Διάσταση.
Χρησιμότητα & Τρόποι Αξιοποίησης από τους Διαπραγματευτές των μερών
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»
Βασίλης Παπαχαρίσης ( /
Καλησπέρα σας! Ως συνέχεια της ενότητας που αφορά στα συστήματα διασφάλισης της ποιότητας σε ΑΕΙ, θα σας παρουσιάσω την εμπειρία της ΒΚΠ του ΠαΜακ να κατανοήσει.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ – ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ»
1 ΕΥΡΩΠΑïΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Δια Βίου Μάθηση: Πραγματικότητες, Προκλήσεις και Προοπτικές στην Κύπρο και την Ευρώπη Απριλίου 2004 ¨ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Ενίσχυση της έρευνας στο “ΕΠ. Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση ” Νίκος Μαρούλης, Logotech AE Καρδίτσα 18 Σεπτεμβρίου 2008.
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ.
1 Περιφερειακή Διάσταση του σχεδιασμού για την Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη & καινοτομία - ΕΤΑΚ συνάντηση εργασίας 4 Σεπτεμβρίου 2012 Κύρια σημεία,
Περιφερειακή Πολιτική ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Δεκέμβριος 2004 EL Κανονισμοί 1 Πολιτική συνοχής ( ) Πρόταση της Επιτροπής για νέους κανονισμούς 14 Ιουλίου.
TEL-ME-MOR The European Library: Modular Extensions for Mediating Online Resources Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη – Σπονδυλωτές Επεκτάσεις για Μεσολαβητικές Επιγραμμικές.
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»
Ενότητα 1.1,1.2,1.3 Ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης, Ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για το 2010 και επιμόρφωση.
Δίκτυο Europe Direct για την Ελλάδα Αθήνα, 10 Ιουνίου 2014 Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα1 Ανεργία των Νέων και Εγγύηση για την Νεολαία (Youth Guarantee)
Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διοίκηση της Εκπαίδευσης
ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 5.1 Προετοιμασία για την επιλογή: ανακοίνωση, πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΕΠΙΣΗΜΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΕΠΙΣΗΜΕΣ.
Ενότητα 1.1 Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης. Η ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για την περίοδο και.
ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ. ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 1996 : Ευρωπαϊκό έτος εκπαίδευσης και «Δια Βίου Κατάρτισης» 2000 : Λισσαβόνα Η Ε.Ε.
1 Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης Η ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για το 2010.
«Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη», Ηράκλειο, 5-6 Μαϊου, kedke.ntua.gr 1.
«ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης Επιχειρηματικότητα και Απασχόληση 1 Δεκεμβρίου 2014 Βλάσης.
Κωστοπούλου Όλγα ΑΕΜ 3157 Εξάμηνο Στ’. Πρωτοβουλίες και δράσεις κατά την περίοδο Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990,η έννοια της ποιότητας.
«Ξαναδιαβάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση με την έκθεση των πέντε προέδρων και την νέα δια-θεσμική συμφωνία: Νέα στρατηγική σε παλιό σκηνικό;» Λουτράκι
1 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΟΡΑΜΑ2. ΣΚΟΠΟΙ3. ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΚΟΠΩΝ4. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ6. ΜΕΛΗ7.
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ Βίκυ Φλέγγα Οικονομολόγος, Μsc περιφερειακή ανάπτυξη Στέλεχος διεύθυνσης οργάνωσης και πληροφορικής.
Γιώρμαρη Φραγκουλοπούλου Συντονίστρια Τομέα Εκπαίδευσης Ενηλίκων Επαγγελματική Κατάρτιση Ανώτατη Εκπαίδευση Σχολική Εκπαίδευση Εκπαίδευση Ενηλίκων ERASMUS.
Εργασία στο μάθημα : «Εκπαιδευτική Πολιτική» Θέμα: «Τα νέα προγράμματα δράσης στην εκπαίδευση και την κατάρτιση ( )» Διδάσκουσα: κ. Σοφία Ηλιάδου-Τάχου.
ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Υπουργείο Υγείας Αθήνα Δεκέμβριος 2013 Στρατηγική Τομέα Υγείας : Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης.
ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ LEONARDO DA VINCI “ Μεταφορά Καινοτομίας - ΤΟΙ ” Ελίνα Δαγρέ, ΤΟΙ Project Manager Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2012 Βόλος, 14 Δεκεμβρίου 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
Γιώρμαρη Φραγκουλοπούλου Τομέας Εκπαίδευσης Ενηλίκων
Παράγοντες που επηρεάζουν ένα σύστημα Υγείας
ΣΗΜΕΙΑ - ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ για το μάθημα της ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Αθήνα, 1-2 Απριλίου 2005
Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020“
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 472/2013 για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται.
Προγραμματική Περίοδος
Ευρωπαϊκό και Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων
Διοίκηση Ποιότητας Ενότητα 3: Το κόστος της ποιότητας - Βραβεία ποιότητας Διδάσκων: Τσέλιος Δημήτριος, Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Στρατηγική Τομέα Υγείας : Πρόγραμμα
Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης
Ευρωπαϊκό και Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων
Best practices - Benchmarking
Ενιαία Ψηφιακή Πύλη.
Προσβασιμότητα για ΑμεΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Φάση 2: Αvάπτυξη εθνικών και ευρωπαϊκών σεναρίων Ορφανός Ευθύμιος

ΕΝΟΤΗΤΕΣ Ενότητα 6:Ανάπτυξη εθνικών και ευρωπαϊκών σεναρίων Ενότητα 7:Σύνδεση σεναρίων και σχηματισμού στρατηγικής Ενότητα 8:Το μέλλον για την εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση στην Ευρώπη:Σε τι μπορεί να συμβάλλει η μέθοδος σεναρίων; Ενότητα 9:Μια πρόταση για σενάρια και στρατηγικές σχετικά με τη Δια Βίου Μάθηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο Συμπεράσματα

Σκοπός της παρουσίασης Η εστίαση της φάσης 2 ήταν ο σχηματισμός στρατηγικής. Σκοπός της ενότητας 7 είναι να προτείνουμε πως οι στρατηγικές θα μπορούσαν να διατυπωθούν προκειμένου να ερευνηθεί η ευρωστία τους. Η ενότητα 8 συνοψίζει τα κύρια συμπεράσματα του προγράμματος Τέλος στην ενότητα 9 θα δούμε μια πρόταση για να εφαρμοσθούν διαμορφωτικά σενάρια και αναλύσεις στρατηγικής για την κατάρτιση και τη Δια Βίου Μάθηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΕΝΟΤΗΤΑ 6: Ανάπτυξη εθνικών και ευρωπαϊκών σεναρίων 6.1.Βασικά βήματα στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών σεναρίων για την κατάρτιση. Χρησιμοποιήθηκαν μια διαδικασία πέντε βημάτων για την κατάρτιση: Tα αποτελέσματα της φάσης 1 προσδιόρισαν δύο διαστάσεις για κάθε πλαίσιο, και οι ερευνητές ήταν σε θέση να τεκμηριώσουν μια σειρά προσωρινών σεναρίων για κάθε πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ανέπτυξαν τα προσωρινά σενάρια για τα τρία διαφορετικά πλαίσια στις εθνικές τους καταστάσεις Προσδιόρισαν μια σειρά ενοποιημένων «μετασεναρίων» όπου συγκεντρώθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να προσδιορισθούν τα κοινά κριτήρια, προκειμένου να βελτιωθούν τα σενάρια

Βελτίωσαν τα σενάρια σε κάθε μία από τις εννέα χώρες, και αυτό παρέδωσε 27σενάρια Τέλος αναλύθηκαν οι δυνατότητες σύμπτυξης των 27 σεναρίων σε σημαντικά σενάρια όπου διεξάχθηκαν από τη Cedefop και το ειδικό κέντρο Goote το Η πρώτη ύλη για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών σεναρίων αποτελέστηκε από όλες τις δηλώσεις του συνόλου των σεναρίων των 27 χωρών που αναπτύχθηκαν στην ΕΕ και στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

6.2:Προσδιορισμός των ευρωπαϊκών σεναρίων για την κατάρτιση 6.2:Προσδιορισμός των ευρωπαϊκών σεναρίων για την κατάρτιση Κέντρο Goote (Άμστερνταμ) Οι συντονιστές του προγράμματος συγκέντρωσαν τα σενάρια των 27 κρατών σε ομάδες βάσει δύο διαδικασιών ποιοτική: ποσοτική: Προσδιόρισε τα κοινά Ήταν ένας έλεγχος της στοιχεία των σεναρίων ποιοτικής διαδικασίας. διακρίνοντας τρεις ομάδες που ομαδοποιούν τα κοινά στοιχεία

Ποιοτική διαδικασία: Το αποτέλεσμα των τριών αυτών ομάδων είναι: Ομάδα 1:Ευρώπη διαιρεμένη(ή εξισορρόπηση της Ευρώπης) Ομάδα 2:Ευρώπη των ατόμων(ή προστατευτική και αυξητική Ευρώπη) Ομάδα 3:Ευρώπη των δικτύων(ή Ευρώπη έτοιμη για αλλαγή) Ποσοτική ανάλυση: Μπορούμε να προσδιορίσουμε το δεύτερο σύνολο ομάδων ως εξής: εξισορρόπηση της Ευρώπης προστατευτική και αυξητική Ευρώπη Ευρώπη έτοιμη για αλλαγή

Ενότητα 7.Σύνδεση σεναρίων και σχηματισμός στρατιγικής 7.1.Ομαδοποίηση των στρατηγικών Ανασυγκροτήσανε τις στρατηγικές σε τέσσερις κατηγορίες για να τις εξετάσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.Κάθε κατηγορία περιέχει δύο ομάδες στρατηγικής. 7.2.Ευρωστία των προσδιορισμένων στρατηγικών Κάθε ομάδα εξέτασε την ευρωστία των στρατηγικών της μέσω του φακού των σεναρίων της χώρας.

Χρησιμοποιώντας την ομαδοποίηση των στρατηγικών, η ευρωστία κάθε ομάδας παρουσιάζεται στον πίνακα Απαίτηση:  Άνάπτυξη του σύγχρονου εργαζομένου 1.77  Ενθάρρυνση των ατόμων να πάρουν ευθύνη για την κατάρτισή τους Παροχή:  Ανάπτυξη των εύκαμπτων προμηθευτών 1.88  Μάθηση των οργανώσεων 2.00 Πληροφόρηση:  Πρόβλεψη και πρόληψη των αναγκών 2.33  Διαφάνεια προσόντων και μέσων 2.40 Συντονισμός:  Έλεγχος 1.50  Προστασία και κοινωνικός συνυπολογισμός 2.15

8.Το μέλλον για την εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση στην Ευρώπη:σε τι μπορεί να συμβάλλει η μέθοδος σεναρίων; 8.1.H Ευρωπαϊκή συζήτηση εν εξελίξει Δεκέμβριος 2000 αρχηγοί κυβερνήσεων των κρατών της Ευρωπαϊκής ένωσης απαιτούσαν θεμελιώδη και εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με το μέλλον της ευρώπης Η εκπαίδευση, ο VET και η Δια Βίου Μάθηση αποτελούν ένα σημαντικό μέρος αυτής της συζητησης. Λισσαβόνα Το ευρωπαϊκό συμβούλιο ζήτησε από το εκπαιδευτικό συμβούλιο να υποβάλλει μια έκθεση για τους μελλοντικούς στόχους.Αυτοι είναι:

1.να αυξήσει την ποιότητα της κατάρτισης 2.να διευκολύνει την πρόσβαση όλων στα συστήματα εκπαίδευσης 3.να ανοίξει τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης στον ευρύτερο κόσμο

8.2.Ενίσχυση της περαιτέρω ανάπτυξης του Ευρωπαϊκου VET-και πολιτικές δια βίου μάθησης Σε τέσσερα σημεία θα δοθεί έμφαση κατά τη διάρκεια των επόμενων 10 ετών.Αυτά είναι: Η κοινωνική διάσταση της επαγγελματικής κατάρτισης και Δια Βίου Μάθηση Δημόσιες και ιδιωτικές συνεργασίες κατάλληλες και συμβατές εθνικές και ευρωπαϊκές δομές εκπαιδευτικού/προώθηση των ευρωπαϊκών προτύπων εκσυγχρονισμός της εργασίας, βελτίωση της ποιότητας ζωής

9.Μια πρόταση για σενάρια και στρατηγικές σχετικά με τη Δια Βίου Μάθηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο Διάσκεψη Tαλίν δημιούργησαν σενάρια που εστιάζουν: 1.στην έκταση της ευρωπαϊκής συνεργασίας 2.τη συνοχή στους χώρους κοινωνικής πολιτικής π.χ. Μαθαίνοντας την Ευρώπη

10.Συμπεράσματα Τα συμπεράσματα του προγράμματος σεναρίου Cedefop προτείνουν οι ακόλουθες στρατηγικές να έχουν υψηλή θέση από την άποψη της σημασίας: η ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης του VET και της Δια Βίου Μάθησης ανάπτυξη των θεσμών που ευθύνονται για το VET προώθηση των συνεργασιών μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων βελτιωμένη ένταξη ωρών μάθησης και ωρών απασχόλησης αυξανόμενη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων βελτιώσεις στη ποιότητα εργασίας και ζωής

Το υπόβαθρο στο πρόγραμμα είναι το ακόλουθο: Το ευρωπαικό κέντρο (Cedefop/Θεσσαλονίκη) μαζί με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης(ETF) και σε συνεργασία με το Εσθονικό Υπουργείο Παιδείας οργάνωσε μία διάσκεψη στο Ταλίν Περισσότεροι από 70 συμμετέχοντες από 20 ευρωπαϊκές χώρες συζήτησαν τη συνέχιση του προγράμματος (Cedefop/ETF) Πέντε χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης και πέντε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης συμμετείχαν στις εργασίες.