Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Ακρόπολη και τα μνημεία της

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Ακρόπολη και τα μνημεία της"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Ακρόπολη και τα μνημεία της
1.Εισαγωγή 2.Ο Ιερός Βράχος 2.Η Ακρόπολη κατά τα Προϊστορικά χρόνια 3.Η Ακρόπολη κατά τα Μυκηναϊκά χρόνια 4.Η Ακρόπολη κατά τα Αρχαϊκά χρόνια 5.Ο αρχαίος ναός Συγκέντρωση υλικού-Επιμέλεια: Καλλιόπη Κανάκη Χαραλαμποπούλου

2 Η Ακρόπολη των Αθηνών φιλοξενεί μερικά από τα σπουδαιότερα δημιουργήματα της αρχαίας τέχνης. Ανάμεσά τους ο Παρθενώνας αποτελεί το κορυφαίο αρχιτεκτονικό και καλλιτεχνικό έργο της παγκόσμιας ιστορικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς.

3 Ο Παρθενών

4 Ο Ιερός Βράχος: Η Ακρόπολη Αθηνών είναι ένας βραχώδης λόφος ύψους 156 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και 70 μ. περίπου από το επίπεδο της πόλης της Αθήνας.

5 Η κορυφή του έχει σχήμα τραπεζίου, μήκους 300 μ
Η κορυφή του έχει σχήμα τραπεζίου, μήκους 300 μ. και μέγιστου πλάτους 150 μ.

6 Β Β Δ Δ Α Ν Ο λόφος είναι απρόσιτος απ’ όλες τις πλευρές εκτός από τη δυτική, όπου και βρίσκεται η οχυρή είσοδος, που είναι διακοσμημένη με τα λαμπρά Προπύλαια.

7 Η οχυρή είσοδος από τα δυτικά.

8 Η Ακρόπολη των Αθηνών όπως ήταν στα κλασικά χρόνια

9 Η Ακρόπολη όπως είναι σήμερα

10 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΒΡΑΧΟΥ Η Ακρόπολη των Αθηνών έχει μακραίωνη ιστορία. Στο πέρασμα των αιώνων κατοικήθηκε από θεούς και ανθρώπους, στολίστηκε με τα ωραιότερα ιερά, δοξάστηκε αλλά και λεηλατήθηκε. Έτσι μπορεί να μας διηγηθεί τις σπουδαιότερες στιγμές της ιστορίας μας, που είναι και ιστορία του δυτικού πολιτισμού όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

11 Η Ακρόπολη στα προϊστορικά χρόνια

12 Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ότι ο λόφος της Ακρόπολης ήταν κατοικημένος από την 3η χιλιετία π.Χ. .Κατοικείται δηλαδή από τη Νεολιθική Εποχή, αφού από νωρίς είχε επιλεγεί από τους ανθρώπους για την ασφάλεια που προσέφερε και για την αυτάρκειά του σε νερό.

13 Η Κλεψύδρα Αθηνών είναι αρχαιότατη πηγή της Ακρόπολης της Αθήνας που υπάρχει και σήμερα. Η ιστορία της ξεκινάει από την ύστερη νεολιθική περίοδο ( π.Χ.), όταν η πηγή λεγόταν Εμπεδώ και από αυτήν ξεδιψούσαν οι πρώτοι κάτοικοι του βράχου της Ακρόπολης.

14 Πολλά αντικείμενα προϊστορικών και μυκηναϊκών χρόνων βρέθηκαν στα σπήλαια που υπάρχουν στις πλαγιές της Ακρόπολης.

15 Ευρήματα από τις πλαγιές της Ακρόπολης

16 ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ Η Ακρόπολη το 13ο αιώνα π. Χ.
ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ Η Ακρόπολη το 13ο αιώνα π. Χ.

17 Κατά τα μυκηναϊκά χρόνια (1600 π. Χ. - 1100 π. Χ
Κατά τα μυκηναϊκά χρόνια (1600 π. Χ π. Χ.), ο άρχοντας είχε το μέγαρό του πάνω στην Ακρόπολη, απ’ όπου μπορούσε να εποπτεύει και να οχυρώνεται όποτε το καλούσε η ανάγκη. Άποψη από δυτικά. Η είσοδος του τείχους, το  ανάκτορο και στο βάθος ο Υμηττός.

18 Άποψη από ανατολικά. Διακρίνεται ο κεντρικός δρόμος του ανακτόρου καθώς και η τετράγωνη αυλή του. Χαρακτηριστική είναι η ύπαρξη πολλών βοηθητικών κτηρίων

19 ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ Η Ακρόπολη από το 600 π.Χ.- 479 π.Χ.

20 Από τον 6ο αι. π.Χ. άρχισαν να χτίζονται πάνω στον ιερό βράχο τα ιερά των Αθηναίων.

21 Άποψη από δυτικά. Σε πρώτο επίπεδο διακρίνεται το τείχος «εννεάπυλον».

22 Ο «αρχαίος νεώς». Ο ναός της Αθηνάς που κατασκευάστηκε γύρω στο 520 π
Ο «αρχαίος νεώς». Ο ναός της Αθηνάς που κατασκευάστηκε γύρω στο 520 π.Χ. Τα θεμέλιά του διακρίνονται καθαρά ακόμα και σήμερα δίπλα ακριβώς από το Ερέχθειο.

23 Ο Παρθενών του Περικλή Ο αρχαίος νεώς Ο αρχαίος νεώς

24 Ο «αρχαίος νεώς» με τον ιωνικό κίονα-ανάθημα και το πρόπυλο.

25 Τα αρχαϊκά προπύλαια. Αριστερά, ο μικρός ναός της Αθηνάς Νίκης με το βωμό του.

26 Μετά τη Μάχη του Μαραθώνα το 490 π. Χ
Μετά τη Μάχη του Μαραθώνα το 490 π. Χ. , οι Αθηναίοι άρχισαν να χτίζουν ένα μεγαλύτερο ναό, τον «Εκατόμπεδο». Ο ναός αυτός θα μείνει ημιτελής καθώς ξεκινά η δεύτερη περίοδος των Περσικών Πολέμων. Στη θέση του (στα ίδια θεμέλια και με πολλά από τα ίδια αρχιτεκτονικά μέλη) θα χτιστεί αργότερα ο Παρθενώνας των Κλασικών χρόνων.

27 Το αέτωμα του αρχαϊκού Παρθενώνα ή Εκατομπέδου
Το αέτωμα του αρχαϊκού Παρθενώνα ή Εκατομπέδου. Λιοντάρια που σπαράσσουν ταύρο και πλαισιώνονται από δύο παραστάσεις: από τη μια πλευρά ο Ηρακλής που παλεύει με τον άγριο Τρίτωνα και από την άλλη ο λεγόμενος Τρισώματος δαίμονας, που κρατά στα χέρια του τα σύμβολα των τριών στοιχείων της φύσης, του νερού, της φωτιάς και του αέρα. Γύρω στο 570 π.Χ.

28 Αέτωμα αρχαϊκού Παρθενώνα

29 Το αέτωμα της Γιγαντομαχίας από τον αρχαϊκό ναό της Αθηνάς Πολιάδος (Αρχαίος Ναός). 525-500 π.Χ.

30 Μετά τη Μάχη των Θερμοπυλών, οι Πέρσες έκαψαν την Αθήνα καθώς και τα ιερά που υπήρχαν στον Ιερό Βράχο.

31 Ο αρχαϊκός ναός της Αθηνάς Παλλάδος καταστράφηκε από τους Πέρσες.
Καμένοι κίονες Ο αρχαϊκός ναός της Αθηνάς Παλλάδος καταστράφηκε από τους Πέρσες.

32 Οι Αθηναίοι έθαψαν πάνω στην Ακρόπολη τα καμένα αγάλματα και εντοίχισαν ένα μερος των καμένων κιόνων στο τείχος της Ακρόπολης, ώστε να τα βλέπουν και να μην ξεχνούν όσα τους έκαναν οι Πέρσες.

33 «Τα ενταφιασμένα αγάλματα»
«Τα ενταφιασμένα αγάλματα»

34 Η ταφή των αγαλμάτων, που έγινε από τους αρχαίους Αθηναίους, τα προφύλαξε από φθορές και τις λεηλασίες. Έτσι τα βρήκαν οι αρχαιολόγοι και στολίζουν τώρα το Μουσείο της Ακρόπολης


Κατέβασμα ppt "Η Ακρόπολη και τα μνημεία της"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google