Το τείχος του Βερολίνου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Κρεμλίνο Μόσχας,Ρωσία Λεπίδας Γιάννης.
Advertisements

Το Μάννα Κάθε φορά που κάνω κάποια σκέψη, αν δεν θα έπρεπε να την αναλύσω, θα έγραφα απλώς: Το μοναδικό φαγητό, που σύντομα πιστεύω ότι θ’ αντικαταστήσει.
Γερμανία Μαρίλια Διόλα.
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Ταξιδεύοντας από το χθες
Τα τείχη της Γορίτσας Αραπίτσα Δήμητρα Γουργιώτης Γιάννης
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
8. Οι διάδοχοι του Μέγα Κωνσταντίνου Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε
Τα μνημεία μας μιλούν για το παρελθόν το παρόν το μέλλον
ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
Ποια ειναι η ιστορια του τειχουσ του βερολινου;
Γιατί να μελετούμε Ιστορία;
28. Κοινωνία και κράτος στον Μεσοπόλεμο
Ο Ψυχρός Πόλεμος Εργασία των μαθητών: Αλέξανδρου Ασκαρίδη και
ΑξιοθΕατα τηΣ ΕυρΩπηΣ.
Η Μονόπολη Σχεδιάστηκε από την αμερικανίδα οικονομολόγο Λάιζι Μάτζι, η οποία έλαβε και το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το Η αρχική ονομασία του.
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΑΝΤΩΝΙΑ ΒΟΥΛΟΥΜΑΝΟΥ.
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΤΕΊΧΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΟΡΙΤΣΑΣ
Καλή και δημιουργική χρονιά.
Οι Γέφυρες του Κόσμου Μια διαθεματική ματιά πάνω στο ρόλο των γεφυριών στη ζωή και την ιστορία.
Πριν πάνω από 60 χρόνια, μια βάρβαρη πρακτική εξόντωσης ανθρώπων, υπήρξε ένα από τα περισσότερο τεκμηριωμένα ιστορικά γεγονότα...
ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 1974 εργασία στο μάθημα της Ιστορίας της μαθήτριας Αθηνάς Κοντοκώστα.
Αντιγόνη Ψάλτη ΣΤ΄1 Εύη Φιλίππου ΣΤ΄1
Θ.Ε. 3: Βία στο όνομα του Θεού και της αλήθειας Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΤΙΑΣ Μαρία Σεργάκη, Γ3, Θρησκευτικά, 16/11/2013.
Κοροσίδου Αναστασία COLOSSEUM ΚΟΡΟΣΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ.
Bundesrepublik Deutschland ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟΥ 19ΟΥ ΚΑΙ 20ΟΥ ΑΙΩΝΑ
ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ AMUSE
Παρουσίαση Μικροδιδασκαλίας Αντωνακάκης Γεώργιος Ηράκλειο 01/12/2014.
Ιταλία Η Ιταλική Δημοκρατία ή Ιταλία είναι χώρα της νότιας Ευρώπης, αποτελούμενη από μία χερσόνησο σε σχήμα μπότας και δύο μεγάλα νησιά στη Μεσόγειο θάλασσα:
Eiffel Tower Έλενα Γεωργιάδου Έλενα Γεωργιάδου.
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973 (ΧΟΥΝΤΑ)
ΠΑΦΟΣ Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα
Βιέννη Από την μαθήτρια: Άνναμπελ Ντέι. Γενικά στοιχεία για την πόλη Μέχρι την αρχή του 20 ου αιώνα ήταν η χώρα που μιλούσε τα πιο πολλά γερμανικά στον.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ.
FINAN€NIAL FIVE Είμαστε οι Financial five και ασχολούμαστε με το κομμάτι της περιγραφής του σύγχρονου καταναλωτικού προτύπου. Το οποίο αποτελεί το δεύτερο.
ΣΥΜΒΟΛΑ.
ΡΟΤΟΝΤΑ,ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΓΑΛΕΡΙΟΥ,ΚΑΜΑΡΑ
ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΤΣΟΥΤΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΜΗΜΑ Β1 ΑΣΠΑΙΤΕ
ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
Κωνσταντίνος Οικονομίδης Β’2 Θρησκευτικά Υπεύθυνος Καθηγητής : Γ.Καπετανάκης 16/12/13.
Διαμαντίδου Χρυσή Β ’ Γυμνασίου Μάθημα Ιστορίας
Ερευνητική Εργασία (Project) Ά Τετραμήνου Εξάπλωση της Αγγλικής Γλώσσας.
Μηχανισμοί του αρχαίου θεάτρου:
Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε Παράρτημα Δυτικής Ελλάδας Αγαπητά μέλη, Βλασία, σας προσκαλούμε στην κοπή της πίτας μας για την καινούρια χρονιά στη Βλασία, την Κυριακή 13.
Ορθόδοξες Εκκλησίες, Ορθόδοξη διασπορά, Ορθόδοξα κέντρα
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης
Ιστορία, θεωρίες και θεσμοί της ΕΕ 2 ο τμήμα Η Ευρώπη της δεκαετίας του 1950.
Die Berliner Mauer Urban Grčar, 4.e. Πότε ? Την δεκαετία του 60.
Εργασία Κειμένων Θέμα: Στράτης Μυριβήλης και Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος
ΜΑΡΙΑ ΑΛΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΑΡΓΥΡΟΥ. Το καθεστώς του Νικολάου Β΄ ήταν αυταρχικό και καταπιεστικό με αποτέλεσμα τις εξεγέρσεις των αγροτικών και εργατικών.
ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΡΕΤΟΣ. ΕΙΚΟΝΕΣ ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ( ) Καούνας Γεώργιος Καραλέκα Αντωνία – Νεφέλη.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Η Ακρόπολη και τα μνημεία της
Ψυχρός πόλεμος & Άνοιξη της Πράγας Η κατάσταση στην Α. Ευρώπη VOLUME 2.
ΕΣΣΔ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Κατά τα έτη
Μαρξισμός και ιστοριογραφία
            13ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Παγκάλου Εμμανουέλα Τμήμα Α3
Από την μαθήτρια Έλενα Σωκράτους
Γερμανία.
Γερμανία Μάθημα :Γεωγραφία Υπεύθυνη καθηγήτρια:κ. Μαλάμου
Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε Ανατολική και Δυτική
Πριν πάνω από 60 χρόνια, μια βάρβαρη πρακτική εξόντωσης ανθρώπων, υπήρξε ένα από τα περισσότερο τεκμηριωμένα ιστορικά γεγονότα...
Κωνσταντίνα Πάιους Ελευθερία Πετράκου Αναστασία Συνοδινού
Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε Ανατολική και Δυτική ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2011.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Το τείχος του Βερολίνου Κουτσαυτάκη Εύη, Πανοζάχου Ζωή, Παπάζογλου Αντώνης, Πετράκη Αναστασία, Χελιδώνη Μαριαλένα. Επιβλέπουσα: Παπαχρήστου Μαίρη

Εισαγωγή 1945, η Γερμανία χωρίστηκε σε τέσσερα μέρη τα οποία διοικούσαν οι σύμμαχοι : Η.Π.Α., Σοβιετική Ένωση (Ρωσία), Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία.

Εισαγωγή 1948 σημειώθηκε η πρώτη μεγάλη κρίση με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του Βερολίνου από την Σοβιετική Ένωση.

Εισαγωγή 13 Αυγούστου 1961 μέχρι την πτώση του στις 9 Νοεμβρίου 1989 χώριζε το Δυτικό Βερολίνο από το Ανατολικό και τη γύρω περιοχή της Ανατολικής Γερμανίας. Το τείχος χτίστηκε με εντολή της ηγεσίας του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος (SED, το ΚΚ της Ανατολικής Γερμανίας)

Στόχος Η εργασία μας έχει ως στόχο: αφενός την καταγραφή της χρονικής πορείας των γεγονότων που συνέθεσαν την ιστορία του τείχους του Βερολίνου αφετέρου την εμβάθυνση στα ιστορικά αυτά γεγονότα και τη διαχρονική επιρροή τους στη διεθνή πραγματικότητα.

Μεθοδολογία Πρώτο Στάδιο Δεύτερο Στάδιο βιβλιογραφική έρευνα η οποία περιλαμβάνει εκτενή διαδικτυακή έρευνα Πρώτο Στάδιο Δεύτερο Στάδιο επίσκεψη στην τοπική μας βιβλιοθήκη

Αποτελέσματα Ανέγερση τείχους Βερολίνου: Ήταν απόφαση του Βάλτερ Ούλμπριχτ (Walter Ulbricht). Οι δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν να περικλείουν εντός τειχών το Ανατολικό τμήμα του Βερολίνου και η επικοινωνία οποιασδήποτε μορφής του Ανατολικού με του Δυτικού Βερολίνου διακόπηκε, και 16 εκατομμύρια γερμανοί εγκλωβίστηκαν.

Αποτελέσματα Ανέγερση τείχους Βερολίνου: Αρχικά πρόκειται για ένα φράχτη από συρματόπλεγμα ο οποίος σταδιακά εξελίσσεται σε ένα σύμπλεγμα από σειρές τείχους, ενισχυμένους φράχτες, θέσεις βολής και πύργους ελέγχου.

Αποτελέσματα Ανέγερση τείχους Βερολίνου Το Τείχος του Βερολίνου χτίστηκε τρεις φορές κατά τη διάρκεια των 28 χρόνων που υπήρχε, λόγω φθορών που υπέστη.

Αποτελέσματα Μετά την ανέγερση Δυτική Γερμανία Ανατολική Γερμανία Καπιταλισμός Δημοκρατία Κομμουνισμός Ντόπια βιομηχανία

Πτώση Τείχους Βερολίνου Χιλιάδες άνθρωποι, εγκατέλειπαν μέρα με τη μέρα την Ανατολική Γερμανία και περνούσαν στην άλλη πλευρά του τείχους. Ο Γκύντερ Σαμπόβσκι που ήταν ο τρίτος γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος στο Ανατολικό Βερολίνο, έδωσε στις 9 Νοεμβρίου 1989 μια συνέντευξη στην οποία ανακοίνωσε ότι πρέπει να υπάρχει ‘ελεύθερη διακίνηση’. ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΕΠΕΣΕ.

Αντίδραση κόσμου Η αντίδραση του κόσμου ήταν άμεση. Χιλιάδες άνθρωποι σπεύδουν στο Τείχος και απαιτούν από τους φύλακες να τους αφήσουν να περάσουν από την άλλη πλευρά. « Ήταν το πιο θορυβώδες πάρτι που έγινε ποτέ τη νύχτα» έγραψε μια εφημερίδα. «το μεγαλύτερο με συμμετοχή 3,5 εκατομμυρίων Βερολινέζων από Ανατολή και Δύση». Το κυρίαρχο σύνθημα εκείνο το βράδυ ήταν « όποιος κοιμάται απόψε είναι νεκρός».

Πηγή: Berlin Wall opens to the West 1989-published by New York Times Πηγή: Berlin Wall falls-Η ανατροπή του τείχους, London Herald, www.google.com Πηγή: Berlin Wall opens to the West 1989-published by New York Times

Συμπεράσματα Το Τείχος του Βερολίνου ήταν το σύμβολο Ψυχρού Πολέμου και σύμφωνα με την ακραία αντικομουνιστική ορολογία «μνημείο του Σιδηρού Παραπετάσματος». Το τείχος του Βερολίνου δεν χώρισε μόνο μια πόλη αλλά μια ολόκληρη εποχή σε δύο κομμάτια με αγεφύρωτες αντιθέσεις που σφράγισαν το τελευταίο μισό του 20ου αιώνα.

Σημερινή κατάσταση Σήμερα, η πτώση του Τείχους του Βερολίνου εορτάζεται επίσημα στην ενωμένη Γερμανία κάθε Οκτώβρη. Οι δύο διαφορετικές κοινωνίες χρειάστηκαν πολύ χρόνο για να ενσωματωθεί η μία στην άλλη. Οι «Ανατολικοί» και οι «Δυτικοί» εξακολουθούν να υπάρχουν στις καθημερινές συνομιλίες των Γερμανών. Η οικονομία είναι πλέον κοινή, αλλά τα σημάδια του διχασμού έχουν μείνει ανεξίτηλα στην κοινωνία. Το Τείχος, κατέχει μια ιστορική θέση στη σύγχρονη ιστορική κουλτούρα.

Το 1990, μαζεύτηκαν 118 καλλιτέχνες απ’όλο τον κόσμο και ο καθένας άφησε την δική του πινελιά, διακοσμώντας τα κομμάτια που δεν καταστράφηκαν. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν καταστήματα σουβενίρ στο Βερολίνο τα οποία πουλάνε μικρά κομμάτια από το τείχος.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Τείχος του Βερολίνου-Γενικές πληροφορίες [On-line] Available: http://www.taxidologio.gr/berlin-todo-wall.html http://www.istorikathemata.com/2011/08/blog-post_13.html Γράφτηκε από Φιλίστωρ Ι. Β. Δ. on 13 Αυγούστου 2011 | 8/13/2011 01:30:00 μ.μ.  http://radar-gr.blogspot.com http://filotimia.blogspot.com  Ανέγερση Τείχους Βερολίνου [On-line] Available: www.enet.gr Bernard Umbrecht 2013 www.makthes.gr «Στα ξεθωριασμένα χνάρια της λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας» Πτώση Τείχους Βερολίνου[On-line] Available: Βιβλίο: Erik Durschmied «Ο αστάθμητος παράγων στην ιστορία» http://www.istorikathemata.com/2011/08/blog-post_13.html

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας