Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΡΟΤΟΝΤΑ,ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΓΑΛΕΡΙΟΥ,ΚΑΜΑΡΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΡΟΤΟΝΤΑ,ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΓΑΛΕΡΙΟΥ,ΚΑΜΑΡΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΡΟΤΟΝΤΑ,ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΓΑΛΕΡΙΟΥ,ΚΑΜΑΡΑ
Ευστράτιος Ευάγγελος Σωτηριάδης Τσώτσης 1Ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης τμήμα Ε2 Σχολικό έτος Π.Τ.Δ.Ε. – Α.Π.Θ.

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ροτόντα γενικές πληροφορίες . Ροτόντα ιστορία1.
Ανάκτορα Γαλέριου γενικές πληροφορίες . Εικόνες Πηγές Ροτόντα γενικές πληροφορίες . Ροτόντα ιστορία1. Ροτόντα ιστορία 2. Εικόνες. Καμάρα γενικές πληροφορίες. Εικόνες

3 Ροτόντα γενικές πληροφορίες .
Η Ροτόντα ανήκει στα κεντρικά οικοδομήματα της Θεσσαλονίκης και έχει κυκλικό σχήμα που οφείλεται και η ονομασία της. H Ροτόντα είναι οικοδόμημα το οποίο δημιουργήθηκε για μαυσωλείο του Καίσαρα Γαλέριου. Όμως επειδή δεν χρησιμοποιόταν, αργότερα έγινε ο χριστιανικός ναός του Αγίου Γεωργίου. Ο μιναρές προστέθηκε στην δεύτερη Τουρκοκρατία.

4 Ροτόντα ιστορία1. Η Ροτόντα δημιουργήθηκε γύρω στο 300 μ.Χ.και είναι όμοιο με το Πάνθεον της Ρώμης. Αποτελούσε τμήμα ενός μεγάλου κτιριακού συγκροτήματος που περιελάμβανε τα Άνάκτορα, τον Ιππόδρομο και την Καμάρα που έχτισε ο Kαίσαρας Γαλέριος, στα χρόνια της πρώτης ρωμαϊκής τετραρχίας.

5 Ροτόντα ιστορία 2. Μεταξύ και το κτίριο μετατράπηκε σε Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Την ίδια περίοδο πιθανότατα η ανατολική εσοχή μετατράπηκε σε ορθογώνια με αψίδα για το Ιερό Βήμα. Επίσης προστέθηκε ψηφιδωτή διακόσμηση στην αψίδα του Ιερού Βήματος. Η κυρίως είσοδος του κτιρίου ξεκινούσε από τη νότια εσοχή του και υπήρχαν και από τις 2 πλευρές 2 σκάλες που οδηγούσαν στη στέγη. Το ο ναός μετατράπηκε από τον Σινάν Πασά και τον επικεφαλής της Μονής των Δερβίσηδων, Χορτάτζη Σουλεϊμάν Εφέντη, σε τζαμί, με την ονομασία Χορτάτζ Εφέντη Τζαμί. Ακόμη τότε προστέθηκε ο μιναρές, η κρήνη στην αυλή και οι προθάλαμοι στη δυτική και νότια είσοδο του κτιρίου. Εκείνη την εποχή ονομαζόταν και Εσκί Μετροπόλ δηλαδή Παλαιά Μητρόπολη.

6 Εικόνες 1.

7 Καμάρα γενικές πληροφορίες.
Είναι ένα από τα πιο όμορφα και από τα πιό ιστορικά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Η Θριαμβική Αψίδα του Γαλερίου, γνωστή και ως Καμάρα.  Κατασκευάστηκε για να τιμηθεί ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Γαλέριος, όταν επέστρεψε νικητής στην πόλη μετά από τους πολέμους του κατά των Περσών. 

8 Εικόνες 2.

9 Ανάκτορα Γαλέριου γενικές πληροφορίες
Τα Ανάκτορα βρίσκονται στην Πλατεία Ναυαρίνου και χτίστηκαν το 300π.Χ., στην καρδιά της πόλης της Θεσσαλονίκης. Κομμάτια του Ανακτόρου είναι εμφανή γύρω από το κέντρο της πόλης δίνοντας μια αρχαία και ιστορική αίσθηση σε αυτό. Περιλαμβάνει ένα κεντρικό περιστύλιο, αίθριο πλαισιωμένο από στοές με ψηφιδωτά, βασιλική, οκτάγωνο και Νυμφαίο. Πρόκειται για ένα από τα βασικά τετραρχικά συγκροτήματα, με συχνότατη μνεία στη βιβλιογραφία και το μοναδικό στην Ελλάδα. Η ανασκαφική έρευνα των δεκαετιών του 1950 και έφερε στο φως το νοτιοανατολικό τμήμα του ανακτόρου. 

10 Εικόνες

11 Πηγές http://www.mathra-sights.grl http://www.zalikihotel.gr

12 ΡΟΤΟΝΤΑ,ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΓΑΛΕΡΙΟΥ,ΚΑΜΑΡΑ
Ευστράτιος Ευάγγελος Σωτηριάδης Τσώτσης 1Ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης τμήμα Δ2 Σχολικό έτος Π.Τ.Δ.Ε. – Α.Π.Θ.


Κατέβασμα ppt "ΡΟΤΟΝΤΑ,ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΓΑΛΕΡΙΟΥ,ΚΑΜΑΡΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google